Celeb

Durva: temetőkben turnézik Tóth Vera

Tukacs Tekla

Létrehozva: 2013.10.28.

Három fővárosi temetőben tart koncertet Tóth Vera. A volt megasztár egy halottak napi rendezvénysorozat kapcsán beszélt a Borsnak a sírkertekben tervezett koncertsorozatáról és a halállal kapcsolatos gondolatairól.

Szokatlan helyszínen koncertezik Tóth Vera. A tapolcai énekesnő október és november fordulóján nem falunapon és nem is sportcsarnokban ereszti ki a hangját, hanem a fővárosi temetők csendjét töri meg.

Az énekesnőt a Budapesti Temetkezési Intézet kérte fel a koncertre, amelyen Endrei Judit és Cseke Pál is közreműködik majd. A háromnapos ünnepi rendezvénysorozat helyszíne a Farkasréti, a Fiume úti és az Új Köztemető lesz, ahol Vera bensőséges, hangulatos előadásokat tervez, melyekre hosszas válogatás után találta meg az alkalomhoz és környezethez illő dalokat.

– Egy háromnapos rendezvényen a zongoristám kíséretében lépek fel temetőkben. Ez a megemlékezésről szól, arról hogy lerójuk tiszteletünket szeretteink előtt. Az előadandó dalokat én választottam ki, kettőt a Padlás című színdarabból, lesz egy Demjén Ferenc szerzemény, egy harmadik pedig egy saját dal, a Ragyogj! – sorolta Vera, akinek sokat jelent a halottak napja.

– Szeretem azokat az ünnepeket, amelyek kollektív érzelmekről szólnak. Mindennap lehet emlékezni, imádkozni és gyertyát gyújtani, de az tud igazán megható lenni, ha az egész világ megmozdul. A halottak napja egy felhívás arra, hogy az emlékezés lángja ne hunyjon ki bennünk. Mindenki annak függvényében él tovább, ahogyan mi az emlékeinkbe zártuk őt. Azt szokták mondani, hogy úgy lehet szépen meghalni, ha szépen éltünk. A spirituálisak és a hívők szerint isteni lények vagyunk, és Isten bennünk van, ugyanúgy, ahogy a halottaink is. Ez nem csak arról szól, hogy kötelességszerűen megemlékezzünk a családunkról, vagy a szeretteinkről. Ez egy napra kicsit egységbe forraszt mindent – fejtette ki véleményét az ünnepről Vera, akit saját bevallása szerint mindig is foglalkoztatott a halál filozófiája .

– Minden attól függ, ki hogy kezeli a halált. Az ember az életében legalább egyszer gondol az elmúlásra, arra, hogy eljön az az idő, amikor nem lesz többé... Nyilván tudomásul veszi, hogy egyszer róla is meg fognak emlékezni, mivel nem élünk örökké. Mégis valahol azt gondolom, hogy mindannyian örökké élünk. A halál az nem csak a végről, hanem egy új kezdetről is szól. Nagyon sok ember halála tanítja valamire az élőket. Például nemrég meghalt egy nagyon kedves barátom, aki két gyereket és egy feleséget hagyott hátra.

- Ekkor jöttem rá, hogy mennyire megváltoztathatja az életet, a gondolkodást és a látásmódot egy haláleset. Ez majdnem olyan, mint amikor egy szakítás, vagy szerelmi bánat kapcsán úgy érzed, meghal benned valami. Aztán rá kell jönnöd: változtatnod kell. Szerintem az halál adja meg az élet értelmét, az élet pedig a halálét – merengett Vera.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165208_auto_resized.jpg
origo.hu

Szívszorító fotó Azahriah menedzseréről, aki a napokban meghalt, egy újabb zenész búcsúzik - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165460_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Probléma Tilla hazautaztatásával - előállították a repülőtéren

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165792_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166836_auto_resized.jpg
ripost.hu

Drámai fordulattal ért véget a Házasság első látásra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166573_auto_resized.png
hirtv.hu

Egyre kevesebben állnak Karácsony Gergely mögött + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27484_resized.jpg?avcount=1714172110
origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17109512_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714172110
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714172110
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714172110
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/dbaw8KNPg_2vUdFnbOi8c9t4Aep8z7HUspDpQX2FvNI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyZTg2MGYyMDE0ZDRlZWM4ZmMyMWE4Yzc1OTU3ZTdh.webp
Hűvös

Semmi sem pótolhatja, amiről lemaradt a rácsok mögött: ma egy éve ül börtönben Galambos Lajos

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/QOq45uW6HsT_7SSJr-xBHV6kHK3VJ8ONZ3CrIWz9_XE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAzMmJmYjBhZjJhMTQxNzRiODkyZDRhNDRkNDJhNjE3.webp
Vallomás

„Az Árpád híd közepén sírtam el magam” – így tudta meg Király Viktor, hogy a testvére rákos