Aktuális

Ép lába levágásáért könyörgött a családapa - videó

Bors

Létrehozva: 2015.12.11.

Egy fiatal apa egész életében amputációra vágyott. Egy nő álma azzal vált valóra, hogy megvakult. Egy másik férfi saját kezét vágta le - hogy boldog legyen.

A három horrorfilmeket idéző esetet egy dolog köti össze: mindhárman egy különös, a mai napig feltérképezetlen betegségben szenvedtek. A testkép-integrációs zavar (body integrity identity disorder, BIID) egy olyan állapot, amikor a beteg úgy érzi, sokkal boldogabb lenne az élete valamelyik testrésze vagy érzése nélkül. Célja érdekében pedig mindent képes megtenni.

2006-ban egy Észak-Karolinában élő 30 éves asszony, Jewel Shuping lefolyótisztító segítségével vette el a szeme világát. “Hatéves koromban már úgy éreztem, biztosabb lennék magamban, ha vak lennék” - mesélte asz asszony, hozzátéve, hogy kisgyermekként hosszú órákon keresztül nézett a napba, hátha ezáltal romlik a látása. 18 évesen már fehér bottal közlekedett, két évvel később már folyékonyan olvasta a Braille-írást. Végül talált egy pszichológust, aki beleegyezett: segít neki megvakulni. A nő mindkét szemébe lefolyótisztítót cseppentett - brutális sérüléseket, és persze végül vakságot okozva ezzel. Az jelenleg még nem ismert, hogy az orvos ellen vádat emeltek-e vagy sem - írja a Sun.

David Openshaw esete talán ennél is brutálisabb: a férfi önszántából fagyasztotta el a lábát 2009-ben, rákényszerítve ezzel az orvosokat, hogy amputálják azt. Hogy miért? Az ausztrál családapa szintén BIID-ben szenvedett, kisgyermekkora óta úgy érezte, jobb lába nem hozzá tartozik - ám erről sokáig senkinek sem mert szólni, mivel úgy gondolta, őrültnek tartanák. “A lábam idegennek tűnt. Tudtam, hogy hozzám tartozik, és semmi baja nincs, mégsem éreztem magaménak” - magyarázta egy dokumentumfilmben. Tiniként egyszer egy balesetben megvágta a lábát. Ahelyett, hogy orvoshoz ment volna, vagy bekötötte volna, koszt kent asebbe, reménykedve benne, hogy elfertőződik. Meggyógyult. 2009-ben még drasztikusabb módszerhez folyamodott: hat órán keresztül tartotta jégben az “idegen” végtagot, míg az el nem fagyott. Azóta - azt mondja - teljes életet él, köszönhetően annak, hogy az orvosok amputálták korábban tökéletesen egészséges lábát.

Az “Egykezű Jason” néven ismert - egyébként névtelenséget kérő - férfi pedig a Daily Starnak beszélt arról, hogyan vágta le saját kezét. Jason sokáig irigykedve nézett az amputáltakra - egy nap azonban úgy döntött, saját kezébe veszi az irányítást, és megszabadul az idegennek érzett végtagtól. Egy motoros fűrésszel végezte el, amit el kellett - ám nem akarta mindenki előtt felfedni magát, így azt állította: egy szörnyű balesetet élt át. “Boldog voltam és felszabadult, de persze el kellett játszanom, hogy egy szörnyű baleset ért” - mesélte. “Nehéz visszaemlékezni arra, milyen volt két kézzel élni, így egyáltalán nem gondolok arra, mihez kezdenék egy extra kézzel. Mintha neked lenne három kezed!” - magyarázta állapotát.

A mai napig nem tisztázott, mitől alakul ki a testkép-integrációs zavar, és kezeléséről is megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint az állapot viselkedésterápiával stabilizálható, míg mások azt mondják, az amputáció az egyetlen megoldás - azonban tény, hogy egy végtag levágása drasztikus és visszafordíthatatlan lépés, így etikailag is kétséges...
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186170_auto_resized.jpg
origo.hu

Friss képek az orosz-ukrán háborúról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27760_resized.jpg?avcount=1714868410
origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188005_auto_resized.jpg
ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189457_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Szoboszlai barátja tett róla, hogy Liverpoolban már ne reménykedjenek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27761_resized.jpg?avcount=1714868410
origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185524_auto_resized.jpg
travelo.hu

Itt a friss lista, hol vigyázz a leginkább a zsebtolvajokkal!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188965_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Annyira megváltoztak a Jóban Rosszban szereplői, már alig lehet rájuk ismerni – galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189212_auto_resized.jpg
borsonline.hu

1,9 milliárd Ft: itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185742_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/jYzQnlT5kfMdaT8HvXv18gJsDkRhi_aJqGvrIQM7dWc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzljNjc2YTBjMjBhNTRhYWY4ZTcwMzc2YjY4ZDBkYWI4.jpg
Gyász

Tragikus hírt közöltek a budapesti buszbalesethez riasztott mentősök - helyszíni fotók

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Mp2G0ZAAwJ9ywBpZT0y7OMuLpw5qnbql6dZnPntVW2U/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q3MjI1MzJhMjYzOTRhMDQ4NDk0MDQ4MDg1ZjcyYTAy.jpg
Szerencsejáték

Hoppá! Mégis született telitalálat, és egy magyar rengeteg pénzt nyert