Aktuális

Harmincéves kora óta nem néz horrort Majka

Huszti Zoltán, Balajti Péter

2014. október 16. csütörtök 10:00

A rossz álom is jó, segít feldolgozni mindazt, amit napközben nem sikerült – vigasztal a pszichológus. A három leggyakoribb rémálom a zuhanás, az üldözöttség és az élve eltemetés.

Közel ötezer embert kérdeztek a rémálmairól egy hazai kutatás során. A válaszokból kiderül: a három leggyakoribb szörnyűség, ami álmunkban történik velünk: lezuhanunk a magasból, rémülten menekülünk, vagy élve eltemetnek.

A pszichológus szerint ezek az álmok üzennek, de nem mindenkinek ugyanazt. – A leggyakoribb rémálmok mind szorongásról, kiszolgáltatottságról szólnak, de ne feledjük, az álmaink segítenek feldolgozni mindazt, amit nap közben nem sikerült – mondja Kapor Gábor.

– Igaz, megfejtésükhöz nem álmoskönyvre, hanem nyitottságra van szükség, s olykor arra, hogy elrugaszkodjunk a valóságtól. Megoldást jelenthet, ha álmainkat továbbgondoljuk, de az is, ha beszélünk róluk, megosztjuk azokat másokkal. Igaz, két egyformának tűnő rémálom mást és mást jelenthet az álmodó személyiségétől függően. A tapasztalatok szerint a haláltól való félelmen alapuló rémálmok elsősorban azoknál jelenik meg, akik elveszítették a szüleiket, s úgy érzik, ők a követezők a sorban. A legtöbb rémálmon könnyen túltesszük magunkat felébredés után, szakemberhez csak akkor érdemes fordulni, ha szükségét érezzük, vagy a bizalmunkat élvező ismerőseink visszajelzései ebben megerősítenek – vélekedik. 

Erdőhegyi Brigitta egy időben attól félt, hogy az előadása során elmegy a technika vagy, amikor színpadra hívják, eltűnik az összes fellépőruhája.

– Egy másik alkalommal azt álmodtam, hogy a családomtól kapok egy macskát, és nem értik, miért nem örülök az állatnak, ami levakarhatatlanul rám támad. Elég sokat foglalkoztam ezekkel a víziókkal, és sikerült megfejtenem a bennük rejlő, csak nekem szóló üzeneteket – árulja el az énekesnő.

Majka a fiát félti

Majoros Péter, azaz Majka harmincéves koráig horrorfilmrajongó volt. Akkor úgy döntött, kerüli a sokkoló mozikat.

– Rémálmaim főszereplője másfél éves fiam, Marián. Szörnyű látni, ahogy egy szikla szélén vagy a tizedik emeleten egyensúlyoz, aztán a mélybe zuhan, vagy a szemem láttára megeszi egy cápa, s én képtelen vagyok megmenteni. Ilyen álmok után riadtan ébredtem, s annyira a hatásuk alá kerültem, hogy másfél-két órán át képtelen voltam visszaaludni. Aztán elkezdtem gondolkodni azon, hogy a csudába kerülne a tizedikre a fiam, amikor a földszinten lakunk, miképp mászna sziklára nélkülünk, nem beszélve arról, hogy miért enné meg egy cápa?! Amikor tudatosult bennem, hogy az álmaimban bármi megtörténhet, elhatároztam: elengedtem a fantáziámat. Amikor legközelebb azt álmodtam, hogy a fiam a szemem láttára a mélybe zuhan, esés közben szárnyakat növesztettem neki – meséli a rapper.

Nézzen szembe a rettenettel!

Különleges 3D-s élményt kínál a Nightmare Shop, azaz Rémálombolt nevű produkció, ami november 16-áig díjmentesen látogatható a budapesti Pólus Centerben 16 éven felüliek számára. Ágyon fekve különleges térhatású szemüvegben, fejhallgatóval élhetünk át közel féltucatnyi, valósághű rémálom- kisfilmet. Rácz László, aki az eddig 300 ezer látogatót vonzó Murder – A gyilkos című tárlatot is megálmodta, tudja, mi kell az embereknek.

– Nem rémisztgetni akarjuk a látogatót, a cél az, hogy szembesüljenek önmaguk és mások rémálmaival. A leggyakoribb éjszakai víziókra építve készítettük el a kisfilmeket.
 

További cikkek

Szörnyűség

Kislányával együtt elraboltak és megerőszakoltak egy kaposvári nőt

Szexi

Letapasztotta a mellbimbóit, így már nem tiltja le az Insta Barbit

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Exkluzív: Megszólalt Csuti, ezt árulta el Kulcsár Edina párjáról

mindmegette.hu

Egyszerű, de nagyszerű! Így lesz igazán krémes a paradicsomos tészta húsmentesen

origo.hu

Ez történik most a Szuezi-csatornában ott, ahol az Ever Given tavaly keresztbe fordult

mandiner.hu

Karácsony: Szarok rá, hogy mi van a városházi hangfelvételeken

kemma.hu

Az országban elsőként az esztergomi kórházban lesz tb-finanszírozott oxigénterápia

mindmegette.hu

Heti 10 recept: itt a farsang, tarolt a szalagos fánk, de egy jó bolognaira is volt igény!

vg.hu

A gerincvelő gyulladásának egy ritka változatát okozhatja az AstraZeneca oltása

mandiner.hu

Egy fekete nő középkori sírját találták meg Csehországban

borsonline.hu

„Sikítást hallottam” – nem tudta megmenteni az édesapa a két gyermekét és feleségét

mandiner.hu

The Spectator: az Orbán Viktor elűzésére tett próbálkozás darabokra hullik

origo.hu

Családja gyászolja a budapesti rablóüldözőt, aki hősi halált halt