Aktuális

Kiderült: a brit királynő beszéddel is készült az újabb világháború kitörésére

Bors

Létrehozva: 2018.03.15.

Több részlet is kiszivárgott a beszédből.

Egész különleges dokumentum részletei jutottak egy brit lap - az Express - tulajdonába: a királynő beszéde arra az esetre, ha kitörne a III. világháború. Noha a szöveget még 1983-ban, a hidegháború vége felé írták, információk szerint nem csupán kordokumentum: a mai napig be van készítve arra az esetre, hátha szükség lesz rá.

"Soha nem felejtem el a szomorúságot és büszkeséget, amit akkor éreztem, amikor a testvérem és én hallgattuk apám (VI. György - a szerk.) inspiráló szavait azon a végzetes napon 1939-ben. Egyetlen pillanatig sem gondoltam, hogy ez a komoly és szörnyű kötelesség egyszer rám hárul" - idézi fel a szöveg a II. világháború kitörését, és állítja párhuzamba a (szerencsére meg nem történt) újabb háborúval.

"De bármilyen szörnyűség is leselkedjen ránk, azok a tulajdonságaink, amik segítettek megőrizni a szabadságunkat már kétszer ebben a szomorú évszázadban, ismét az erőnket jelenthetik" - folytatódik a szöveg. Ne feledjük, amikor ezt megfogalmazták, még közel két évtized volt vissza a XX. századból!

Reméljük, soha nem kell a szöveget frissíteni, és soha nem kell II. Erzsébetnek kiállnia, hogy elmondja!
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek