Legolvasottabb

HETI TOP5: Szenvedtek haláluk előtt a Titan utasai, kaphatnak-e hagyományos temetést?

Julius K.

Létrehozva: 2023.07.02.

A Bors olvasóit továbbra is foglalkoztatja a Titan tragédiájának minden részlete, ezt jól mutatja, hogy ennek a hétnek a legolvasottabb anyagai között több is szerepel a szerencsétlenül járt tengeralattjáróval kapcsolatosan, emellett az egyre gyakoribb motoros balesetek is foglalkoztatták lapunkra látogatókat, de a 2019-es szeptemberi csányi óvodai haláleset új fejleményeit is sokan elolvasták, akárcsak a balassagyarmati baleset harmadik áldozatáról szóló cikket.

Az előzetes feltételezésekkel ellentétben nem volt szenvedés nélküli halála a Titanon rekedt utasoknak. Az apró tengeralattjáró érzékelői jelezték, hogy baj van, el is indult a jármű a felszínre, ám ez nem sikerült, mert Titan darabokra hullott a tengerben, nagyjából 3000 méter mélyen. Kiderült, hogy a drága útra készült tengeralattjáróban használt anyagok is voltak. Azt is tudni lehet már, hogy korábbi merüléseknél is voltak árulkodó jelek, például a szerkezet ablakai behorpadtak. 

A tragédiát megelőzően a Titan szenzorai repedéseket jeleztek a hajótesten, ez a Titanic roncsa felett 600 méterrel volt. Ekkor már az utasuk tisztában lehettek vele, hogy esélyük sincs és meg fognak halni. A felismerés, a halálfélelem és a szenvedés szörnyű perceiről azért nincs pontos információ, mert a Titan nem küldött többé jelet a helyzetéről, így az utolsó pillanatok már nem rekonstruálhatóak. Az összeroppanást modellezi a cikk végén látható videó. 

Titanic tourist submersible disappear on an expedition to explore the famed shipwreck
A Titan merülését nagy médiavisszhang kísérte, kiderült a tervezésbe nem fektettek ennyi energiát  Fotó: OCEAN GATE / HANDOUT

Fekete hetet zártak a motorosok, hiszen június 19. és 25. között több halálos kimenetelű közúti baleset is történt. A kommentelőket is érdekelte a téma és jókora vita alakult ki közöttük arról, hogy a motorosok felelőtlensége, vagy az autósok nemtörődömségének számlájára írhatóak ezek a halált követelő tragédiák. Őrjöngő motoros vagy figyelmetlen autós? Tették fel a kérdést.

Csak mi és ti változtathattok, változtathatunk a közlekedési morálon. Általában figyelmetlenül, felelőtlenül, öntörvényűen közlekedünk. Balesetet észlelve 100-al továbbhajtunk. Kis utcákban 80-100-al sietünk gyerekek mellett. Centizgetjük a kerékpárosokat. 

– fogalmazott meg társadalomkritikát az egyik olvasó. 

Baleset M1-es autópálya autós-motoros ütközés
Egymást követték a motoros tragédiák az elmúlt héten  Fotó: Police.hu

Esély sincs arra, hogy a Titan névre hallgató tengeralattjáró utasaitól hagyományos temetésen búcsúzzanak el a gyászoló rokonok, barátok, hiszen a járműben életüket vesztők testei olyan szinten roncsolódtak. Az egyik verzió szerint a kapszula összepréselődött, teteje és aljzata egy síkba került, amit a víz nyomása nem is enged el egymástól. A roncsban, bár kicsi a valószínűsége, de esetleg még lehetnek maradványok, amik nem tudtak az összecsukló hajótestből távozni – hívják fel a figyelmet az esetről értekező szakértők. Egy másik verzió szerint viszont a test darabjaira szakadt, de egyelőre egyik teóriára sincs megdönthetetlen bizonyíték, hiszen a roncs főbb részei nem kerültek elő. 

Titan tengeralattjáró felszínre emelése, fotó: MTI
Nem sok maradt a Titanból, a 3000 méteres mélységben összepréselte a hatalmas nyomás a hajótestet  Fotó: MTI

Megszüntették az eljárást a csányi mászókabaleset ügyében a település egykori jegyzője ellen. Még 2019 őszén a hatéves Radics Mercédesz halt meg, amikor a köteles játék vele együtt eldőlt és agyonnyomta. A gyermekét gyászoló apa szerint elfogadhatatlan, hogy az azóta eltelt csaknem négy év alatt nem derítették ki a hatóságok, ki felel a tragédiáért. Az is tudható, hogy nyolc évvel a tragédia előtt, még 2011-ben egy vizsgálat már jelezte, hogy a játszótéren veszélyes játékok vannak, ám ezek ellenére sem tett semmit az önkormányzat, illetve az, aki erre jogosult volt a település polgármestere. 

Tíz éves lenne a rossz mászóka miatt elhuny Mercike  Fotó: Bors

Akárhogy küzdött végül fel kellett adni a harcot Nándori Laci bácsinak, az önkéntes tűzoltónak, akit mindenki szeretet és becsült. Az idős férfi részese volt annak az autó balesetnek, melyben frontálisan ütközött két személyautó június 18-án este a 22-es főúton, Balassagyarmat közelében. Ketten a helyszínen életüket vesztették, míg Laci bácsit súlyos sérülésekkel mentőhelikopter szállította a Honvédkórházba. Azonban hiába tettek meg mindent az orvosok, a nyugállományú tűzoltó főtörzsőrmester a elhunyt június 28-án. Korábbi kollégáját a Katasztrófavédelem is gyászolja, melyről a hatóság oldalán egy posztban is megemlékeztek. 

Laci bácsi halálával már három áldozata van a balassagyarmati balesetnek  Fotó: Katasztrófavédelem

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191041_auto_resized.jpg
origo.hu

Poloska Péter kalandjai - itt vannak a legjobb mémek Magyar Péterről!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27805_resized.jpg?avcount=1714965611
origo.hu

Széphalmi Juliska alá került T. Danny

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187697_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185190_auto_resized.jpg
vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187901_auto_resized.jpg
ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27802_resized.jpg?avcount=1714965611
origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188558_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ne a boltban vedd meg: ezeken a helyeken magad szedheted az epret!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186663_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191492_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185742_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Gábornak is hálás lehetsz" – Tóth Gabi posztja felkavarta az állóvizet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/N9lx2vCikai934LrxR3GGgua0S87GG1y4tUDCvEMmD0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5OTlmN2NmMDNkNDQ3OTViMTM5MTVkZjY0NTAzNmQx.jpg
Heti Top

Bőnyi gyerekkéselés, motoros tragédia Komlónál, rejtélyes inárcsi eltűnés: ezek érdekelték leginkább olvasóinkat

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/rooe3-ruBa4zvbF5p4UgeO1lbLFWCqRx6wLe3eCUUQA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VkMDY0NDIwZDZhOTQzYjE5NzI0MzEwZGQxMmFmNjQy.jpg
Anyák napja

„Szívünkben tovább élnek a hazatért angyalok” – együtt emlékeztek meg elhunyt gyermekeikről a gyászoló anyák