Aktuális

Hőség - csak az egyrétegű kutyaszőrt szabad rövidre vágatni

R. K.

Létrehozva: 2019.07.06.

<p>A kánikulában a kutyák is ebül érzik magukat.</p>

Már közhely, hogy a házi kedvencekre is oda kell figyelni a nyári hőségben, a szomorú tapasztalatok azonban azt mutatják, mégsem lehet elégszer elmondani, mi a gazdik dolga és felelőssége a kánikulában.

Szemüveg

Ha fehér szőrű cicája van otthon, és sokat jár ki az udvarra, akkor bizony őt is fenyegeti a leégés. Egészen pontosan a füleit, amiket érdemes kisbabáknak készült naptejjel bekenni. Ha ugyanis leégnek, biztos lehet benne, hogy kaparni fogja őket, ami fülgyulladáshoz vezethet.

Elsőre furcsának hangzik, de a kutyáknak a napszemüveg is jól jöhet. Eredetileg a lavinamentő ebek számára fejlesztették ki a kutyanapszemüveget, mert az erős UV-sugárzás miatt gyakran kötőhártya-gyulladást kaptak a hófödte magas hegyekben. Ha tudja a kedvencéről, hogy rossz a látása, mindenképpen érdemes beszerezni neki egyet. A szemüveg az epilepsziás rohamok elkerülésében is segíthet. Viccesnek tűnik, és szoktatni is kell majd hozzá, de szakemberek szerint javít a kiskedvenc életminőségén.

Hűtés

A cicákat nem érdemes fürdetni, nekik ez inkább sokkhatás. Fogjon inkább egy nem használt, vizes mosogatószivacsot, és azzal simogassa végig a testét! Kutyának és macskának is vásárolható hűtőmatrac, ami zselével van töltve, és csak akkor hűt, ha az állat ráfekszik. Ha erre nincs pénze, akkor jó alaposan benedvesített törölközőt terítsen a padlóra! A lakásban húzza el a sötétítő függönyt, az ablakokat pedig csukja be, hogy ne jöjjön be a meleg! Rásegíthet ventilátorral is. A kinti kutyaházat fedje be kartonnal, a beton aljzatút pedig naponta többször locsolja!

Nyírás

Sokan esküsznek arra, hogy a meleg beköszöntével le kell nyírni minden kutya bundáját. Nos, ez a szakértők szerint az egyik legsúlyosabb tévhit, ugyanis fajtafüggő, hogy melyik ebnek van erre szüksége.

– Az egyrétegű szőrzetű kutyákat ajánlott nyírni. Ilyen például az uszkár, a Yorkshire és más terrierek vagy mondjuk, a bichon havanese – magyarázza a Borsnak Bálint Kata kutyakozmetikus. – Teljesen rövidre szoktuk nyírni a szőrzetüket. Ugyanakkor figyelni kell, hogy le ne égjenek, ugyanis a bőrük ugyanolyan érzékeny, mint az emberé. Vannak már kimondottak kutyusoknak gyártott naptejek, ezeket érdemes használni. Más a helyzet a kétrétegű szőrzetű ebekkel. Közéjük soroljuk például a német juhászt, a golden retrievert vagy a border collie-t. Az alsó réteg egyfajta védőfunkciót lát el: télen fűt, nyáron hűt. Ezek a fajták gyakran váltják a szőrzetüket, rajtuk leginkább egy alapos kifésüléssel tudunk segíteni. 

Autó

Azt gondolnánk, már mindenkinek a könyökén jön ki ez a figyelmeztetés, mégis sokan elkövetik azt a kapitális hibát, hogy a tűző napon az autóban hagyják a házi kedvencüket. Ez életveszélyes. A kutyák testhőmérséklete 38-39 fok, egy autó pedig akár pillanatok alatt 60 fokra is felforrósodhat a hőségben. Már negyed­óra is végzetes lehet a blökik számára, ugyanis nem tudnak izzadni, csupán lihegéssel tudják a szervezetüket hűteni, valamint a talpukon keresztül minimális verejtéket elpárologtatni.

