Fogyás

Karácsony után hozta meg a döntést a volt sportoló Emese: „Nem szólhat a súlyomról az egész életem”

Létrehozva: 2023.12.29.

Fiatalon versenyszerűen úszott, majd öttusázott Emese, de ez nem jelenti azt, hogy soha többet ne kelljen a súlyával törődnie. A titka az, hogy a kis változásokra is odafigyel, így két évvel ezelőtt, karácsony után úgy érezte, hogy lépnie kell.

Attól, hogy valakinek nincs több tíz kilós súlyfeleslege, még éppen úgy zavarhatja a plusz, különösen, ha az mozdulni sem akar. Gogolákné Köblő Emese esete éppen ilyen volt, pedig alapvetően figyel a táplálkozásra, és életének mindig része volt a mozgás. Két éve, karácsony után azonban úgy érezte, kicsit szorítani kezd a nadrágja dereka, és ha ő ezt észreveszi, akkor azonnal lép. Azóta fokozatosan szabadul meg a feleslegtől, és új mozgásformát is talált ehhez, ami mellett az édesség is a mindennapjai része maradhatott. Ez utóbbiról nagyon fájdalmas lenne lemondania, így inkább mozgásba lendül. Történetéről a Fanny magazin számolt be.

Köblő Emese, fogyás, Fanny magazin (előte - jobbra, most - balra)
Emese egy régebbi fotóján (jobbra) és manapság (bal oldali képen)  Fotó: Zsigmond László / saját

Élsportolóból édesanya

Emese mindig is komolyan vette a testmozgást, fiatalon élsportoló volt. 

– 28 éves koromig öttusáztam, és miután a versenyzést abbahagytam, a mozgás akkor is az életem része maradt. Teniszeztem, bicikliztem, futottam, az aktivitás mindig fontos maradt számomra. Idő közben viszont született négy gyerekem, és tizenhat éve ülőmunkát végzek. A negyedik gyerek után a tenisz például már egyszerűen nem fért bele a mindennapokba, sőt semmi olyasmi, ami időegyeztetéssel járt. A futás legalább nem volt időhöz kötött. Az első szülés után könnyedén visszanyertem az eredeti súlyomat, a második és harmadik után már rajtam maradt 3-4 kiló, a negyedik után 5-6, talán több is. De mégsem csak emiatt akartam változtatni, hanem mert a sok ülés és a monitor előtti munka miatt egyre többet fájt a nyakam, derekam, hátam. Ráadásul a vitalitásom is hanyatlott, egyre kevésbé voltam aktív. Nem tudtam, hogy ez a korral, avagy a mozgásszegény életmóddal magyarázható-e? Minden esetre karácsony után le is mentem az edzőterembe – meséli Emese.

Inkább a centik érdekelnek”

A korral egyre nehezebb leadni a plusz kilókat, és ezzel a problémával Emese is szembesült. 

– Szerencsére sosem szállt el a súlyom. Mindig figyeltem arra, hogy ha valamelyik ruhám kényelmetlen kezd lenni, szorít, akkor tudom, hogy lépnem kell, így nem lesz sosem igazán nagy baj, amivel már sokkal nehezebb lenne megbirkózni. A sportolói múltam miatt komoly izomtömegem van, és a csontjaim sem könnyűek, így nem is annyira a kilók érdekelnek, mint inkább a centik, és az, hogy mit látok a tükörben. 

A négy gyerek és a sok munka mellett egyszerűen nincs időm és energiám sem arra, hogy minden percem az étkezésről, egy diétáról szóljon. Az elmúlt évben az étrendemen nem is változtattam, mert az számomra mindig nagyobb feladat lenne, mint mozogni. 

Nem vagyok az a nassolós fajta, nincsenek evési rohamaim. Szerintem alapvetően fegyelmezettnek kell lenni, de nem fakírnak, mert az úgysem megy, Úgy nem lehet egy egész életet leélni. A lényeg, hogy a mennyiségre figyeljünk oda.

Köblő Emese, fogyás, Fanny magazin
Nem elsősorban a kilók zavarták, inkább a vitalitása miatt döntött úgy: ideje változtatni az eredmény magáért beszél  Fotó: Zsigmond László

Sokat javult a közérzetem”

A futás egyre népszerűbb, és van, aki egész életében megelégszik vele, de Emese egy idő után unalmasnak találta, és valami másra vágyott. 

– Amikor múlt év elején lementem a terembe, először gépeken edzettem, és ott ismertem meg Czanik Krisztiánt. Egy barátnőm javaslatára kipróbáltam egy óráját, és azonnal ott is ragadtam. Azóta heti háromszor járok, bár a nyarat kihagytam. A súlyom pedig szépen fokozatosan csökkent, de ami fontosabb, hogy tónusosabb lett az izomzatom, és nagyon sokat javult a közérzetem. Mindezt úgy, hogy már ötvenéves vagyok, és előtte moccanni sem akartak a kilók. Most viszont ugyanúgy belefér a mindennapi édesség, és mégis fogytam. Mivel az edzések változatosak, nem unom meg őket, és nekem az is számít, hogy ennyi idő után is kihívás minden tréning. Nálam a sportmúlt miatt más óratípusoknál gyakran egy idő után túl könnyűnek tűnt. Most már alapvetően jóban vagyok magammal, bár szívesen leadnék még öt kilót. Persze nem lesz húszéves testem, és ennyi idősen álomtestet elérni egy életforma, ami nekem nem fér bele. Viszont ha valaki egészséges és lelkileg meg van elégedve magával, akkor nem is fog kilengeni és 10-20 kilót felszedni – mondja Emese.

A többiek is segítenek

Sokan vannak, akik ódzkodnak a csoportos óráktól, attól tartva, hogy esetleg ügyetlenebbek lesznek, vagy egyedül érzik magukat azok közt, akik már járnak egy ideje. Pedig ezek az órák nem erről szólnak. 

– Nagyon élvezetesek az edzések, visz minket a zene, jó a hangulat és változatosak a gyakorlatok. Utólag nagyon jó megbeszélni az öltözőben, kinek hogy esett. Mindenkinél van jobb és gyengébb is, csinosabb kisportoltabb. Egyszóval, mindig van motiváció. Valójában ez visz előre, és így sokkal többet vagyunk képesek megcsinálni, mint ami önállóan menne. Arról nem beszélve, hogy ha rossz a technika, van, aki kijavít, aki biztat, ha éppen feladnánk. Nagyon szeretem, ha feszegetjük a határainkat, és ehhez ilyen klassz edzőre van szükségünk – sorolja az előnyöket Emese.

A csoportos edzésen is lehet fogyni!

Czanik Krisztián edző

Emese komoly sportmúltja miatt nem is olyan egyszerűen talált megfelelő edzést, ami a neki való terhelést adja, ráadásul hosszú távon. 

– Sokan azt gondolják, a csoportos órák nem alkalmasak a fogyás elősegítésére, de ez nem így van. A jó edző akkor is képes személyre szabni a terhelést, ha egyszerre sok emberrel dolgozik. Természetesen tudni kell, hogy a többséghez kell igazítani a gyakorlatokat, de plusz eszközökkel, súlyzóval, erősebb ellenállású gumipánttal máris nehezíthetőek a feladatok. Ha valaki úgy érzi, kezd túl könnyű lenni, bátran kérjen tanácsot az edzőjétől. Persze nem mindegy, milyen órát választunk, nálam a teljes testet megdolgoztatjuk, és bár nem megy nagyon magasra a pulzusszám, de folyamatosan mozgásban vagyunk. Ez azt jelenti, hogy a fogyás és az alakformálás is megvalósulhat. Ha ehhez megfelelő étrendet is társít valaki, fogyni fog, hiszen a fogyás kulcsa a mozgás és étrend megfelelő aránya – biztosít a szakértő.

https://cdn.borsonline.hu/2023/11/w9XVGRKCkrs4C79G68W5Q6pqWrldWRbCpjSTWN_AUqo/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYzZjE2N2M1MDJhZjQ2OTQ5Mzg1NjJmYWVkM2VkZGRm.webp
Ezt ne hagyd ki!

Az életmódváltás királynője: "Én így fogytam le az elmúlt 5 évben 177 kilóról, 70-re"

Egy hölgy 5 évnyi küzdelemmel elérte a régi álmát.

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166358_auto_resized.jpg
origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27563_resized.jpg?avcount=1714397108
origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171244_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: ezért nem sajnálják az elhagyott csupa szív Gerit az olvasóink

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172747_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Könnyen rákot okozhat, ha így issza a kávét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171120_auto_resized.jpg
ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27564_resized.jpg?avcount=1714397108
origo.hu

Kiderült, mennyit kell fizetnie apjának a folyamatosan pucérkodó Britney Spearsnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171031_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 29.: a Kos rászánja magát a lépésre, a Nyilast fellelkesíti egy ügy

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169894_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő örömhírre érkezett haza Tilla: babákkal bővül a család

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714397108
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714397108
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/cO12OnBd0hpeGuF8hW4Pyy1pXUgIXbW2TGQu9c9yjnM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZDJmNjlkMWNlZTQ3YjNhMjc3YzUwMzcyNGYyYWI3.webp
Ezo

4 csillagjegy, aki úgy töri össze a szíved, hogy észre sem veszi