Így lehet füstös hús nélkül is a bableves - tanulja el a mesterszakácsok trükkjeit!

Így lehet füstös hús nélkül is a bableves - tanulja el a mesterszakácsok trükkjeit!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2019. március 02. 12:00
Nincs is jobb szombaton egy ízes, laktató bablevesnél (aztán jöhet a palacsinta). Ki erre, ki arra esküszik – de mégis mi a titka?
Bors

Buday Péter:Szalonna is kell! 

A neves szakács imádja megszórni a tetejét szalonnával.

– A füstölt ízt a füstölt paprikával csempészem bele a finom bablevesbe. A babot előző nap este beáztatom, és csak másnap készítem el az ebédet.

– A hagymát apróra vágom, valamennyi zellert lereszelek, és egy kis zsiradékon megpirítom. Teszek mellé kis kockára vágott paprikát, paradicsomot, és szeletelt fokhagymát is. Erre jöhet a beáztatott bab, só, bors és a babérlevél, ezt összepárolom. Megszórom még füstölt pirospaprikával és felöntöm vízzel. Amikor már majdnem készen van a bab, beleteszem a sárgarépát, fehérrépát, zellert. Ha megpuhult minden, akkor rakok bele csipetkét, de ízlés szerint szórhatunk bele árpagyöngyöt is. Tálalni szigorúan csak tejföllel szoktam, ez elmaradhatatlan!

Szendrei Bence:Sült savanyú káposztával

A bablevest nem kell nagyon túlgondolni, úgy jó, ahogy van – vallja a séf.

– Én általában a kisebb szemű fehér babból szoktam a levest készíteni, de mindegyikből nagyon finom. Szeretem, ha jó füstös, de húst nem teszek bele. Az ízt a füstölt húsok csontjával érem el, ezeket főzöm bele a levesbe. Az egész elkészítése nagyon egyszerű: felteszem a babot főni, teszek bele jó sok fokhagymát, hozzáadom a füstölt csontokat.

– Tehát ez egyfajta hús nélküli, jó sok babos leves, zöldséget sem nagyon szoktam bele tenni. Ha különlegesebbre vágyom, akkor a végén a csontokat kiveszem, és összeturmixolom az egészet egyfajta krémlevesre. Tálaláskor még megbolondítom egy kis sült savanyú káposztával, amit csak zsírban pirítok meg, és ezt teszem a levesbe, de a kolbászcsipsz is isteni. Utóbbinál a kolbászkarikákat kell serpenyőben, kis lángon, nagy odafigyeléssel megpirítani, és már mehet is a tányérba!

Schobert Norbi:Kacsazsírral

A babnak elég jelentős a szénhidráttartalma, ezért diéta alatt mindenképpen mértékletesen kell enni.

– Azt kell még tudni a babokról, hogy mindegyik tartalmaz egy olyan enzimet, ami nem igazán jó a szervezetnek – kezdte a fitneszguru.

– Ez azt jelenti, hogy ha nincs eléggé megfőzve, akkor jön a puffadás, és egyéb kellemetlen tünet. A babot krémesre kell főzni, így elkerülhetjük a panaszokat, de ilyenkor maradéktalanul hasznosul benne az összes szénhidrát, tehát hizlal. A legjobb, ha sok zöldséggel és kevesebb babbal készítjük a levest, ahogy én csinálom. Először kacsazsíron megpirítom a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd erre teszem a feldarabolt zellert, karalábét, sárgarépát és fehérrépát. Ezeket is hagyom, hogy egy kicsit piruljanak, aztán jöhet rá a só, bors és a fűszerpaprika. Feltöltöm vízzel, és majd csak ebbe teszem bele az áztatott babot. Ha már megpuhultak a zöldségek, akkor teszek bele rizsszemtésztát, ami szénhidrátcsökkentett, így nem hizlal. Mehet még a levesbe tárkony, és egy pici ecet is. Tálaláskor teszek rá tejfölt is. Ezt ritkábban esszük, de szeretjük.

Jókai-bableves csülökkel

Ez elkészítésében nem sokban különbözik a többi bablevestől, viszont kicsivel több előkészületet igényel. A bab beáztatása mellett a csülköt is érdemes körülbelül egy-másfél liter vízben jó puhára főzni, így könnyebb lesz vele másnap dolgozni. A főzőlevet ne öntsük ki! A húsból kioldódott és a víz tetején összegyűlt zsírral kezdjük el pirítani a hagymát és a hozzávalókat, ez plusz- ízt ad az ételnek. Mennyei lesz, és elfelejtheti a leveskockát!

Só nélkül!

Ha sós vízbe áztatjuk a babot, akkor egyenetlenül fog puhulni, dagadni, ezért csak a főzéskor, de annak is csak a közepe-vége felé érdemes sózni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.