Hőguta

Ha már bekövetkezett a baj, azaz hőgutát kapott az állat, akkor gyorsan kell cselekedni. Fontos, hogy azonnal nekiálljon a hűtésnek, de ezt fokozatosan kell csinálni. Tilos például hirtelen vízbe dobni a kutyát, macskát vagy akár a hörcsögöt, csincsillát, tengerimalacot. Ezzel ugyanis azt kockáztatja, hogy megáll a szívük a hirtelen hőmérséklet-különbségtől. Locsolgassa az állatot langyos vízzel, de ne egyben öntse rá az egészet! Borogassa vizes ruhával, majd siessen vele orvoshoz!

Friss víz

Az állatoknak is nagyon fontos, hogy rendszeresen igyanak a forróságban, pótolják az elvesztett folyadékot. Ha otthon van, igyekezzen óránként frissre cserélni a kutya, macska itatótáljában a vizet! Munkanapokon ez nyilván nem kivitelezhető, olyankor tegye hűvös, árnyékos helyre a vizet!

Evés

Ahogyan az embereket, úgy az állatokat is megterheli, ha a hőségben teleeszik magukat. A gazdi felelőssége a mér­téktartás.

– A habzsolós ebekre mindenképp figyelni kell, hogy ne egyenek sokat egyszerre, s inkább reggel vagy este kapjanak kaját, amikor hűvösebb a leve­gő – javasolta Banga Adrienne állatvédő, amikor tavaly nyáron ebben a témában kérdezte a Bors. – A többször keveset elv ilyenkor a legjobb, már csak azért is, mert ha a nyers ennivalót otthagyja az állat, az a hőségben könnyen megromlik. A maradékot ezért mindig dobjuk ki, a konzervet pedig te­gyük hűtőbe!

Séta

A kutyák mancsa akár pár perc alatt megéghet a forró aszfalton. Sokszor kerülnek azért orvoshoz, mert a gazdi délidőben sétáltatta őket. Várja meg, amíg lehűl a levegő, és már nem tűz annyira a nap! Ha mégis a legnagyobb melegben sétáltat kutyát, akkor a parkok felé vegye az irányt!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191044_auto_resized.jpg
origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27812_resized.jpg?avcount=1714992911
origo.hu

Mitől fél ennyire? Milliós Rolex órát viselő testőröket bérelt fel Magyar Péter - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188688_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Őrjöng a márciusi lottónyertes, még mindig nem kapta meg a nyereményét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190831_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Indul az akció, így juthatunk garantáltan magyar szamócához kilónként ezer forint alatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187901_auto_resized.jpg
ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192490_auto_resized.jpg
vg.hu

Öveket becsatolni, most szólhat csak igazán nagyot az OTP-rakéta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27813_resized.jpg?avcount=1714992911
origo.hu

Nagyot nőttek Berki Krisztián gyerekei az apjuk halála óta - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191381_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Laktató és megfizethető csirkés brassói nem csak hó végére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27819_resized.jpg?avcount=1714992911
magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Nemzetbiztonsági üggyé dagadó botrány is kötődik Bodnár Zoltán nevéhez

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180398_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176007_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy lagzira készül a Házasság első látásra párja!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/hKEVzmPGk460qHOBbYIsxWREOb6uP7seusG3pw3etYo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkxYTQ4ODU1Mjk0YzQ4M2FhOGVmNWRjYzI2MGQ2NzVm.jpg
Elveszett

"Nem fogjuk feladni!" – beteg gyermeke milliós egészségügyi eszközét keresi egy édesanya

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Pv-NIgas4GzIVdpZB5pZkb2gnhyrywnAP15ydF71f8k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3NDM3OWYwODc0YjQyYjY5YmViOTg4ZGI5MjU5MDI5.jpg
Odaadás

„Mama kétszer is életet adott nekem” – lánya életét mentette meg Erika