Ezeket teheti a mellrák kialakulása ellen!

Az emlőrák az egyik leggyakrabban előforduló női daganatos megbetegedés. 40 év felett a kialakulásának kockázata jelentősen megnő, ezért nagyon fontos, hogy mindet megtegyünk a megelőzés érdekében és ne felejtkezzünk el a rendszeres szűrővizsgálatról sem, írja a Ripost.

© Shutterstock

Számtalanszor hallottuk már, hogy a sport segíthet a betegségek megelőzésében. Mindez a mellrák esetében is igaz, de szakaemberek szerint ehhez olyan mozgásformára lenne szükségünk, amelytől biztosan jól leizzadunk. A távozó verejtékkel együtt ugyanis a szervezet ösztrogén szintje is jelentősen kevesebb lesz, és ez csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát.

Ez is érdekelheti!

Lefagyott a műsorvezető amikor élő adásban végezték el rajta a mammográfiás szűrővizsgálatot - erre ő sem számított

Sima vérteszttel is kimutatható több mint 50 rákbetegség

Rózsaszínben szelték át a motorosok Budapestet – Fontos ügyért harcolnak!

Azt mondták, nincs miért aggódnom – háromszor küldtek el, mielőtt kiderült, hogy rákos vagyok

Egy új orvosi tanulmány szerint azok a nők, akik kamaszkoruk után közel 30 kg-ot híznak, megduplázzák a betegség kialakulásának esélyét. Viszont ha egészséges étkezéssel, és sportolással képesek vagyunk nagyobb súlyfelesleg nélkül élni, már azzal is komolyan csökkenthetjük a daganat kialakulásának lehetőségét.

© Shutterstock

Ezen kívül ajánlott naponta legalább háromszor gyümölcsöt vagy zöldségfélét fogyasztani ahhoz, hogy a szervezet elegendő mennyiségű karotinoid nevű anyaghoz jusson, mz a hatóanyag képes akár felére csökkenteni a rák kockázatát. Együnk minél több sárgarépát, sárgadinnyét és édesburgonyát. A curry fűszerben lévő a kurkumin nevű anyag pedig erős gyulladáscsökkentő és kutatások szerint szerepet játszik a mellrákos daganatok elleni harcban.

© Shutterstock

Kutatások bizonyították azt is, hogy azoknál a nőknél, akiknek családjukban már előfordult daganatos megbetegedés, és dohányoznak, kétszer akkora az esélyük, mint nem dohányzó társaiknak. Ugyanez a helyzet az ösztrogénszintet emelő alkoholfogyasztással is, amit szintén érdemes elkerülni.

Mindemellett nem szabad elhanyagolni a rendszeres önvizsgálatot sem, amely történhet tapintással, illetve ma már vásárolható olyan lámpa, amelynek fénye képes idejében kimutatni (sötétebb folt formájában), ha van elváltozás a mell szöveteiben. Ha az önvizsgálat során találunk valamilyen változást, a megszokottól eltérő érzetünk van, keressük fel nőgyógyászunkat illetve haladéktalanul menjünk el mellrákszűrő vizsgálatra, írja a Ripost.

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors