Többféle almával lesz szenzációs az almás pite

Többféle almával lesz szenzációs az almás pite

desszert
PUBLIKÁLÁS: 2018. szeptember 22. 13:00
Az ebéd után forrón tálalva elmaradhatatlan őszi-téli desszert az almás pite. Ahogy sok másban, a magyarok ebben is inkább a hagyományokat követik, pedig lehet rajta újítani. Az almaszezonban vétek lenne kihagyni.
Bors

Betartva a szabályokat

Gáspár Bea szerint a süteményeket csak úgy lehet tökéletesen elkészíteni, ha pontról pontra követjük a receptet. Ő is így tesz. – Rengeteg receptem van innen-onnan. Az almás piténél is mindig figyelem az adagokat. Ennél a süteménynél a hagyományosra esküszöm, az a legfinomabb. Csak semmi flanc! – mondta lapunknak az ország Bea asszonya.

Sósan főétel is lehet

A tészta elkészítésén nem kell variálnunk, de a tölteléket sokféle módon elkészíthetjük. Mivel a magyarok leginkább az édes pitéket kedvelik, ezért a legdivatosabb az almás, meggyes, mákos vagy a túrós pite, pedig sósan is elkészíthetjük. A tésztát megtölthetjük darált hússal, hallal, sonkával, de akár sütőtökkel és más zöldségekkel is, így desszert helyett ebédként tálalhatjuk.

Melyik gyümölcstípust válasszuk a süteményhez?

BORS-TIPP

Ha igazán nagy sikert szeretnénk aratni a vendégek előtt, akkor a forró pite mellé egy gombóc vaníliafagylaltot is kanalazzunk a tányérra!

Az édes fajták kedvelői, a golden, a gála, a fuji, a starking és a florina fajták közül válogassanak! A savanykásabb ízek szerelmesei kipróbálhatják akár birsalmával is az édességet, de ezt mindenképpen keverni kell más fajtákkal az erős íze miatt. Jó választás lehet mellé a Granny Smith, az idared vagy a jonatán. Az édes és savanykás töltelékhez is pompás fajta a jonagold, amely minden variációban megállja a helyét.  

Szurkáljon a repedés ellen!

Az alma adja a szívét az egész süteménynek, Marton Adrienn gasztroműsor-vezető, ételstylist szerint pont ezért megunhatatlan.

– Szerintem a tölteléknek kell hangsúlyosabbnak lenni. Jobb, ha édes almából készítjük, és minél többféléből, mert úgy még finomabb lesz, de ez igaz minden más almás süteményre is. A fahéj elmaradhatatlan kelléke a tölteléknek, de például a darált dió is nagyon jól illik hozzá. Egy pici citromlé sem árt, ez jobban kiemeli az édes ízeket. Kevés pudinggal is fel lehet dobni a reszelt almát, de arra figyeljünk, hogy ne almás puding, hanem pudingos alma legyen, tehát nem kell egy egész zacskónyi. Feldobja az ízeket, és besűríti a végeredményt.

A tésztát miután bekevertük hagyjuk pihenni a hűtőben, így sokkal könnyebben tudnunk majd vele dolgozni, és vékonyabbra is tudjuk nyújtani. Elég neki annyi idő, amíg elkészítjük a tölteléket. A végén a tésztaszurkálásról ne feledkezzünk meg, ez segít, hogy a gőz eltávozzon, így nem reped meg a tészta teteje – mondta el a műsorvezető. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.