Így lesz tökéletes a bécsi szelet

Így lesz tökéletes a bécsi szelet

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2018. szeptember 16. 12:00
<p>A nyári időszakban kizökkenünk a megszokott kerékvágásból: a nyaralás, a jövés-menés új dolgok kipróbálására ösztönöz, ami nagyon jól van így – de a legjobb benne mégis az, amikor visszatérünk a régi ízekhez és szokásokhoz. De tényleg: van jobb egy friss rántott húsnál, utána egy igazi smarnival?</p>
Bors

Leves

Húsleves csirkéből és szárnyasaprólékból

Elkészítés: 3 óra

Nehézség: ***

Hozzávalók:

1/2 tanyasi csirke, darabolva * 5 db csirkemáj, zúza * 1/2 kg vegyes zöldség: sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller, hagyma, kelbimbó, egész hámozott burgonya, gomba, egy kisebb karfiol

Fűszerek: só, egész bors, köménymag, babérlevél, szegfűszeg

Elkészítés: A húst a fűszerekkel 2,5 liter vízben feltesszük főni. Kis lángon főzzük, és folyamatosan merjük le róla a főzés közben képződő habot (ha nem tesszük, zavaros lesz a leves). 

Mikor félig megfőtt, hozzáadjuk a megmosott, feldarabolt zöldségeket, és lassú tűzön készre főzzük. Ha elkészült, kiszedjük a húst és a zöldségeket, a levest pedig tíz percig állni hagyjuk, hogy le­ülepedjen, majd leszűrjük. 

A húst feldaraboljuk és a zöldségekkel együtt tálra szedjük, levesbetétnek külön megfőzzük a cérnametéltet vagy az apró csigatésztát.

Főétel

Bécsi szelet

Elkészítés: 30 perc

Nehézség: **

Hozzávalók (4 adag):

60 dkg borjúhús (felsál vagy lapocka) * 1 tk só

A panírozáshoz: 10 dkg finomliszt * 3 felvert tojás * 20 dkg zsemlemorzsa * 10 dkg vaj * 10 dkg olaj (vagy 20 dkg zsír) * 1 citrom a tálaláshoz

Elkészítés: A hússzeleteket vékonyra klopfoljuk, majd mindkét oldalon besózzuk. Bepanírozzuk: először lisztbe forgatjuk, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsába. A vajat és az olajat összeolvasztjuk (vagy felolvasztjuk a zsírt), felhevítjük és mindkét oldalon aranybarnára sütjük benne a hússzeleteket. Sütés után leitatjuk róla a felesleges zsiradékot, és frissen tálaljuk.

Köret

Osztrák krumplisaláta

Elkészítés: 50 perc

Nehézség: **

Hozzávalók (8 adag):

70 dkg kiflikrumpli * 1 nagy fej vöröshagyma * 300 ml forró marhahúsleves * 5 ek almaecet * 5 ek tökmagolaj * 1 el mustár * 1 kk só

Elkészítés: A krumplit sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kihűtjük, meghámozzuk és felkarikázzuk. A hagymát megtisztítjuk, vékonyra szeljük és egy tálban összekeverjük a krumplival. Az ecetből, az olajból és a mustárból öntetet keverünk, és összeforgatjuk a hagymás-krumplis keverékkel. Ráöntjük a forró marhahúslevest, és lefedve félretesszük, míg beszívják a hozzávalók. A bécsi szelettel tálaljuk.

TIPP: Lila vagy fehér káposztát is keverhetünk a zöldségek közé.

Desszert

Császármorzsa almakompóttal

Elkészítés: 30 perc

Nehézségi fok: **

Hozzávalók:

20 dkg liszt * 4 tojás * 2,5 dl tejszín * 1 csipet só * 1ek porcukor * 2 ek vaj

Elkészítés: A lisztet egy tálba rakjuk, ehhez keverjük hozzá a tejszínt, a sót és a tojássárgáját. A tojásfehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, majd a porcukrot hozzáadva tovább verjük, majd óvatosan, hogy a habot ne törjük össze, elegyítjük a tejszínes masszával. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, és beleöntjük a tésztát. Addig sütjük, míg az alja megpirul, ekkor megfordítjuk, és hasonlóképpen megsütjük a másik felét is. A sütőlapát fejével feldaraboljuk – forrón, porcukorral meghintve, almakompóttal tálaljuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.