Aktuális

Könnyen vezethető és olcsón javítható legyen az első autónk!

Bors

Létrehozva: 2019.05.18.

<p>A ballagások idején új igény jelentkezik az autópiacon: a szülők első autót keresnek a friss jogosítványos fiataloknak. Felmerül a kérdés, milyen járgány a legjobb választás?</p>

Manapság egyre több fiatal teszi le a jogosítványt tanulmányai befejeztével, ugyanakkor sok helyen a szülők féltik a családi autót odaadni a még gyakorlatlan gyereknek. Megoldás lehet, ha egy kisebb értékű autót szerez be a család, ami ha esetleg sérül is, nem okoz akkora anyagi gondot. Persze, ne történjen ilyen, de azért a szűk parkolók, a forgalmas utcák könnyen okoznak akár karcolásos sérüléseket is az autón.

Igazából nehéz meghatározni, milyen típus lenne a megfelelő egy kezdőnek, ugyanakkor nagy általánosságban fel lehet állítani néhány tézist. Egyrészt mindenekelőtt legyen biztonságos! Napjaink korszerű autói már mind remekül védik az utasokat, ideértve az ezredforduló utáni típusokat, ugyanakkor az állapot a használt autók esetében is meghatározó. Egy elrohadt vagy korábbi balesetből nem szakszerűen megjavított autó nem nyújt védelmet. Ne hozzunk kompromisszumot az autó műszaki állapotán, a karosszéria és az egyéb műszaki részek mindig legyenek megfelelő állapotban. 

Fontos a kényelem és a jó átláthatóság. A kezdő vezetők teljesítményét nagyban ronthatja, ha egy nem komfortos autót használnak, amiből esetleg nem is látják megfelelően az autó határait, környezetét. Talán ilyen szempontból a 3 és 5 ajtós modellek előnyösebbek lehetnek, amelyeknél például a tolatásnál jól érezhető, hol is van az autó hátulja. A kis és alsó középkategóriába tartozó autók lehetnek egy kezdőnek ideálisak, melyek méret szempontjából jól behatárolhatók. Nem előnyös napjaink divatmodelljei, a szabadidő-autók, amelyekből persze a magasabb üléspozícióval a kilátás, akár a forgalomra való rálátás is kedvezőbb, de a parkolásnál kevésbé behatárolhatóak.

Az autó fenntartási költségeire is érdemes ügyelni. Az biztos, hogy a népszerűbb modellekhez az alkatrészárak is kedvezőbbek, egy Opel vagy egy Peugeot jobb áron szervi­zelhető, mint egy A-osztályos Mercedes, vagy épp a Honda Jazz.

Sokan választanak dögös megjelenésű, széles felnikkel és abroncsokkal szerelt modelleket a fiatalság kifejezésére, de azzal számolni kell, hogy ezek pótlása egy padkázás után, vagy épp télire cserélése költségesebb lesz.

Érdemes tehát vásárlás előtt kicsit körbenézni, átgondolni, és nem az első autóba belehabarodni. Az interneten számos oldalon osztanak meg tapasztalatokat a modellekkel kapcsolatban, érdemes néhány órát rászánni a tanulmányozásra, majd célirányosan 3-4 típusnál üléspróbát tartani, esetleg az eladókkal egy próbakört menni. Így kialakulhat az álomautó képe, ami az életünket meghatározó első autó is lesz.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163757_auto_resized.jpg
origo.hu

Hatalmas dráma: súlyos döntést hozott meg a Házasság első látásra szereplője - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714089310
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155306_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160470_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714089310
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros