Világűr

Rejtélyes lyukra bukkantak a Marson: idegenek búvóhelye lehet?

L.A.

Létrehozva: 2024.06.19.

Lehet élet a vörös bolygón?

Rejtélyes lyuk tartja izgalomban a szakembereket és az amatőr csillagászokat egyaránt. Vannak, akik odáig merészkednek, hogy a Marson felfedezett, 45 méter átmérőjű kráter átjáró lehet egy ősi, idegen kultúra világába. A mélyedés egy ősi vulkán peremén fekszik – többek szerint ez megvédheti az életformákat a vörös bolygó sugárzásától és a zord körülményektől. 

lyuk a Marson
Sokakat izgat a titokzatos Mars-lyuk mibenléte  Fotó: NASA

A komolyan vehető szakértők szerint persze azért nem eszik ilyen forrón a kását, de tény, hogy akár még az élet nyomait is megtalálhatják ott.

Noha a kutatók nem biztosak abban, milyen mély a lyuk, úgy vélik, hogy egy földalatti lávacsőről lehet szó, amely egy vulkánkitörés során keletkezett és menedékként szolgálhat majd az űrhajósok számára, akik a Marsra szállnak le – írja a Daily Mail. Brandon Johnson, a Purdue Egyetem geofizikusa kiemelete, hogy ezek azért nagyon érdekesek, mivel itt az űrhajósok biztonságban lehetnek a sugárzástól. A gödrök még önmagukban nem jelentik biztosan, hogy van élet a vörös bolygón, de Johnson szerint ez valóban jó hely a keresésére.

Elképzelhető, hogy ezek a gödrök, amelyeket látunk, nagyobb barlangokká nyílnak. Nem lehet tudni, mi van bennük, amíg nem tárjuk fel őket részletesebben

– magyarázta.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek