poltik

Magyarország nem fogadja be a migránsokat: 8 millió forint/fő bírságot szab ki Brüsszel

sv

Létrehozva: 2023.06.09.

Erőszakkal akar bevándorlóországot csinálni Magyarországból Brüsszel.

Az uniós országok belügyminiszterei csütörtökön többségi döntéssel megszavazták a migránsok kötelező szétosztását a tagállamok között. Ez azt jelentené, hogy migránsonként körülbelül nyolcmillió forintot kell fizetnie Magyarországnak  azok után, akiket nem akar befogadni. 

Idén csak Olaszországb 50 ezer migráns lépett be illegálisan az EU-ba  Fotó: MTI 

A döntésre közösség oldalán reagált Orbán Viktor. A miniszterelnök azt írta: "Brüsszel visszaél a hatalmával. Át akarják telepíteni Magyarországra erővel a migránsokat. Ez elfogadhatatlan! Erőszakkal akarnak bevándorlóországot csinálni Magyarországból." 

Rétvári Bence, aki részt vett az uniós belügyminiszterek tanácsának brüsszeli ülésén, a döntésről az M1-en úgy fogalmazott, ez nem más, mint a migránskvóta, amelyet már többször megpróbáltak "áterőltetni" a tagállamokon. Korábban egy önkéntes kvótát vezettek be, de ez nem volt sikeres, ezért akarja Brüsszel most "erőszakkal" elosztani a migránsokat - mondta Rétvári, hozzátéve, ha Magyarország ezt nem szeretné megtenni, akkor büntetést kaphat, amit a tervezetben "pénzügyi hozzájárulásnak" hívnak.

Többségi szavazással, a hatalommal visszaélve született döntés a migránsok kötelező szétosztásáról   Fotó: Havran Zoltán

Az államtitkár szerint az is látható, hogy Brüsszelben megkeresték azt a testületet, ahol a migránskvótáról szóló döntést – a hatalommal visszaélve – többségi szavazással át lehetett vinni.

Közölte: a kérdésben az Európai Tanácsnak, vagyis az állam- és kormányfőket tömörítő testületnek kellett volna konszenzussal döntenie.
A szavazás menetéről azt mondta, hogy a jogszabály tervezetét elküldték az érintetteknek elektronikus levélben, majd 10 perc múlva papíron is kiosztották, és 20 perc múlva már szavaztak is róla. Rétvári Bence szerint Brüsszelben nem fogadják el, hogy Magyarország megvédi a külső határokat, ennek a másfél milliárd eurónyi költségét pedig nem akarják kifizetni.

Magyarország 650 milliárd forintot költött a déli határ védelmére az EU közös határát védve. Brüsszel a költség ek 1 százalékát fizette ki  Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Magyarország ezt a javaslatot végig ellenezte Lengyelországgal együtt, és amennyiben a vonatkozó jogalkotási folyamat végigmegy, a tagállamoknak nem lesz beleszólása abba, kik fognak élni területeiken.  Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, Magyarország nem kér a Brüsszelben megszavazott tervezetből. 

A német Tagesschau szerint az EU külső határain fekvő államok, így Olaszország, illetve Németország, a migránsok egyik legfőbb célállomása szorgalmazta leginkább a döntést. A németek ráadásul úgy, hogy odahaza máris hevesen bírálják a Zöldek szimpatizánsai a tervezetet, amit túlságosan szigorúnak tartanak. Elképzelhető az is, hogy az Európai Parlament a következő hónapokban tárgyalni fog a tervezetről a tagállamok képviselőivel. Amennyiben  azt a jövő júniusi európai parlamenti választásokig nem fogadják el, akkor a megváltozó politikai erőviszonyok újratárgyalásokat tehetnek szükségessé.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek