Aktuális

Komoly veszélyt jelenthet kánikulában jéghideg vizet fogyasztani

Bors

2019. július 25. csütörtök 19:15

Visszatért a borzasztó kánikula: némi felüdülés után most újra szikrázó napsütés és szinte elviselhetetlen hőség kíséri napjainkat.

Mi sem hangozhat jobban ilyen időben, mint kikapni a hűtőből egy palack jegesre hűtött vizet és meginni? Egy texasi férfi pont így tett egy nap, azt azonban nem gondolta volna, hogy ebből akár veszélybe is kerülhet az élete.

Az ijesztő események napján Texasban 37 fok volt, és nagyon úgy tűnt, hogy a következő napokat is hasonló időjárás fogja uralni. Ebben az időszakban az Adam Schaub nevű férfi apjával dolgozott a szabadban, és ahogy arra számítani lehetett, a férfi kissé megpirult a napon, ezért kapott egy gyors szünetet, amíg felfrissülhet. Schaub ekkor azonnal felkapott egy üveg hideg vizet, és megitta.

Ezután visszament dolgozni, és egy idő után megismételte ugyanezt a szünetet: beült apja kocsijába, hogy légkondi kíséretében igya meg a jól megérdemelt frissítőjét. Ekkor történt meg a baj: a víz elfogyasztása után Schaub rögtön furcsán kezdte magát érezni.

– Először azt hittem, túl keményen dolgoztam, biztosan attól verejtékezem olyan durván. A nap során úgy gondoltam, hogy eleget ittam, ám úgy tűnt, mégsem volt elég ahhoz, hogy ne legyek rosszul. Miután megittam két üveg vizet, furcsán kezdtem érezni magam, ködössé vált a látásom – magyarázta a férfi, majd tovább részletezte – Apám kocsijában ültem, amikor tényleg nagyon rossz lett. A kezeim és a lábaim zsibbadni kezdtek, a gyomrom erősen kavargott, és úgy éreztem, rögtön elalszom.

Schaub ekkor kinyitotta az autó ajtaját, hogy könnyítsen a gyomrán, ám ahogy megpróbált felállni az ülésből, azonnal összeesett. A férfi apja szerencsére időben észrevette, hogy gond van fiával, ezért mentőt hívott, a férfi pedig jobban lett.

Mint kiderült, Schaub egyetlen hibája a túl hideg hőmérsékletű víz túl gyors elfogyasztása volt. A szájpadlást elérő hideg hőmérséklet ugyanis ilyenkor stimulálja a környező idegeket, aminek következtében a hajszálerek először összeszűkülnek, majd hirtelen kitágulnak. Ennek hatására az agyba kevesebb vér jut, ami rosszulléthez, ájuláshoz vezethet.

A rosszullét elkerülése érdekében tehát érdemes mérsékelni a jéghidegre hűtött folyadék gyors bevitelét, helyette inkább rendszeresen, lassan szobahőmérsékletű víz fogyasztása ajánlott.

(via)

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

life.hu

Újabb áldozatot követelt a koronavírus: otthonában találták meg holtan a színésznőt

magyarnemzet.hu

Rákay Philip: A liberálisoknak is jobb vigyázni az ilyennel!

feol.hu

Kalandos történet - Rendőrök vitték a Fejér megyei anyukát szülni a csúcsforgalomban

origo.hu

Négyszázezer euróért árvereztek el egy ritka 20 dukát névértékű érmét

nemzetisport.hu

NB I: Puskás Akadémia–Ferencváros – élőben az NSO-n!

vg.hu

Kiderült, miért húzódik el sokaknál a Covid-megbetegedés

mandiner.hu

Márki-Zay: Halló, tessék, Kalányos Orbán vagyok!

origo.hu

Ezek most Magyarország legolcsóbb új autói, ki nem találná, melyik márka áll az élen

borsonline.hu

Most adták ki a meteorológusok: borzalmas, ami az ország felé tart

origo.hu

Leszámolt a vásárlók vágyaival a Tesla, nem kapják meg, amit akarnak