Recept

Ne félj a fokhagymától! Próbáld ki inkább ezeket a fogásokat!

Létrehozva: 2024.04.22.

Számtalan módon felhasználhatjuk a fokhagymát. Előételtől a sós desszertig sokféle finomság készülhet belőle. Érdemes őket sorra kóstolni!

Fokhagymás tagliatelle, morzsával 

 

Hozzávalók (4 főre):

1 csokor petrezselyemzöld

2 szelet szikkadt kenyér

2 dl sűrű tejszín

3 ek. olívaolaj

1 nagy fokhagyma

40 dkg tagliatelle tészta

rózsabors

bors

 

Elkészítés:

1. A fokhagymát egy darab alufóliára helyezzük, megöntözzük 1 evőkanál olívaolajjal, majd becsomagoljuk az alufóliába. A sütő rácsára helyezve 200 fokon 30 percig sütjük.

2. Közben kifőzzük a tésztát. A főzővízből két pohárral félreteszünk.

3. A sült fokhagymát kicsomagoljuk, kinyomjuk belőle a püréssé sült belét egy magas falú serpenyőbe. Két evőkanál olívaolajjal felhevítjük, egy percig pirítjuk, majd felöntjük a tészta főzőlevével, sózzuk és pár percig forraljuk. Mikor már kissé besűrűsödött a szósz, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejszínt is. Ízlés szerint frissen őrölt rózsa- és fekete borssal, sóval ízesítjük.

4. A száraz kenyeret morzsává törjük, daráljuk. Tálalás előtt meghintjük a tésztát az apróra vágott petrezselyemmel és kenyérmorzsával.

 

Elkészítés: 65 perc

1 adag: 320 kcal

Tudta-e?

A fokhagyma, Ázsiából származik és több mint négyszázötven fajtája létezik, bár nem mindegyiket lehet a konyhában felhasználni.

 

Fokhagymás-rozmaringos szűzérme, krumplival

 

Hozzávalók (4 főre):

0.25 bögre olívaolaj

10 gerezd fokhagyma

0.5 bögre friss rozmaring levél

bors

60 dkg szűzérme

1 kg krumpli

 

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.

2. Az olívaolajat, a balzsamecetet, a fokhagymát, a rozmaringot, a sót, a borsot aprítóba tesszük és kb. 2 perc alatt krémes állagúra aprítjuk.

3. Egy tepsit kikenünk olajjal, belefektetjük a szűzérmét. A krém ¾-ével megkenjük a hús mindkét oldalát. Betesszük a sütőbe 10 percre, 5 perc után megfordítjuk, hogy a másik oldala is piruljon.

4. A krumplit megmossuk, meghámozzuk és negyedekre vágjuk, majd összeforgatjuk a maradék krémmel. A húst kivesszük a sütőből, eloszlatjuk köré a krumplit és visszatesszük 45 percre sülni. A sütő hőmérsékletét levesszük 175 fokra.

5. Ha megsült a szűzérme, kivesszük a sütőből, 10 percig hagyjuk pihenni, majd felszeleteljük. A burgonyával tálaljuk.
 

Elkészítés: 75 perc

1 adag: 300 kcal

 

Tudta-e?

Már Egyiptomban is ismert volt. Állítólag ezzel etették a piramisok építőit, mert meggyőződésük volt, hogy a fokhagymától erősebbek lesznek.

 

Fokhagymakrémleves, pirított kenyérkockákkal

Hozzávalók (4 főre):

3 fej fokhagyma

2 ek. olívaolaj

1 ek. vaj

1 szál póréhagyma

1 szál fehérrépa

1 db burgonya

1 l csirkehús alaplé

1.5 dl tej

1.5 dl tejszín

bors

őrölt szerecsendió

4 szelet rozskenyér

 

Elkészítés:

1. A fokhagymakrémleves elkészítéséhez az egész fej fokhagymákat hámozatlanul, 180 fokos, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, vagy addig, amíg meg nem puhulnak.

2. Ha elkészült, hagyjuk kicsit hűlni. Kettévágjuk a fokhagymafejeket és kinyomkodjuk belőlük a pürét, majd félretesszük.

3. Felhevítünk egy kevés olívaolajat 1 ek. vajjal egy lábosban, majd megpároljuk rajta a felkarikázott póréhagymát. Hozzáadjuk a fokhagyma pürét is, végül az apróra vágott zöldségeket is lepirítjuk.

4. Felöntjük az alaplével, a tejjel, a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, majd leturmixoljuk.

5. Az elkészült levest pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

 

Elkészítés: 35 perc

1 adag: 300 kcal

 

Tudta-e?

Egészségünk megőrzése érdekében, fertőtlenítő és tisztító hatása miatt, napi 1-2 gerezd nyers fokhagyma fogyasztását ajánlják. 

 

Fetás, fokhagymás csiga

Hozzávalók (6 főre):

3 ek. olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

7.5 dkg fetasajt

3 ek. friss menta

20 dkg vaj

1 fej radicchio

bors

3 dl tej

0.7 dkg szárított élesztő

50 dkg liszt

1 ek. cukor

Elkészítés:

1. A radicchiót megtisztítjuk, a torzsáját eltávolítjuk, a leveleit pedig csíkokra vágjuk.

2. Felforrósítunk 1 ek. olívaolajat, és megfonnyasztjuk benne a felcsíkozott raddichiót. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a meghámozott, felaprított fokhagymát, a feta sajtot, a felaprított mentát, 10 dkg vajat, és sózzuk, borsozzuk.

3. A tésztához meglangyosítjuk a tejet, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Összedolgozzuk a liszttel, a cukorral, egy csipet sóval, a maradék olívaolajjal, a maradék, felolvasztott vajjal. Összegyúrjuk, letakarjuk, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük a radicchiós töltelékkel, majd feltekerjük, és kb. 5 cm széles darabokra vágjuk.

5. A kész csigákat elrendezzük egy kerek sütőformában, és készre sütjük180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt.

 

Elkészítés: 120 perc

1 adag: 429 kcal

 

Fokhagymás fűszervaj

Hozzávalók (2 főre):
15 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál friss bazsalikom, kapor és metélőhagyma keveréke
2 teáskanál citromlé
só ízlés szerint

Elkészítés:

1. A vajat elkeverjük, a fokhagymát lereszeljük vagy átpréseljük, a zöldfűszereket apróra vágjuk, majd a citromlével együtt a vajba keverjük.

2. Ízlés szerint sózzuk, és a szokott módon formázzuk, dermesztjük.

Elkészítés: 15 perc

1 adag: 250 kcal


 

(mindmegette, vidék íze)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek