Aktuális

3 perc alatt megfejt egy rejtvényt Éva

Bors

Létrehozva: 2018.02.11.

Kávéval és rejtvényfejtéssel indítja a napját, s azzal is fejezi be Kasparek Éva, aki nyugdíjasévei alatt mesterszintű meg­oldó­­vá vált. A rejtvények sosem ugyanolyanok, ezért képte-len megunni őket.

Forrás: Zsolnai Péter

Éva már gyerekkorában is kivette édesapja táskájából a Füles magazint, amit aztán kitöltve csent vissza. Örök hobbi volt számára, aztán komolyabbra fordultak a dolgok.

– Amióta írni tudok, az­óta fejtek rejtvényeket. Sosem unom meg. Már a nyugdíjra készültem négy éve, amikor elmentem egy versenyre. Húsz perc alatt vé­geztem, hazamentem, délután pedig értesítettek, hogy vegyem át a kupámat – emlékszik vissza a Borsnak jó kedéllyel Éva, aki a szenvedélye miatt még az ügyetlenebbik kezével is megtanult „játszani”, amikor eltörte a jobb kezét.

Az első sikerek után a nyugdíjas matektanár még csak a versenyek adminisztrálásába segített be, de tavaly februárban a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének elnökévé is megválasztották.

A Bors lecsapott a kivételes alkalomra, s megkértük Évát, fejtse meg lapunk rejtvénymagazinjának egyik feladványát. A fejtőbajnok 3 perc 16 másodperc alatt megoldotta, munkatársunknak közel hét percükbe telt.

– Csaknem húsz versenyt rendezünk egy évben országszerte. Sok a fiatal, de egy százéves hölgy versenyzőnk is volt már. Vasárnap lesz a Magyar Rejtvényfejtők Napja alkalmából megrendezett nagyszabású rendezvényünk, amire már kétszázhatvanan regisztráltak –  büszkélkedik az elnök.

Kezdő, haladó, mesterjelölt és mester kategóriában indulnak a jelentkezők, akiknek másfél óra alatt két feladatot kell megoldani. A hibátlanság a legfontosabb, azután az idő. A kezdőknek a hagyományos skandináv típussal, a mestereknek pedig az úgynevezett olasz módra típusú rejtvényekkel kell megbirkózniuk.

A puzzle-ben is verhetetlen

Éva otthonának falait több mint száz gyönyörű puzzle díszíti, amiket teljesen egyedül, a nyugdíjas évei alatt rakott ki. – A háromezer darabost két hét alatt raktam ki, de egy ötszázashoz már csak három óra kell. Imádok utazni, ezért csak városokat, tájképeket és festményeket választok – meséli lapunknak a kreatív matematikus, aki a háza galériájában kialakított sarokban szokott „dolgozni”.

– Kétoldalú ragasztóval rakom fel őket. A legmagasabbak rögzítését viszont az ablakcsere időpontjához kellett igazítanom. A kedvencem a Franciaországban található Dordogne-völgyet ábrázolja, ahol jártam is korábban – teszi hozzá.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek