lakodalom

Lagziba hívtak? Ennyi pénzt illik adni nászajándékba

Létrehozva: 2024.04.07.

Mutatjuk, mennyi az annyi!

Közeleg az esküvőszezon! Ilyenkor a násznép örök dilemmája, hogy mennyi pénzt illik adni nászajándékba. Szilfai Alida esküvőszervező elárulta, hogyan készüljenek a rokonok és barátok a nagy napra - írja a Fanny Magazin

Mutatjuk, mennyit illik adni

Részletek a meghívóban

Idén is a készpénz számít az egyik legnépszerűbb nászajándéknak, de mielőtt borítékkal indulnánk útnak, figyelmesen olvassuk végig a meghívót. Ma már a fiatalok a meghívóban elrejtik, hogy ajándékra vágynak, vagy a közös életük elindításához szeretnének támogatást. Ha a meghívó nem utal pénzre vagy ajándékra, bátran kérdezzünk rá a párnál esküvő előtt.

Ez egy íratlan szabály

Ha a pár pénzt szeretne ajándékba, akkor legalább akkora összeget szokás adni, amely fedezi a meghívott vendég étel- és italfogyasztásának költségét. Az elmúlt években sokat emelkedtek az árak, így egy egyszerű menü és italcsomag is minimum 30 ezer forintot jelent vendégenként, egy drágább helyszínnél pedig 40-50 ezer forinttal is számolhatunk fejenként.

Számít az életkor

Természetesen egy kisgyermekes család esetében nem kell minden gyermekre a teljes étel- és italfogyasztás árával számolni. Legtöbbször a helyszínek életkor alapján kedvezményt adnak, így a 0-3 év közötti gyermek étkezése ingyenes, körülbelül 12 éves korig 50 százalék kedvezmény jár, fölötte pedig teljes árat kell fizetni.

Közeli vagy távoli

A nászajándék összegét az is befolyásolja, hogy milyen kapcsolatban állunk a párral. Természetesen sok múlik a vendégek anyagi helyzetén, de általában a közeli barátoktól és családtagoktól az illem magasabb összeget vár el, mint egy távoli, ritkán látott rokontól vagy munkatárstól, de még ebben az esetben sem illik 20 ezer forintnál kevesebbet szánni rá.

A plusz egy fő esete

Gyakran felmerül a kérdés, hogy a „plusz egy fő” mennyivel járuljon hozzá a költségekhez, különösen, ha a friss párkapcsolatról van szó, és alig ismeri a házasulandókat. Jobb, ha a párok előre megbeszélik, és ha lehetőség van rá, egyenlő arányban vállalják a költségeket. Az sem ritka azonban, hogy a meghívott fél fizeti a párja részét is.

Eladó a menyasszony!

Ha lesz menyasszonytánc is, akkor általában 5-10 ezer forintot szoktak bedobni a kalapba fejenként. A vendégek ezt az összeget általában beleszámolják a nászajándéknak szánt összegbe. Tehát például, ha 50 ezer forintot szánunk a házasoknak, akkor 40 ezer forintot teszünk a borítékba, és 10 ezer forintot eltáncolunk.

Életre szóló élmény

Ha nem szeretnénk készpénzt adni a párnak, ajándékutalvánnyal is meglephetjük őket. A lakberendezési kuponok mellett egyre népszerűbbek az utazási utalványok, de élményt is ajándékozhatunk, amivel feledhetetlen pillanatokat szerezhetünk a szerelmeseknek. A legjobb, ha az élménykupon szabad felhasználású, így ők választhatják ki, melyik programot szeretnék kipróbálni.

Dobjuk össze!

Ha a pár ajándékot szeretne pénz helyett, akkor mindenképpen az általuk összeírt ajándéklistáról válasszunk, így biztos, hogy azt kapják, amire valóban vágynak. Ha a kiszemelt ajándék az erre szánt büdzsé fölött van, érdemes többen összedobni a pénzt, így olcsóbban megússzuk, mintha egyedül vettük volna meg az ajándékot.

Lemondás az utolsó pillanatban

Gyakori dilemma, hogy adjunk-e ajándékot, ha nem tudtunk részt venni az esküvőn. Tapasztalatok szerint a vendégek ritkán készülnek nászajándékkal ilyen esetekben, de ha későn, váratlanul mondják le a részvételt, és már megvásárolták az ajándékot, akkor azt később személyesen adják át vagy postán küldik el.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek