CSOPORTOS PER

Beperelték Ronaldót, milliókat buktak miatta a bepalizott rajongók

LL

Létrehozva: 2023.12.01.

Jobban meg kellett volna válogatnia, mit reklámoz? Cristiano Ronaldo is nagy bajba kerülhet a több milliárd dolláros botrány farvizén.

Brutális pénzösszegekről szól az a per, amit csoportosan indítottak károsultak Cristiano Ronaldo ellen. Azt hányják a portugál futballsztár szemére, hogy a páratlan népszerűségét kihasználva, egy kriptotőzsdét relámozva bepalizta őket: miatta ugrottak bele egy üzletbe, amin aztán rengeteget vesztettek.

Cristiano Ronaldo nagyot kaszált a reklámokkal, de most nagyon rájuk is fizethet
Cristiano Ronaldo nagyot kaszált a reklámokkal, de most nagyon rájuk is fizethet      Fotó: AFP

A közösségi média legnépszerűbb alakja a jelek szerint nem válogatta meg kellőképpen, hogy (nyilván jókora összegért cserébe) mihez adja a nevét. Sok százmillió követője közül sokan rajta keresztül szereztek tudomást a Binance-ról, benne bízva kezdtek – mint utóbb kiderült – illegális üzletelésbe. 

Tavaly novemberben kezdték árulni a kriptotőzsdén a világklasszis márkanevével (CR7) nevével ellátott NFT-t (azaz nem helyettesíthető token-kollekciót). Akkor a legolcsóbb 77 dollárba (27 ezer forint) került, míg mostanában csak 1-et (350 forint) ért. 

Ráadásul a Kajmán-szigeteken bejegyzett cégnél regisztrálatlan értékpapírokba fektették pénzüket, akik Ronaldón keresztül jutottak el a Binance-hoz. A felperesek szerint a focista reklámjainak hatására megötszöröződött azoknak a száma, aki az interneten rákerestek a cég nevére. Továbbá azért is felelhet a szaúdi szerződése révén a világ legjobban fizetett sportolója, hogy az amerikai törvényekkel szemben nem hozta nyilvánosságra, kitől és mennyit kapott a reklámozásért. 

Sajtóértesülések szerint a kártérítési igény mintegy 1 milliárd dollár (350 milliárd forint).

A harmadik legnagyobb kriptotőzsdének számító Binance-ot pénzmosás, csalás és egyéb vádakkal 4,3 milliárd dollárra (1500 milliárd forint) büntette az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma. Megkönnyítették bűnözők és terrorszervezetek pénzmozgásait. A kínai származású kanadai alapító, Changpeng Zhao (CZ) beismerő vallomás mellett lemondott a vezérigazgatói posztjáról, és börtönbe készül vonulni (februárban várható az ítélete).

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek