Szerelem

Félnek tőled a férfiak? Alighanem te is alfa nő vagy!

Létrehozva: 2023.12.31.

Az erős és határozott jelzők sok nőre is igazak, és bizony vannak közöttük, akik gondosan megpróbálják elrejteni ezeket a tulajdonságaikat, hogy párt találjanak. De tényleg félnek a férfiak az erős nőktől? És kit válasszon egy alfa nő?

Gyengébb nem? Mediterrán anyák? Minden erős férfi mögött ott áll egy erős nő? Nem könnyű a helyzete ma sem annak a nőnek, aki a hagyományosan a férfiaknak fenntartott tulajdonságot, az erőt birtokolja. Az ő esetükben bizony gyakori, hogy vagy megalkudnak a kapcsolatban, ahol aztán nem tudnak kiteljesedni, vagy a kiteljesedést választják, de pár nélkül. De valóban azon kell vitáznunk, hogy ki az erősebb, és tényleg nem lehet egy önálló, mondjuk ki: alfa nőnek boldog házassága? Somorjai Martina szexológus szakértő a Fanny magazin kérésére magyarázta el: a kérdésre adandó válasz csak annak tisztázásával kezdődhet, hogy mit is nevezünk erőnek.

romantika, szerelem, párkapcsolat, kapcsolat
Vajon rátalálhat az erős nőkre is a szerelem?  Fotó: Pexels

Fontos része az önfegyelem

Az alfa kifejezést mint a közösségben vezető szerepet játszó egyed leírását először a csoportban élő állatokra használta a tudományos nyelv. Ezeknél általában egy hím viszi ezt a szerepet, és a köznyelvben is a férfiakra mondjuk leginkább, hogy alfa. 

– Pedig a férfiak és a nők nem is különböznek ám annyira, mint hisszük, legalábbis erő szempontjából nem, vagy éppen fordítva van a helyzet – szögezi le a szakember. 

– Nem véletlenül terjedt el a mondás, hogy minden erős férfi mögött áll egy nő. A tapasztalat az, hogy amelyik férfit nem támogatja a párja, felesége, esetleg az anyja, az nem is nagyon jut olyan magaslatokra, mint aki mögött van egy hátország. De mi is az erő? Mert itt nyilván nem fizikai erőre gondolunk. Egyik legfontosabb tényezője az önfegyelem, a képesség a szenvedésre, lemondásra, áldozatra, és ezek eltűrése egy cél érdekében. 

Nem az az erős, aki tud valakinek parancsolgatni, hanem aki képes tenni és áldozatot hozni valamiért vagy valakiért.

 A legjobb példa erre a terhesség és a szülés, de akár a havi szinten fájdalommal, de legalábbis kényelmetlenséggel járó menstruációt is említhetjük. Ennek régebben megvolt a férfi párja is, a katonaság és a háborúk gondoskodtak arról, hogy ők is kivegyék a részüket hasonló önfeláldozásból, megtanulják elengedni az egót, és eltűrni a szenvedést, fájdalmat. Talán kár is volt ezt megszüntetni, mindenesetre reméljük, hogy nem kell majd kritikus helyzetben fizikailag is helytállniuk. Felmerülhet persze a kérdés, hogy párkapcsolati-szexuális témánál miért is beszélünk társadalmi kérdésekről? A válasz egyszerű: nem lehet a társadalmi háttér ismerete nélkül az egyéneket, párokat, családokat vizsgálni, hiszen oda-vissza hatás van a két dolog között – mondja Somorjai Martina.

Nem bírják, ha okosabb?

Az biztos, hogy a megszokott kép az erős férfi, gyenge nő párosát mutatja példaként mindenki számára. Sokan aggódnak, hogy az emancipáció hatására a nők majd nem találnak párt, és valóban előfordul, hogy egy-egy férfi azért fordít hátat valakinek, mert okosabb, sikeresebb, esetleg gazdagabb nála. Pedig a történelemben is számtalan példa van erős nőkre. A mediterrán világban, Olaszországban, Görögországban legendás a családját vaskézzel irányító matriarcha figurája, az anya minden fiát és azok feleségeit is kormányozza. 

– Régen a feleség és anya szervezte meg az életet, osztotta be a kosztpénzt és irányította a családtagokat. És persze azt se felejtsük, hogy a gyereknevelés nem kisebb feladat, mint egy vállalat irányítása. Kimondhatjuk bátran, hogy a XXI. századra nem lett több az erős nő, csak jobban látszanak, még azzal együtt is, hogy nekik sokkal többet kell dolgozniuk egy jobb állásért, vezető pozícióért – szögezi le a szakember.

Nem boldogít a versengés

Az a vélekedés, hogy a nők minden tekintetben felfelé, a férfiak lefelé szeretnének párt találni, és csak így lehet működőképes a kapcsolatuk, sok téves választáshoz és szakításhoz vezethet. 

