Aktuális

Segítünk túlélni a kánikulát: több kisebb ventilátorral jobban jár, mint egy naggyal

Boros Bettina

Létrehozva: 2019.06.28.

<p>Álló vagy asztali ventilátor, esetleg mobil léghűtő? Melyik az ideálisabb ebben a tikkasztó hőségben ha nem szeretne klímát használni? A Bors összeszedte azokat az eszközöket, amik segítenek túlélni a trópusi meleget.</p>

A boltok polcain már alig látható egy-egy ventilátor, szinte megrohamozták az üzleteket az emberek. A csodát várja mindenki ezektől a készülékektől, aztán meg rájönnek, hogy nem hozza az elvárásokat. Csak a forróságot keringeti, de azt legalább jól. 

– A ventilátor a szobában lévő levegőt és párát keringteti, hidegebb nem lesz tőle a lakás. Csak azt az illúziót adja, mintha  – mondja a Borsnak Nagy Bence a HendiBen Group Kft.  tulajdonosa.

Mekkora gép kell?

Hol használná a legtöbbször a gépet? Mekkora szobában, milyen irodában. Ne feledje: a ventilátorok körülbelül két méterig érződnek. Ha a nap folyamatosan süti az épület homlokzatát, és nem nyithatóak az ablakok, akkor nagy teljesítményű ventilátorra van szükség. Egy 20–25 négyzetméteres, kétszáznyolcvan centiméter belmagasságú térben már egy ötven wattos teljesítményű ventilátor is hatékonyan működhet.

Mi az a mobil klíma?

Egyszerű, kényelmes, mert bárhova vihető, így bárhol használható a mobil klíma, ami a szakértők szerint nem rossz választás, ha nincs pénzünk klímára, ráadásul a mobilitása miatt igen jól ki lehet használni. Egész jól lehűti a szobát – fogalmaznak. Nagy Bence szerint ez esetben is érdemes középkategóriás gépet választani, ezek 100 ezer forintnál kezdődnek. Viszont azt se felejtse el, hogy nem sokkal drágábban már egy telepített klímát is be lehet szereltetni. 

– Ezek a szerkezetek úgy működnek, mint a hűtőszekrény. A levegőben található pára az mindig a hideg felületre csapódik le, ebben az esetben is így van. Ráfagy a klímára, ez szabad szemmel látható – mondja Nagy Bence. Aztán, amikor elkezd dolgozni a kompresszor, akkor leolvasztja magáról az alsó részén található dobozba. Miután leolvadt, a víz kezdi az egész folyamatot elölről – árulta el. 

Felejtős a filléres „hipermarketes”

Mivel a gépeknek a hatását a szoba végéből már nem lehet érezni, ezért a szakemberek több kisebb készülék vásárlását ajánlják. Megkülönböztetünk asztali, álló, torony és mennyezeti ventilátorokat. Sok különbség nincsen közöttük.

– Nem érdemes az olcsóbbat megvenni, mert általában egy-két használat után újra állhatunk sorba a boltban a következő gépért – figyelmeztet a szakember, aki azt vallja, mint kollégái, hogy egy 20–30 ezres középkategóriás gép a legjobb választás. Ha szépen karban tartja és a lapátokat egy vizes ronggyal rendszeresen megtörli, akkor nagyon hálás lesz a szerkezet, nem fog olyan könnyen tönkremenni. 

Szemszárazságot okoz

Ha könnyen náthás lesz a klímától, ugyanolyan óvatosan bánjon a ventilátorokkal is. Ha közvetlenül magára fordítja, kiszárítja a szemét, megfájdulhat a feje, és akár még huzatot is kaphat tőle. Éjszaka is vigyázzon, mert a nem betakart dereka járhat pórul a pluszlevegő miatt. Közvetlenül ne engedje magára, kicsit fordítsa valamelyik irányba el, úgyis érezni fogja a hatását.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186992_auto_resized.jpg
origo.hu

Gulácsi Péter a 90. percben kapott gólt a Bundesligában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27753_resized.jpg?avcount=1714846513
origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187827_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Akikre mindig számíthatsz: ez a 3 csillagjegy a legmegbízhatóbb mind közül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186525_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Déri Tibor újpesti polgármester szerint „konteózás”, hogy összefüggés van furcsa körülmények között történt lakásvásárlása és politikai tevékenysége között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181114_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183328_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27759_resized.jpg?avcount=1714846513
origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188750_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Ennyi időm van hátra" - agydaganattal küzd a népszerű zenész

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186522_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Így simogatta Marics Peti a Zsákbamacska versenyzőjének fenekét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188366_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Súlyos vonatbalesetről jött hír: nagy késések vannak, most mentenek

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/H8M-qQQGOEUvW1fqdXmG1QOk0xzAA6qogp15FuNSYZk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI2MmNhMzFmZGQwMTQ4MGJiMWMwNGQ2OTkzZTBiNGFl.jpg
Háború

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ewPkSeq1RdHtmzyHnDgeY7AmAtkQpzcVH3vT5nrMD1A/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzViZmJiYjYyMzlhYjRhYzM4MWE3NjFjNDEzZTBhN2Zl.jpg
Tragédia

Most ismétlődött meg a múlt hét legmegrázóbb magyarországi tragédiája