Itt a nyár - nincs is jobb a sült gyümölcsös fogásoknál

Itt a nyár - nincs is jobb a sült gyümölcsös fogásoknál

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. július 07. 15:00
<p>A frissen érő gyümölcsök áradatában nehéz megállni a befőzésnél és a desszerteknél: próbáljuk ki őket minden fogásban!</p>
Bors

Leves

Sárgabarack-krémleves mentával

Elkészítési idö: 30 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 1 kg magozott, felaprított sárgabarack * 10 dkg aszalt sárgabarack * 1 dl fehérbor * 5 ek méz * 1/2 liter tej * 2 dl tejszín habbá verve * 2 ek kukoricaliszt, mentalevél a tálaláshoz

Elkészítés: A gyümölcsöt (a frisset és az aszaltat együtt) puhára pároljuk a fehérborban. Ekkor a lisztet és a tejet hozzáadva simára turmixoljuk és felfőzzük. A tűzről levéve keverjük bele a mézet és a tej­szín­ha­bot, majd aprított mentával tálaljuk.

Főétel

Almás-citromos sült csirke

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag): 1 db 1,5 kg súlyú konyhakész csirke * 4 db közepes, savanykás alma * 6 db biocitrom * 3-4 ág friss kakukkfű * 1 tk só * 1 tk frissen őrölt fekete bors * 3 dkg vaj * 100 ml pálinka * 1 ek méz

Elkészítés: A puha, szobahőmérsékletű vajat összekeverjük egy te­áskanál tengeri sóval és egy kávéskanál borssal, majd bedörzsöljük vele a csirkét kívül-belül.

Az almát kimagozzuk, és héjastul felszeleteljük. A citromokat lesikáljuk és negyedekre vágjuk. A csirkét a hátára fektetjük, a belsejét „kibéleljük” almával és citrommal. A sütőtál aljára rendezzük a maradék almát és a citromot, néhány kakukkfűágat teszünk rá, és aláöntjük a pálinkát. Erre az „ágyra” fektetjük a csirkénket, majd le­fedjük a tálat. Előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük 40 percig, majd levesszük a fedőt, és további 20 perc alatt ropogósra sütjük a bőrét. A csirkét egy tálra rakjuk. Az alatta sült almát a citrommal együtt egy szedőlapáttal kiszedjük, hogy a zsír visszamaradjon, és külön tálaljuk a csirke mellé. Frissen fogyasztjuk.

Köret

Gránátalmás kuszkusz

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók (4 adag): 20 dkg kuszkusz * 15 dkg gránátalmamag * 15 dkg kecskesajt * 1 csokor petrezselyem * ½ liter zöldségalaplé * 4 ek extra szűz olívaolaj * 1 ek citromlé

Elkészítés: Az alaplét felforraljuk, majd egy légmentesen záródó edényben leforrázzuk vele a kuszkuszt, és félretesszük, míg magába szívja. A petrezselymet vékonyra szeleteljük. A kuszkuszt villával átkeverjük, hogy peregjenek a szemek. Összekeverjük a gránátalmamaggal és a petrezselyemmel. Meglocsoljuk az olívaolajjal és a citromlével, rámorzsoljuk a kecskesajtot, és tálalás előtt egy órára hűtőbe tesszük.

Desszert

Amerikai palacsinta áfonyával

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (12 darab):

A palacsintatésztához: 4 dl ivójoghurt * 3 tojás * 12 ek liszt * 1 kk sütőpor * 1 csipet só * 4 ek cukor * ½ citrom reszelt héja

A tálaláshoz: 20 dkg áfonya * 8 ek juharszirup

Elkészítés: A tojásokat feltörjük, különválasztjuk a sárgáját és a fehérjét. Az ivójoghurtot mé­lyebb tálba öntjük, hozzáadjuk a 3 tojássárgát és a lisztet, a cukrot, a sütőport, egy csipet sót, és a masszát simára, csomómentesre keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és az elkészített masszához adjuk. 20 percet pihentetjük, majd kisütjük a tenyérnyi méretű palacsintákat. Juharsziruppal és áfonyával tálaljuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.