Aktuális

Titokban szenvednek a terrorizált, megvert szülők

Gergály Judith

Létrehozva: 2014.04.15.

Évente több száz esetben fordul elő, hogy saját szüleikre támadnak felnőtt gyerekeik. Az áldozattá vált szülők szégyellik, hogy saját fiuk vagy lányuk terrorizálja őket. A rendőröknek az utolsó pillanatban szólnak, amikor már majdnem késő.

A családon belüli erőszak gyakori esete, amikor saját gyerekeik bántalmazzák a szüleiket. Ez a komoly probléma kevés esetben jut a rendőrség tudomására, mert a szülők szégyellik, ha felnőtt gyerekük agresszíven viselkedik velük. Titkolják a szomszédok és más családtagok előtt is.

Nem jelentik fel saját gyereküket akkor sem, ha vitájuk tettlegességig fajul. Akkor kérik a rendőrség segítségét, ha nagyon eldurvul a helyzet vagy a helyszínre érkező orvos értesíti őket.

– A szülőbántalmazás leginkább idősebb korban jellemző, amikor az apa vagy az anya közel jár a nyugdíjaskorhoz és kiszolgáltatottabb. A bántalmazás oka leggyakrabban anyagi okokból fakad, kevesebb történik családi viszály miatt. Fiatal felnőttkorban előfordul még, hogy káros szenvedély finanszírozása vagy az anyagi segítség megvonása miatt esnek neki szüleiknek – mondta a Borsnak Monostori­-né Vass Anikó rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság kiemelt főelőadó­ja, családvédelmi referense.

A megelőzés nem könnyű, mert gyakran a veszélyeztetett emberek elszigetelten élnek és nem kérnek segítséget. A rendőrség sokszor hiába lép közbe, az alapprobléma a családban, ami kiváltotta a vitát, ugyanúgy megmarad. A távoltartás is csupán egy ideiglenes megoldás.

– Időben segítséget kell kérni és figyelni a jelekre, hogy a gyerekkel probléma van – tanácsolja a rendőrség.

A szakemberek szerint a szülőbántalmazás leginkább a társadalmi és szociális nehézségekből fakad, de a neveltetésen is sok múlik.

– Ha kényszerből kell együtt élnie több generá­ciónak, főleg ha egy szobában, az sok problémát felvet a családban. Minden korosztálynak más a ritmusa, ez gyakori problémaforrás. Az agresszió fakadhat a neveltetésből is, amilyen mintát látott a gyerek, azt fogja továbbadni – teszi hozzá Jamnik Judit pszichológus.

Feleségével együtt bántalmazta anyját

Megütötte a saját anyját egy 48 éves bokodi férfi, mert nem adott neki pénzt. Feleségével ment el idős édesanyjához, aki nem adott nekik. A szóváltást ütések követték. Az egyik szomszéd sietett az asszony segítségére és értesítette a rendőrséget. A járőrök rövid időn belül elfogták a bántalmazókat és őrizetbe vették őket. Rablás miatt indult ellenük eljárás.

Részegen őrjöngött a házban

A Készenléti Rendőrség munkatársai tartóztattak fel múlt hét végén egy csernelyi férfit, aki tört-zúzott a lakásában és édesanyját bántalmazta. A bejelentés kora délután érkezett a rendőrség ügyeletére, hogy az erősen ittas férfi ütlegeli a saját édesanyját. A 44 éves B. Jánost előállították a rendőrségen és ideiglenes távoltartást rendeltek el vele szemben.

Rendőröktől kért segítséget az apa

Április 9-én egy idős poroszlói férfi tett feljelentést 45 éves fia ellen, aki közös otthonuk udvarán bántalmazta, és orvosi ellátást igénylő sérüléseket szenvedett.
A Készenléti Rendőrség egyenruhásai S. Zoltánt előállították a rendőrségen, ahol ellene testi sértés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A bántalmazás oka nem derült ki.

Halálra verte édesanyját a fiatal nő

Addig verte saját anyját egy 35 éves abonyi nő, amíg az asszony mozgott. Az eset tavaly februárban történt. Az 56 éves nő holttestét másnap találták meg a mentősök, de már nem tehettek semmit. A nyomozók előállították és gyanúsítottként kihallgatták az áldozat lányát, aki elmondta, hogy előző este veszekedtek és bántalmazta az anyját. Sz. Évát a rendőrök őrizetbe vették.

Édesapjába törte bele a kését

A 29 éves salgótarjáni férfi tavaly szeptember 6-án ittas állapotban szúrta meg négyszer is egy nyolc centiméteres pengéjű késsel az apját, mert az szóvá tette, hogy sokadszorra hallgatja ugyanazt a zeneszámot. A szúrások a sértett hasát, vállát és hátát érték. A negyedik szúráskor a kés pengéje eltört. Öt nappal később azért támadt az apjára, mert őt hibáztatta a számítógép meghibásodásáért. Közben folyamatosan azt kiabálta, hogy megöli. A férfi azóta is előzetes letartóztatásban van.

Ököllel ütötte és fojtogatta szüleit

A napokban zárta le a rendőrség vádemeléssel annak a fonyódi férfinak az ügyét, aki órákon át kézzel és ököllel bántotta idős, beteg szüleit. Hajuknál fogva összeütötte a fejüket, az arcukba párnát nyomva fojtogatta őket. Akkor hagyta abba a verést, amíg újabb adag pálinkát ivott. A verés után anyja mozdulni sem tudott, apja is rossz állapotba került, csak órák múlva tudta értesíteni a rendőrséget. Több csontjuk eltört, és zúzódásokat szenvedtek.

Anyja és testvére életére tört

Márciusban Mohán egy férfi megütötte édesanyját és testvérét, és k­­­­özben azzal fenyegetőzött, hogy megöli őket. A 39 éves bántalmazót a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki könnyű testi sértés és zaklatás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, majd bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezik előzetes letartóztatását.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183831_auto_resized.jpg
origo.hu

A Liverpool legendája nem látott még önzőbb játékost a csapat sztárjánál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27694_resized.jpg?avcount=1714692312
origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183507_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Új trónörökös a láthatáron? Bizonyítékokkal jelentkezett Károly király és Kamilla eltitkolt fia

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181944_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181114_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182822_auto_resized.jpg
vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27693_resized.jpg?avcount=1714692312
origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182360_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173453_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177683_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714692312
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/H8M-qQQGOEUvW1fqdXmG1QOk0xzAA6qogp15FuNSYZk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI2MmNhMzFmZGQwMTQ4MGJiMWMwNGQ2OTkzZTBiNGFl.jpg
BÉKE

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/mTsvwgars5UNzThmlKhYnKThe01xSveZuUrzMI3pixQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RhMjU4ZDZjNmJjMDRlMzY5MWRiOTU5OGNjZDMwY2Uz.jpg
Gólyahír

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van