Aktuális

Rántás nélkül is varázslatos a tökfőzelék

Bors

Létrehozva: 2019.08.03.

Két tökszezon is van egy évben, ráadásul egymást követik: az őszi sütőtök­idényt megelőzi július-augusztusban a főzőtök termőidőszaka. Az álmos, késő nyári hétvégéken, amikor a szél se rezdül, rendszeresen tölti be a magyar lépcsőházakat a töltött tök vagy a tökfőzelék illata. 

Buday Péter Csak sűrű tejföllel

A világ legvarázslatosabb tökfőzeléke, amellett végtelenül egyszerű is – mondja receptjéről a séf.

– Nyolc deka apróra vágott vöröshagymát, hat deka apróra vágott paprikát és ugyanennyi felkockázott paradicsomot vajon megpárolok és -pirítok. Erre rádobok egy kiló gyalult tököt két csomag kaporral és néhány csepp fehérborecettel, továbbá egy teáskanál cukorral. Egy picit kell pirítani, párolni, és amikor kicsit összeesett, rákanalazok 2-3 deci sűrű tejfölt, de közben már le is kell venni a tűzről. Csak a végén szükséges megsózni, úgy nem veszi el a tök ízét. Ebbe a fajta tökfőzelékbe nem kell a rántás, hiszen kevés a szaftja. Aki egyszer így kipróbálja, nem fogja többé másképp készíteni. Még egy apróság: szobahőmérsékleten a legfinomabb

Mautner ZsófiHáromféle töltött tök

A szakács az Ízes életben mutatta meg különleges töltött tök receptjét:

– Fel kell kari­káz­ni a tököt körülbelül négy centi vastag szeletekre, de meghámozni nem kell, mert a héja tartja egyben az ételt. A közepüket szépen ki kell kanalazni úgy, hogy az alján maradjon egy vékony réteg, hogy a töltelék ne folyjon ki. A karikákat egy tepsibe kell sorakoztatni, aztán jöhetnek a töltelékek. Az egyik húsos, ami nagyon egyszerű: darált hús, só, bors, petrezselyem és egy tojás kell bele. A másik a köleses töltelék. A köleshez mehet feldarabolt, megdinsztelt gomba, majd só, bors és egy kicsi olívaolaj. Kicsit feldobja a reszelt parmezán. A köles helyett bulgurt is lehet használni, ehhez mehet olívaolaj, só, bors, parmezán és felkockázott mozzarella. Ezeket a töltelékeket teszem a tökszeletekbe, majd megy a sütőbe, és körülbelül 30-35 perc alatt készen is van. Kapros mártást is lehet készíteni hozzá.

Marton AdriennSó csak a végén

– A rántott töknél alapszabály: nem szabad megsózni panírozás előtt. Vagy dehidratált lesz a tökünk, vagy az olajban dobja ki a vizet, ami miatt teljesen elázik majd a panír – magyarázza Adrienn. – Jobb, ha csak akkor kerül rá só frissen, amikor az egész készen van. A zsemlemorzsa helyett egyébként ki lehet próbálni a kukoricapelyhet is vagy az apróra tört pisztáciát.

Nátriumban gazdag

A főzőtököt közönséges vagy étkezési töknek is hívják, népi neve dinka vagy úri tök. Rokona az uborkának, a patisszonnak és a cukkininek is. A levében szerves nátrium és só található, amit a máj nagyon jól tud hasznosítani. Fehérje-, zsír- és szénhidráttartalma csekély, ahogy a vitamintartalma is, viszont kiváló a rostanyag- és a biológiailag tiszta víztartalma. Cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a nyers tök, mivel az említett só és nátrium a vérben felszívódik, és ezzel egy időben csökken a vér cukortartalma – olvasható a HáziPatika.com weboldalon.

Bizonyosodjon meg róla, hogy zsenge tököt vásárol, és nem kőkemény héjút, mert meggyűlhet a baja a megpucolással és az elkészítéssel is! Ha a tök szára friss, akkor nyugodtan megveheti.

TIPP

Ha tökfőzelék, akkor naná, hogy fasírt. Kenyér helyett használjon negyedrész fehérrépát és negyedrész zellert ledarálva, így szénhidrátcsökkentett, egészséges ételt tehet az asztalra.

Ha másnap valami újra vágyik, tegye hűtőbe a Buday-féle főzeléket, ami bekocsonyásodik. Hidegen turmixolja darabosra, és egy nagyon finom krémet kap. Kiváló mártogatósnak, de pirítósra kenve is isteni.

A Bors tökfasírtja

Hozzávalók: 75 dkg tök, 10 dkg parmezán, 10 dkg mozzarella, 2 tojás, zsemlemorzsa, só, bors, oregano, bazsalikom, kakukkfű

Elkészítés: a tököt nagy lyukú reszelőn lereszeljük, lesózzuk, állni hagyjuk, fél óra múlva tiszta konyharuhában kicsavarjuk a levét. Zöldfűszerezzük, borsozzuk, összekeverjük a reszelt sajtokkal, a tojással és annyi zsemlemorzsával, hogy formázható legyen. Golyókat formázunk belőle, meghempergetjük zsem­­lemorzsában, bő olajban kisütjük. Paradicsomos mártogatóssal kínáljuk.

Diétás tipp: ha lapos lepénykéket formázunk belőle, akkor nem kell bele annyi zsemlemorzsa, hogy összefogja, panírozni sem szükséges, és bő olaj helyett néhány perc alatt olívaolajon is készre süthetjük.

Elkészítési idő: 45 perc

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek