Drágul az albérlet a tanévkezdésre

Kihirdették a pótfelvételi ponthatárokat, így újabb roham várható az albérletpiacon. Az Ingatlanbazar.hu országos körképéből kiderül, mire kell számítani a szeptemberben csúcsosodó dömping során.
Kihirdették a pótfelvételi ponthatárokat, így újabb roham várható az albérletpiacon. Az Ingatlanbazar.hu országos körképéből kiderül, mire kell számítani a szeptemberben csúcsosodó dömping során.

Az augusztusi albérletkeresési dömping valójában szeptemberben teljesedik ki. A jól berendezett, szépen kialakított lakásokra van igény valamennyi általunk megkérdezett egyetemi városban. A belvárosi, egyetemhez és szórakozóhelyekhez közeli lakásokat előszeretettel keresik a külföldi diákok, a magyar bérlők a kevésbé frekventált városrészekben nézelődnek. Náluk fontos szempont az ár-érték arány: az olcsóbb, de modern és szép laká­sért cserébe szívesen választják a helyi tömegközlekedést, és az ingyenes parkolási lehetőségnek is örülnek.

Budapest

Pesten a többedmagával költöző magyar diákok fejenként legfeljebb 80-100 ezret szánnak havonta a lakhatásra. Nem ragaszkodnak az egyetem szomszédságához, a metró közelsége azonban sokat nyom a latba a választáskor. Jelentős számú az olyan, vidékről felköltöző diák, aki jómódú szülők gyermekeként önállóan bérel lakást 140-180 ezerért – tudta meg az Ingatlanbazar.hu Marinkás Gergőtől, a fővárosi RentHungary.hu ingatlanközvetítő iroda ügyvezető-tulajdonosától, aki szerint jelentős bérletidíj-emelés­re nem kell számítani, szerinte maximum 10-15 százalékos lesz az emelkedés a tavalyi árakhoz képest.

Újabban hárman-négyen is összeköltöznek, hogy ki tudják fizetni a tetemes bérleti díjakat © iStock

Szeged

A kiadó lakások között böngészve kiderül, a csongrádi megyeszékhelyen is folyamatos az ostrom, bár Kis-Jakab Réka, a szegedi ingatlanokra szakosodott Art­Home ingatlaniroda vezetője szerint nem csak ilyenkor ugrik meg a kereslet a kiadó lakásokra. A 4-6 hónapra Szegedre érkező, Erasmus-ösztöndíjas külföldi diákok szeptemberi és januári dömpingje kicsit kitolja az érdeklődést. A szakértő szerint tavalyhoz képest 20-30 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak. Most egy belvárosi, újszerű, téglaépítésű, 1,5-2 szobás lakás 110-150 ezer forintért könnyen lakóra talál. Az egyetemhez közeli, de kevésbé mutatós, kétszobás lakás 100-130 ezerért adható ki.

Pécs

A baranyai megyeszékhelyre idén ötezer új hallgató érkezik, nagyjából 600 külföldi az orvosi kart választotta. Pécsett a 80-90 ezres lakások mennek el leghamarabb. Simor Hajnalka, a Student Housing iroda ügyvezetője szerint a külföldiek a kétszobás lakásokat keresik 120 ezer forintig, és leginkább egyedül, maximum másodmagukkal költöznek. A magyarok 60-80 ezerért keresgélnek, de csakúgy, mint a szegediek, rugalmasabbak, és kompromisszumokat is kötnek pénztárcakímélő megoldásként: nem ragaszkodnak a belvároshoz. Simor Hajnalka kiemelte: Pécsett a kínálati oldallal gondok vannak. A befektetők hallják a média gyakran megtévesztő üzeneteit, miszerint dübörög az ingatlanpiac, ezen felbuzdulva a tulajdonosok jelentős díjemelésben gondolkodtak, aminek meg is lett az eredménye. Már tavaly nyár végére több száz lakás üresen maradt.

Győr

A győri egyetem dinamikus fejlődése és a helyi ipari park vonz­ereje régóta magasan tartja a győri albérleti díjakat, így ezek a korábbi évhez képest csupán 5-10 százalékkal emelkedtek. Nagy Péter ingatlanszakértő, a Duna House franchisepartnere szerint az árak már a plafont súrolják, e fölé nem is érdemes menni, mert a piac további emelést nem bír el. A körülbelül 53 négyzetméteres, jó állapotú panellakások most 90-100 ezerért mennek el, ha minőségük még jobb, 110-120 ezer a reális áruk. A 1,5 szobás, társasházi 120-140 ezret kóstál. A kisebb pénzű magyar diákok itt is az összeköltözést preferálják na­gyobb, átlagos állapotú lakásokban. Egy téves sztereotípiára is felhívta a figyelmet Nagy Péter: a kisállattal érkezők általában fokozottan vigyáznak a lakás állagának megóvására, megbecsülik, hogy házi kedvenceikkel együtt is kaptak lakást a városban. Az a főbérlő, aki elzárkózik a kisállatok fogadásától, sokkal nehezebben adja ki bérleményét.

Debrecen

Több médium is lehozta, hogy országos viszonylatban Debrecenben ugrottak meg leginkább az ingatlanok négyzetméterárai. Tóth Erika, aki tíz éve ingatlanértékesítő a városban, már tavaly azt tapasztalta, hogy októberre csökkennek a bérleti díjak, mert akkor már nehezebb kiadni a lakásokat. Egy 50 négyzetméteres, bútorozott, gépesített panel bérleti díja most 100-130 ezer forintot jelent havonta. A 40-50 négyzetméter körüli lakások nagyon gyorsan bérlőre találnak, nagyjából havi 100 ezer forintért. Az Ingatlanbazar.hu-t olvasgatva kiderül: Debrecenben a szobáztatás is jól megy: pél­dául egy 16 négyzetméteres szoba most 50 ezer forint plusz rezsiért bérelhető. Az utóbbi hónapok­ban a debreceni befektetőknek rá kellett jönniük, hogy hiába bíznak abban, hogy irreálisan magas áron ki tudják adni a lakást. Ha nem engednek az árakból, hoppon maradnak, ezért a bérleti díjakat illetően Debrecenben behúzták a kéziféket.