Így lehet megtudni feltörés nélkül, rossz-e a tojás

Így lehet megtudni feltörés nélkül, rossz-e a tojás

tipp
PUBLIKÁLÁS: 2019. április 15. 13:30
<p>Egy jó háziasszony tisztában van az élelmiszerek tulajdonságaival. Hamarosan a tojásé lesz a főszerep, ezért nem árt pár hasznos trükkel tisztában lenni.</p>
Bors

Ha törik, ha nem

Soha többé nem kell azon aggódnunk, hogy főzés közben megreped a tojás héja és kitüremkedik alóla a fehérje. Ehhez két praktika is rendelkezésünkre áll. Ha egy tűvel óvatosan kilyukasztjuk a tojás alját, elejét vehetjük a bajnak. A másik megoldás még egyszerűbb: borítsunk egy fél evőkanálnyi sót a főzővízbe. A só akkor is jó szolgálatot tesz, ha a padlóra ejtettünk egy tojást: szórjuk be vele gazdagon, úgy könnyebb feltakarítani.

Tálba vele!

Könnyen megállapíthatjuk a tojás frissességét, ha egy nagy tál vízbe tesszük. Amennyiben fekve lesüllyed az aljára, bátran használhatjuk, ha állva merül a tál fenekére, akkor már csak kemény tojásként ajánlott mielőbb megenni. Abban az esetben viszont, ha a víz színén úszik, dobjuk ki, mert fogyasztásra már alkalmatlan.

Főtt vagy nyers?

Előfordul, hogy a főtt tojások közül nem mind fogy el, a maradék pedig bontatlanul visszakerül a nyersek közé. Egy egyszerű módszerrel könnyen, feltörés nélkül eldönthetjük, melyik tojás ehető azonnal és melyik nem. Fogjuk meg az egyik példányt, fektessük az asztalra és pörgessük meg. Ha nem a középpontja körül forog, hanem összevissza kacsázik, akkor nyugodtan pucolhatjuk és szeletelhetjük is: megtaláltuk a kemény tojást.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.