PR Cikkek

Sokféle lehet: ismerjük meg az orrfolyás különböző típusait és kiváló okait (x)

Létrehozva: 2023.11.30.

Módosítva: 2023.11.30.

Néha azt vesszük észre magunkon, hogy egymás után kapkodjuk a zsebkendőket, és még így is alig kapunk levegőt, mert az orrunk tele van váladékkal. Ez persze csak egy tünet, az oka pedig általában valamilyen betegség, amit ajánlott beazonosítani, hiszen így lehet elkezdeni a kezelését és a gyógyulást. De milyen típusai léteznek az orrfolyásnak?

(A szöveg a Haleon együttműködésével készült)

Mi folyik itt?

A kérdésre a válasz általában ugyanaz: az orrváladék. Ennél is fontosabb viszont feltennünk azt a kérdést, hogy vajon mitől folyik állandóan az orrunk? A probléma forrása legtöbbször vírusos eredetű. Ősszel, illetve télen, amikor lehűl a levegő, könnyebben összeszedhetünk egy vírusos megbetegedést, amelyeknek általában az orrfolyás az egyik tünete. Ha megfáztunk, vagy influenzásak vagyunk, szinte lehetetlen megúszni ezt a kellemetlenséget – ilyen esetben érdemes százasával venni a zsebkendőt, mert biztosan szükségünk lesz rá. Ez a betegség arról ismerhető meg, hogy gyakran kíséri láz, torokfájás és hidegrázás.

Fotó: 123rf.com

Szintén gyakori az allergiás, azaz a pollen, a por, a penész vagy az állatszőr okozta orrfolyás, amelyet pontosan felismer az, aki érintett benne. Az allergia hazánkban is milliók életét keseríti meg, hiszen sok esetben nem lehet ellene semmit csinálni. Aki például az állati szőrre allergiás, távol tarthatja magát a macskáktól, ám ha a parlagfű vagy más növény a ludas, akkor nincs mit tenni, hiszen nem ellenőrizhetünk minden utcát, mielőtt áthaladunk rajta. Szóval a szezonálisan jelentkező allergiás orrfolyást nem lehet teljesen elkerülni, csupán megkönnyíthetjük a helyzetünket. Erre megoldás például az Otrivin Rapid oldatos orrcsepp, amely két percen belül megszünteti a dugulást, segíti a váladék távozását, a hatása pedig akár tizenkét órán keresztül tart: https://www.otrivin.hu/termekek/otrivin-oldatos-orrcsepp.html.

Gyulladás és irritáció

Az orrfolyás típusa és gyakorisága változhat az életkortól, az életmódtól, a lakóhelytől és az egészségi állapottól függően. Ezek közül az egyik legbosszantóbb a krónikus orrfolyás, amely hónapokig, vagy akár évekig is eltarthat – ilyenkor az ember úgy érzi, egyszerűen lehetetlen kikecmeregni belőle. Ennek az egyik kiváló oka lehet a sinusitis, azaz az orr melléküregeinek gyulladása, vagy a már említett, huzamosabban jelentkező allergia. És ha már megemlítettük a gyulladást, ebbe a kategóriába tartozik a rhinitis, azaz az orrnyálkahártya gyulladása is.

Ha olyan körülmények között élünk vagy dolgozunk, ahol az orrnyálkahártya irritációnak van kitéve, az szintén járhat orrfolyással. Erre remek példa a vegyszerekkel való munka, ahol a belélegzett vegyi anyagok váltják ki a reakciót, de ide sorolható az az eset is, ha véletlenül valamilyen idegen test kerül az orrüregbe, ami aztán irritációt okoz. Nem kell itt nagy tárgyra gondolni, egy nagyobb porszem vagy kosz is lehet a felelős. Végül pedig meg kell említenünk a fizikai orrfolyást, ami tulajdonképpen az orr normális működése: ha a test érzi, hogy az orrjáratok szárazak, védekezésül váladékot termel. Ennek örülni kell, hiszen megkönnyíti a létezésünket.

Mivel lehet védekezni az orrfolyás ellen?

Ahogy említettük, az orrfolyás különböző típusait más és más válthatja ki, mégis akad néhány általános tanács, amely segíthet javítani a helyzeten, azaz csökkenti a napjainkat olykor megkeserítő tüneteket. Az orrcseppet már említettük, ez kúraszerűen alkalmazva megváltást jelenthet. Szintén fontos, hogy ha betegség okozza az orrfolyást, akkor szánjunk időt a pihenésre, valamint figyeljünk oda a megfelelő folyadékpótlásra, lehetőleg forró tea vagy leves formájában. Amikor betegen fekszünk otthon, rendszeresen szellőztessünk, ez is segíti az egészséges környezet megteremtését és a gyógyulást. Ha úgy érezzük, száraz a levegő, akkor párologtatót is bevethetünk, míg az allergiások egy része a légtisztító alkalmazására esküszik. Ha ezek sem segítenek, kipróbálhatjuk a vény nélkül kapható gyógyszereket, illetve fordulhatunk háziorvosunkhoz, aki biztosan talál majd megoldást a probléma enyhítésére.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16982569_auto_resized.jpg
origo.hu

Elítélte a bíróság, Varju László máris szánalmasan magyarázkodik - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25273_resized.jpg?avcount=1708634117
origo.hu

Extrém esküvőre készül Delhusa Gjon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16980572_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Orvosi segítségre van szüksége Kállay-Saunders Andrásnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16978579_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Távozik az ATV-től a népszerű műsorvezető

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16980097_auto_resized.png
metropol.hu

Már csak pár napunk maradt hátra: durva változás jön az időjárásban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16979710_auto_resized.png
hirtv.hu

Tasnádi Péter: Azért, mert valaki széttárta a kezét, az azt jelenti, hogy öld meg? + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25274_resized.jpg?avcount=1708634117
origo.hu

Kórházba került, műteni kellett a TV2 sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16957714_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

2024 legfőbb lakberendezési trendjei: szigorú szabályok helyett játékosság

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25152_resized.jpg?avcount=1708634117
life.hu

Nem csak a tűrőképességeden múlik, hogyan éled meg a havivérzéssel és a PMS-sel járó fájdalmakat (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16971141_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Marics Petivel való kapcsolatáról tett vallomást Stana Alexandra: "véget ért"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25153_resized.jpg?avcount=1708634117
life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16979995_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyot koppantak Szoboszlaiék, most hogyan tovább?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/02/gB-onxrokqXl21pOYclp-GtpDAcmzXIoiE2XJQERSQQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZhMDNmNDY0ZTlkNjRhNTJiMjNiZGZlOGQxODBkM2Rh.jpg
PR Cikkek

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz! (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/02/p-WD7Ymr6E2RBIoU-vG27Hv1TMgn4b0TDACHw7_YCfc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAyMmIwZmUzODhiMDQ2ODZiYWMwNmNhZjBjZTk1Yjdl.jpg
PR Cikkek

Különleges áramvásárlási lehetőséget nyújtanak az MVM Partner aukciói (x)