– Nagy kérdés, hogy az erős nő tényleg erős férfit akar-e. Szerintem ezt inkább azok hangoztatják, akik szeretnék magukat erős, bátor férfiaknak gondolni, és ezzel vele jár az a gondolat, hogy csak az ő oldalukon érezheti magát jól egy nő. Pedig valójában egy alfa férfi nem lesz boldog egy alfa nővel, mivel állandóan vetélkedik vele, és így persze a nő sem lesz boldog. Jobb, ha az alfa férfi csak akkor választ alfa nőt párnak, ha háttérbe tudja szorítani az egóját, és a vetélkedést a párkapcsolaton kívül hagyja. Segít, ha különböző területen dolgoznak, de persze ez sem garancia, hiszen a férfiakban nagy a versenyszellem, és könnyen belecsúsznak, hogy saját partnerüket is versenytársnak tekintsék. Innentől pedig arról szólnak a mindennapok, hogy ki keres többet, kinek nehezebb vagy fontosabb a munkája. 

Ha a nő túlságosan okos a párjához képest, erős, önálló akaratú vagy független, szeret néha egyedül lenni, az már nem fog tetszeni az alfa férfinak, akikből gyakran nem hiányzik a birtoklás vágya sem

 – mondja a szexológus szakértő.

Kivel lesz boldog az alfa nő?

Amikor párt választunk, a legjobb, ha nem a társadalmi normáknak, hanem a saját igényeinknek próbálunk megfelelni. 

– Az erős nőnek a nyugalmat adó, békét biztosító férfi az ideális párja, ő lesz az, akit nem zavar a nő érvényesülése, ereje. Az ilyen társ megfelelő hátországot teremt, akár azzal is, hogy kevésbé okos vagy közönyösebb, esetleg nem ért a nő munkájához. Ebben az esetben, ha a nő szakmai támogatásra vágyik, azt nem tőle kapja meg, hanem megkeresheti a szakmán belül, akár más nőktől vagy olyan férfitól, aki nem tekinti vetélytársnak. Az is előfordul, hogy az alfa nő olyan társat választ, aki érzelmi intelligenciájából adódóan tud nyugalmat biztosítani neki. A lényeg, hogy ne a párunkban keressünk mindent, mert az túl nagy elvárás. Az intellektuális kapcsolódásokat nem biztos, hogy benne találjuk meg, de attól még lehet nagyon jó a kapcsolat. Ehhez persze az erős nőnek ismernie kell magát, és elfogadnia, hogy otthon a legfontosabb a béke és a nyugalom. Keresse tehát a kedves, elfogadó, toleráns bétát, aki nem abban mutatja meg a férfiasságát, hogy a nővel vetélkedik – javasolja Somorjai Martina.

https://cdn.borsonline.hu/2023/12/YwF9T1KpdHiSyRVFC7spFS5RMiWuupKpLSYbWOtqlVo/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2JmNzZlOWNkM2FiMzRjY2Q4ZDU5ZGMzZGFkNDJjYmY2.jpg
Ezt ne hagyd ki!

Erre a 4 csillagjegyre talál rá a legnehezebben a szerelem

Ezeknek a csillagjegyeknek a legnagyobb kihívás a szerelem.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183126_auto_resized.png
origo.hu

Itt tud szavazni az Év Kedvenc Tesitanára játék Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei jelöltjeire!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27787_resized.jpg?avcount=1714929014
mindmegette.hu

Nagy botrány az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Gábornak is hálás lehetsz" – Tóth Gabi posztja felkavarta az állóvizet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185977_auto_resized.jpg
vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17117288_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Így lesz csodásan dús a leander - íme az olasz trükk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191304_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Magyar Péter már a vonaton sem érzi magát biztonságban: testőrök gyűrűjében kísérték Debrecenbe

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27779_resized.jpg?avcount=1714929014
origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27781_resized.jpg?avcount=1714929014
mindmegette.hu

NÉBIH: Azonnali termékvisszahívásban érintett két kedvenc termék!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27796_resized.jpg?avcount=1714929014
mindmegette.hu

Nem hiszünk a szemünknek! Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amilyenre még nem volt példa!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190182_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Már nincs sok hátra, 3 csillagjegy életét felforgatja az Újhold

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190886_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Repülőgépbaleset történt, már a rohammentők sem segíthettek

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/EN7bgfHhltKMAu0pxszky6XUY-mEZw2o7JaaniVxXe4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzcwZmVkMmNlYzFiMTQ3OTRiMTI1ZTFjYjVkMzE4MGEx.jpg
Favorit

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/lHj-gZZ6oiCS2RNd3pB-KKq_1mhzuWXfXN1d8qkgWVI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzIwNmNlYzczNzdjNTQ3NmQ5MDMxOGM2NzljNzQ4NDk5.jpg
Kvíz

Egybe vagy külön? A többségnek fogalma sincs, hogy kell írni ezeket a szavakat