Aktuális

Gyengíti az immunrendszert a hideg zsíroldó

Bors

2019. április 25. csütörtök 13:00

<p>Gondolta volna, hogy az otthoni takarítás kárt tesz a tüdőnkben? Szerencsére a vegyszereket lecserélhetjük ugyanolyan hatékony, de jobb megoldásokra. </p>

Több éven át vizsgálták a vegyi szerek hatását a norvég Bergeni Egyetem kutatói, akik végül meglepő eredményre jutottak. A szakemberek rendszeresen figyelték azoknak az embereknek a tüdőfunkcióját, akik gyakran használnak vegyszeres tisztítószereket, például zsíroldót, mosószert, ablaktisztítót, fertőtlenítőszereket.

Kiderült, hogy a résztvevők hiába nem dohányoztak, mégis olyan hatással volt a tüdejükre a suvickolás, mintha 20 szál cigarettát szívtak volna el naponta, mert folyamatosan beszívják a tisztítószerekből kiáramló káros anyagokat. A tüdejük kapacitása a dohányosokéhoz hasonlóan romlott, sőt 43 százalékkal megnövekedik az asztma kialakulásának kockázata is. A doktorok szerint ez a probléma sokkal inkább érinti a nőket, mint a férfiakat, de ennek okát egyelőre még kutatják. Bár azt gondolnánk, hogy otthon biztonságban vagyunk, nagyon tévedünk: hosszú távon a háztartási tisztítószerek is olyan hatással vannak a szervezetünkre, mint a nagyvállalatok takarítószerei. 

Érzékennyé válik a szervezet

A kutatásokat általában mindenki fenntartásokkal kezeli, azonban a tisztítószerek káros hatásáról szóló eredmény nem légből kapott dolog. 

– Sajnos azt kell mondani, hogy ezeknek a környezet-egészségügyi kutatásoknak van alapja – kezdte prof. dr. Nékám Kristóf allergológus. – A legismertebb és a mindenkit érintő aktív anyagok – amik a mosószerektől kezdve sok mindenben venne vannak – a tüdő- hólyagocskák felszíni viszonyait, és az abban lévő nyákréteget megbolygatják, ezért az oxigén és szén-dioxid-csere már nem tud olyan jól zajlani, mint ahogyan kellene. Emellett még az immunrendszerünket és a szervezetünk tűrőképességét is rontja, ami azt jelenti, hogy a test olyan anyagokkal szemben is érzékeny lesz, amivel alapesetben nem kellene, így például allergia is kialakulhat – figyelmeztetett a szakértő. 

Mindennek van alternatívája

Megtudtuk, a gumikesztyű és a maszk jó megoldás lehet egy darabig, de hosszú távon így sem kerülhetjük el az erős vegyszerek hatásait. Ha mindenképpen ragaszkodunk a bolti szerekhez, akkor a csomagoláson keressük az ökocímkét. Ezek a termékek nem ártalmasak a környezetre, mert növényi, vagy ecetes alapúak, és az emberre sem veszélyesek. Sok esetben már a termék neve is utal arra, hogy teljes mértékben környezetbarát szerről van szó. A mosószert például helyettesíthetjük mosószódával, mosódióval, de kapható ökomosópor is.

Az almaecet mindenre bevethető

A Rendi.hu takarítóvállalat szerint szinte az összes vegyszert kiválthatjuk ecettel, amit különböző módon keverve az egész lakásban felhasználhatunk. Az étkezési ecet is nagyon jó, de az almaecet az, ami tényleg felveszi a harcot a zsírral és a vízkővel is. 

– Ha túl zsíros a sütő, akkor a hideg zsíroldó helyett keverjünk össze egy csésze ecetet egy negyed csésze mosószerrel. Ezzel kenjük be a sütő oldalát, hagyjuk hatni egy órán át, majd töröljük le – adta a tippet a Rendi.hu munkatársa. – A szőnyegtisztításnál az ecetet vízzel keverjük össze, és spricceljük az anyagra, majd egy ronggyal vagy szivaccsal töröljük át. Ez a megoldás még a vörösbort is kiszedi a szőnyegből.

Figyelje a jeleket!

A csomagoláson mindig keressük a piktogramokat, ezek jelzik, hogy az adott szer mire veszélyes. Az érvényben lévő rendeletek szerint minden vegyi anyagnál fel kell tüntetni a hozzá tartozó ábrát. 

FELKIÁLTÓJEL: Légúti irritációt okozhat. Mosószerekben, WC-tisztító szerekben, és hűtőfolyadékokban találkozhatunk ilyen anyaggal.
EMBER: Lenyelve és a légutakba kerülve halálos lehet, például a terpentin, a benzin, és a lámpaolaj esetében is figyelni kell.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

A rendőrök megállítottak egy furgont Szolnok megyében, olyat láttak az utastérben, mint még soha - fotó

vg.hu

Bebörtönzik a benzinártüntetőket

mandiner.hu

Kizárnák Orbánt az EU-csúcsról, de Charles Michel szerint ez nem lehetséges

ripost.hu

Forró videó: Ezt művelte a hotelszobában Lékai-Kiss Ramóna

magyarnemzet.hu

Elképesztő rakétaesőt zúdít az ukránok Amerikától kapott szuperfegyvere + videó

borsonline.hu

Rendkívüli közleményt adott ki a TEK a Kis-Dunában elmerült börtönőrökkel kapcsolatban

life.hu

Így egyél okosan a menstruáció előtti panaszok enyhítése érdekében

borsonline.hu

Gyermekükkel a szíve alatt várta haza párja a Kis-Dunában eltűnt kutyakiképzőt

mindmegette.hu

Elképesztő! Így sürög-forog Tóth Gabiék két éves kislánya a konyhában

borsonline.hu

Szünetel a vonatközlekedés, borzalmas tragédia történt Üllőnél

További cikkek

Elmerült

Kiderült: a 34 éves László holttestét találták meg a Dunában

Béke

Szentkirályi Alexandra: A béke az egyetlen megoldás