Aktuális

Bejutott a Jurassic Parkba is a Magyarosaurus

R. K.

Létrehozva: 2018.08.22.

Színes Világ – Rendkívül kalandos életet élt Nopcsa Ferenc. Az erdélyi paleontológus, néprajzkutató és hírszerző fedezett fel egy növényevő dinoszauruszt, ami a magyarosaurus nevet kapta. Felfedezéseiből Spielberg is merített a Jurassic Parkhoz.

Ifj. Nopcsa Ferenc 1877-ben látta meg a napvilágot az erdélyi Déva városában. Az őslények már egészen kicsi korától érdekelték, 18 éves korában azonban az egész életét meghatározó felfedezést tett húgával, Ilonával. A szacsali kastélyt is magába foglaló családi birtokukon játszottak, amikor a földben csontokra bukkantak.

Játék közben találták meg

Az ifjú Nopcsa a bécsi Theresianum akadémiára sietett – ahol földtant tanult –, és a leleteket megmutatta a világhírű Eduard Suess professzornak.

A sokat látott geológus tudta, dinoszauruszcsontokról van szó, de nem akarta magának a sikert. Arra biztatta Nopcsát, hogy maga arassa le a babérokat: az erdélyi fiú belevetette magát a szakirodalomba, mindent elolvasott, amit csak tudott, az évek alatt pedig paleontológus vált belőle. Felfedezését végül 1915-ben publikálta, ami akkor még a titanosausurus, később pedig a magyarosaurus nevet kapta.

Spielberg érdeklődött

Nopcsa a leletekből megállapította: a hozzá tartozó dínó a krétakorban, körülbelül hetvenmillió évvel ezelőtt élt az erdélyi Hátszeg környékén, ahol akkoriban egy vulkáni szigetcsoport terült el.

A hosszú nyakú, növényevő faj elszigetelten fejlődött ki, mindössze hat méter hosszú volt – vagyis törpének számított –, és nagyjából egy tonnát nyomott. Nopcsa nevéhez messze nem csak a magyarosaurus felfedezése köthető. Körülbelül száz őslénytani cikket publikált, amelyek közül kiemelkedő az elopteryx nopcsai ősmadár és a limnosaurus transsylvanicus nevű kacsacsőrű őshüllő. Paleontológiai felfedezései olyannyira népszerűek, hogy a Jurassic Park előkészítése során Steven Spielberg Erdélybe küldte egy munkatársát, hogy informálódjon a báró által felfedezett kisebb fajokról.

Majdnem albán király lett

Az erdélyi paleontológus élete nem merült ki a csontok tanulmányozásában, Nopcsa igazi kalandor volt. Körbejárta Európát, Albániában hatezer kilométert motorozott. Annyira beleszeretett az országba, hogy megtanulta a nyelvet, számos földrajzi, földtani és kulturális feljegyzést készített. A szerelem is ide kötötte: titkárához, Elmas Doda Bajazidhoz, akiről még egy ősteknőst is elnevezett.

Az Osztrák-Magyar Monarchia elvárta tőle, hogy kémkedjen és információkat szerezzen. A báró ennek eleget is tett, sőt kis híján az újonnan megalakuló albán trónt is megkaparintotta. Harci szellemét mi sem bizonyította jobban, hogy  egyszemélyes hadsereget is szervezett, amellyel az volt a célja, hogy beveszi Tiranát. Ezt a tervét viszont a monarchia megvétózta, mondván, szembement a felettesei elképzelésével.

Szétzúzták a koponyáját

Nopcsát az első világháború kitörésekor hazarendelték Erdélybe. Pásztornak álcázva magát, Gorlopan Petru néven kémnek állt, és a románokról szolgáltatott információkat az erdélyiek számára. Komoly hálózatot sikerült kiépítenie. Ő lett a történelem első repülőgép-eltérítője, miután a tanácsköztársaság kikiáltása után hamis papírokkal repülőre ült Budapesten, és revolverével arra kényszerítette a pilótát, Bécsújhelyen szálljon le. A tudóst rendkívül megviselte Trianon, hamarosan újfent a tudományos munkába menekült.

Amikor kémkedési tevékenységére fény derült, román parasztok dühükben kis híján agyonverték: szétzúzott koponyáját ezüstlemezzel kellett pótolni. Kalandos élete csúfos véget ért: idegösszeroppanást kapott, amikor tudomására jutott, hogy titkára megcsalja őt. 1933-ban agyonlőtte szerelmét, majd nagy mennyiségű nyugtatót bevéve öngyil­kos lett. Második hazája gondoskodott arról, hogy fennmaradjon Nopcsa báró neve: 2008-ban teret neveztek el róla Tiranában, 2016-ban pedig emléktáblát állítottak számára az Albán Alpokban.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087599_auto_resized.png
origo.hu

Nehéz döntést kellett meghoznia G.w.M exének, Nagy Melanie-nak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26464_resized.jpg?avcount=1711708220
origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091872_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090504_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

„A City legyőzi az Arsenalt, de bajnok egyik csapat sem lesz”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089235_auto_resized.jpg
ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091966_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26465_resized.jpg?avcount=1711708220
origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17067198_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Óraátállítás: Ha azt hiszed, csak a faliórát kell átállítani, van egy rossz hírünk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdöbbentő, babahírt közölt máris a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711708220
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090709_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/72Cjs82PCBFRY-f_4a-SA4Qf8FwuQl3cYT0qo2nU9Bo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiNDhiYmViYjhlNjRmOWM4NmQ0YWUyNTExYTQ1NTlk.jpg
Tragédia

Robbanás történt Budapesten: egy ember meghalt, többen megsérültek