Aktuális

A 18 év alatti munkavállalót is megilleti a minimálbér

Bors

2019. május 14. kedd 13:00

<p>Már most be kell jelentkezni diákmunkára, mert vészesen fogynak a legnépszerűbb helyek!</p>

Hamarosan kezdetét veszi a nyári szünet és középiskolások ezrei vállalnak valamilyen diákmunkát. Jobb előre gondolkodni, nehogy aztán pórul járjon az ember, mert a jobb helyek pikpakk elkelnek. De vajon tudják-e, hogy milyen törvények védik vagy esetleg korlátozzák a tizenéveseket? A Borsnak Pataki Zoltán, az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet elnöke segített összeszedni azokat a tudnivalókat, amik fontosak lehetnek a fiatalok számára, ha diákmunkát szeretnének vállalni a nyáron. 

Kell a szülő

Fiatal munkavállaló az a személy, aki a 18. életévét még nem töltötte be. A 15–18 éves diákoknak a törvényes képviselő hozzájárulása szükséges a munkaszerződés megkötésére. Ez azt jelenti, hogy a gyerek nem vállalhat munkát, a szülei tudta nélkül. Ezen felül a diák dönthet például arról, hogy a szabadságát mikor szeretné kivenni és megadhatja a bérfizetés teljesítéséhez szükséges bankszámlaszámát.

Éjszaka nincs munka

A Munka Törvénykönyve kimondja, hogy a fiatalkorú munkavállalókat nem szabad éjszakai (22.00–06.00 óra között), vagy rendkívüli munkára alkalmazni. Utóbbi magába foglalja a munkaidőn túli, és a munkabeosztástól eltérő túlórát is. Vagyis a fiataloknak legkésőbb 22 órakor le kell tenniük a lantot akár végeztek, akár nem. Ezen felül megszabja azt is, hogy a napi munkaóra nem haladhatja meg a 8 órát, ahogyan a heti munkaidőkeret is szigorúan egy naptári hét. Ha több helyen vállal a gyerek részmunkaidőt egyszerre, azok összes ledolgozott órája sem lehet több a napi 8 óránál. 

Ugyanannyi a fizetés

A fiatalkorú munkavállalókat is megilleti a minimálbér, illetve adott esetben a garantált bér­prémium összege. Fontos tudni, hogy a diákbérből mindösszesen 15 százalék személyi jövedelem­adó kerül levonásra. A munkavállalás előtt szigorú munkaköri alkalmassági vizsgálatot kell végezni, ha az adott pozíció megköveteli. 

– A vizsgálat célja, hogy mindenki a testi adottságainak megfelelő munkát végezhessen. Ez az esetek többségében egy általános orvosi vizsgálat, néhány esetben viszont komolyabb is lehet – tette hozzá az elnök. 

Több pihenőidő

Csak olyan munkára alkalmazhatók a fiatalkorúak, amik nem befolyásolják károsan a fejlődésüket. Több szünetet is kapnak, ami törvényileg van szabályozva. A 4,5 órát meghaladó munkavégzés esetén minimum 30 perc, hat óra után pedig minimum 45 perc szünetet kell kapniuk. A fiatalok szervezetének szüksége van a pihenőidőre, hogy regenerálódni tudjanak, ezért napi tizenkét órát pihenniük kell. 

Mikor?

A törvény az iskolaszünetben engedélyezi a munkavállalást. Diákmunkát 15 éves kortól lehet vállalni a nyári szünetben szülői beleegyezéssel. 16 éves kortól év közben, akár suli mellett is lehet dolgozni.

Komoly bírság jár

A Munkaügyi Felügyelet szigorúan ellenőrzi a munkáltatókat, hogy minden jogszabálynak megfelelően alkalmazzák a fiatalkorúakat. A törvények be nem tartását szigorúan büntetik, a feltételeket megszegő munkavállalóra is kiszabható büntetés.

– A bírság összege a 30 ezer forinttól akár 5, vagy 10 millió forint is lehet. A Büntető Törvénykönyv szerint: aki a tizennyolcadik életévét be nem töltött személyekre vonatkozó törvényt megszegi, akár három évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat – árulta el az elnök.

Előszűrésen is át kell esni olykor

Az elnök szerint három fő kategóriára oszthatjuk a diákmunkákat.

Az első csoportba tartoznak azok a munkák, amikhez nem feltétlenül szükséges a szakirányú képzettség. Ilyen például a bolti kisegítők, pénztárosok, raktárosok.

A második csoportba tartoznak, amik nem kifejezetten igényelnek a szakterületen szerzett ismereteket, de bizonyos kompetenciák szükségesek a hatékony munkavégzéshez. Ezek közé tartoznak a host/hostess rendezvénysegítők, vagy a telefonközpontos pozíciók.

A harmadik kategóriába tartoznak azok a munkakörök, amik kifejezetten valamilyen szaktudást igényelnek, itt a diákok mindig egy előszűrésen esnek át. Ilyenek például a marketing- asszisztensi pozíciók, pénzügyi asszisztensek. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15157458_auto_resized.jpg
origo.hu

Egy apró topban fotózták Berki Mazsit, mindene kilátszik - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8906_resized.jpg?avcount=1664367910
mandiner.hu

A szerdai gyurcsányos Partizán-interjú legjobb pillanatai (videó)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15157023_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tragédiába fulladt a szeánsz: Holtan találták meg a hét hónapos terhes kismamát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15157745_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Miért köszönte meg Amerikának egy lengyel EP-képviselő az Északi Áramlat felrobbantását?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15156591_auto_resized.jpg
ripost.hu

Poloskariadó – Meglepő hírt közölt a magyar rovarkutató

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8903_resized.jpg?avcount=1664367910
metropol.hu

Ő a XIX. kerület réme: lépcsőházban mutogatja péniszét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15156809_auto_resized.jpg
travelo.hu

A nyár ikonjának meg vannak számlálva a napjai?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8897_resized.jpg?avcount=1664367910
vg.hu

Mire érdemes odafigyelni a számlaválasztás során?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15157301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Dunaújvárosi rejtély: durva titkokat árult el a gyilkossággal vádolt férjről az édesanyja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15156801_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljesen megbolondul az időjárás, ez vár ránk ma

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15156564_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megverték osztálytársai a vonat elé ugró 11 éves Hannát

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/hWKMQAeAPle6tZuB1RC8mwN_XvErsY12GHV08PudwcE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y0MzYyNDAyZTdiYjQyNTU5ZjNlMDM1NzBjOTk0MWI3.jpg
Baleset

Brutális tömegbaleset történt az M3-as autópályán, mentőhelikoptert riasztottak