A legjobbak árulják el, mi a tökéletes meggyleves titka

A legjobbak árulják el, mi a tökéletes meggyleves titka

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. július 06. 13:00
<p>Nincs is jobb nyáron, mint egy hideg meggyleves. De bármilyen egyszerűnek is tűnik az elkészítése, azért ezt az ételt is lehet variálni. </p>
Zs.V. 

Külföldön a meggylevest az egyik tipikus magyar ételként tartják számon. A végtelenül egyszerű fogást feldobhatjuk egy kis túrógombóccal, fagyival vagy gyömbérrel. És turmixolva kóstolta már?

Marton Adrienn:Befőtt levével engedem fel

– A meggylevesbe például cseresznyét szoktam tenni, ezzel is már kicsit keverem az ízeket, mivel a meggy nagyon fanyar, míg a cseresznye édeskésebb. A másik trükk, hogy a friss meggyet befőttel keverem, ez is kicsit más ízvilágot ad a végén, alaplének pedig a befőtt leve tökéletes. Ízesítésnél a fahéj, citrom és tejszín kombinációnál maradok. Utóbbinál vigyázni kell, hogy ne csomósodjon össze, ezért amikor főzöm a levest, először a citromot teszem bele a levesalapba, felforralom, és csak utána adom hozzá a tejszínt.

– A sorrend nem változhat, mivel ha a citrom a végén kerül bele, akkor behúzhatja a tejszínt, és csomós lesz. Levesbetétnek már készítettem hozzá habgaluskát, ami nagyon egyszerű. A tojásfehérjét megízesítettem reszelt lime-mal és cukorral. Ezt az egészet felvertem kemény habbá, majd gyöngyöző tejbe szaggattam, így főztem ki. Ez díszítésként is nagyon jól mutat, de ízében is nagyon jól megy a leveshez. 

Szendrei Bence:Szerintem felesleges főzni

– Szerintem a gyümölcs hőkezelés nélkül a legfinomabb, ezért sokan ott követik el a legnagyobb hibát, hogy nem nyersen készítik, hanem megfőzik a levest. A kimagozott meggyet csak becukrozom, ami így elég sok levet enged az alapléhez. Nagyon szeretem a vaníliát, ezért mindig belekaparom egy friss vaníliarúd közepét. A kevesebb néha több, ez ennek a levesnek a fűszerezésére nagyon igaz, mivel a meggynek van egy jó savanyú íze, amit nem jó, ha elnyomunk.

– Természetesen a citromlé és a csipet só kihagyhatatlan hozzávaló. Ezután jöhet a hígítás, amihez ízlés szerint használhatunk tejet, joghurtot, vagy laktózmentesen kókusztejet. Ezt leturmixolom, és mehet a hűtőbe. Ha valaki nem szereti, hogy nincsenek benne darabok, akkor a gyümölcs felét szedje ki, majd pürésítés után tegye vissza. Levesbetétnek a hideg túrógombóc, vagy a vaní­liafagyi illik hozzá, de ízlés szerint valamilyen pirított magot is szórhatunk rá. 

Fördős Zé: Vörösbort bele!

A gasztroblogger a Street Kitchen oldalán osztotta meg tippjeit.

– A meggyet megmosom, kimagozom, a levét egy lábosba kicsit kinyomkodom. A meggylevet vízzel, a vörösborral és a porcukorral felforralom. Miután rottyan egy párat, belezúdítom a kimagozott meggyet. Beleteszem a fűszereket, a fahéjat, némi szegfűszeget, fél citrom héját, és a vaníliarúd belét. Rövid ideig, úgy 6–8 percig forralom.

– Ehhez már csak egy jó sűrítés hiányzik, amit tojássárgájával és tejszínnel szoktam megoldani. Roppant egyszerű. A tojás sárgáját minimum 30 százalékos tejszínnel folyamatos kevergetés közepette szépen, óvatosan összevegyítem, és meghintem egy csipetnyi sóval. Ezután a tűzről lehúzott, elkészült leveshez lassan hozzáöntöm, folyamatosan keverve – magyarázza Zé, aki ezután lehűti. Ínyencek egy kis tejszínhabot is fújhatnak rá.  

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.