Bejelentés

Gulyás Gergely: Elutasítjuk Brüsszel kérését, megőrizzük a rezsicsökkentést

K.C.

Létrehozva: 2023.05.25.

Módosítva: 2023.05.25.

Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely fontos témákról beszélt.

Május 25-én, csütörtökön rendkívüli időpontban, délután 15:00-kor Kormányinfót tartott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A sajtótájékoztatón Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vett. A téma a 2024-es költségvetés, így fontos bejelentések érkeznek!

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely / Fotó: Illyés Tibor

Varga Mihály a 2024-es költségvetés kapcsán bejelentette, a hibásan meghozott brüsszeli szankciók és a háborús infláció hazánkra is hatással van. A jövő évi költségvetés tehát egy védelmi költségvetés, hogy az elért eredményeket megtudják őrizni. Megerősödik a honvédelem, megmaradnak a családi adókedvezmények, biztosítani fogják a rezsivédelmet, megörzik az infláció követő nyugdíjakat és a 13. havi nyugdíj folyósítását is. 

Az elkészült dokumentumból néhány részletet is megosztott. A háborús helyzet kapcsán felhívta a figyelmet: számoltak azzal, hogy jövőre is folytatódni fog a háború. Az ország fizikai biztonságának a megerősítése mindennél fontosabb. A honvédelmi alap megmarad és 1300 milliárd forint felett lesz az alap kiadása.

De nemcsak a háború, hanem a határokat érintő migrációs hullámok miatt is szükséges megerősíteni az ország védelmét. A kormány elsődleges célja továbbra is, hogy kimaradjunk a háborúból, megállítsa a migrációt és megvédje a magyar családokat. 

A brüsszeli elhibázott szankciós politika miatt a magas energiaárak fennmaradtak. A rezsivédelmi alap is megmarad, mivel a magyarok fizetik a legalacsonyabb árat Európában - fejtette ki Varga Mihály.

GULYÁS Gergely; VARGA Mihály; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Fotó: MTI - Kovács Tamás

Olyan költségvetésre van szükség amely az ország és az emberek biztonságát garantálja

Varga Mihály elmondta, 2022-ben is jól teljesített a gazdaság, és a kormány célja idén, hogy a növekedés folytatódjon. 2023-ban 1,5 százalék, míg 2024-ben ennél jóval magasabb 4 százalékos bővülés jöhet. Megmaradnak a kedvezmények, az adómentesség, a 25 év alattiak szja-mentessége és a nyugdíjak reálértéke is. 

A jelenlegi helyzet kapcsán jövőre 3 százalék alatti lesz az államháztartás hiánya.

- Több mint 3,5 szer több jut családtámogatásra, mint 2010-ben - jelentette be Varga Mihály. 

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy az EB ajánlásai kapcsán fontos, hogy a költségvetési hiányt mérsékelni tudjuk. Magyarország azon országok közé tartozik, amikor a választási évben is csökkent a hiány. 

Hozzátette: a kondicionalitási eljárásnak nincs határideje. Ez az eljárás csak az uniós pénzek egy kis részét érinti. A helyreállítási alap esetében a bizottsággal megszületett a megegyezés az igazszágszolgáltatási ügyekben. A költségvetési biztos nyilatkozata a kondicionalitási eljárásra vonatkozott.

- Ha nem szabnának újabb és újabb feltételeket, az eljárást már rég lezárhattuk volna. Június-júliusban már küldhetjük a számlákat - jelentette be Gulyás Gergely. 

 

Brüsszel nem tudja kikényszeríteni a rezsicsökkentés megszüntetését 

 

- mondta kérdésre Gulyás Gergely. 

Újságírói kérdésekre megválaszolták: 

- Nem tervezik az euró bevezetését, nincs euróbevezetési céldátum, a legfontosabb a jólét intézkedásek fenntartása

- Amennyiben a munkaadói és a munkavállalói oldal megállapodik, akkor értelemszerűen lehet évközi minimálbér-emelés. A kormányzatnak erre nincs ilyen előirányzása

- A költségvetés jövőre azzal tervez, hogy az átlagos kamatszint jelentősen csökkenhet. Hat százalék körül lehet a kamatvárakozás 

- Az egészségügyre is több pénz jut jövőre, mint idén

- Ez a kormány az adócsökkentések kormánya, tehát az extraprofit-adók tekintetében is ez várható, pontos számokat később közöl a kabinet 

- A kormány bízik benne, hogy az év második felében jelentősen csökkeni fog a drágulás

A MediaWorks kérdésére megválaszolták: 

A nyugdíjasokkal kötött szerződést a kormány tartani fogja, így a nyugdíjak értékét garantálja. Idén is ez lesz, és amennyiben szükséges lesz, akkor a nyugdíjak összegét hozzá fogják igazítani az inflációs számokhoz. Ha jövőre a gazdaság növekedése meghaladja 3,5 százalékot, akkor a kabinet fizet nyugdíjprémiumot. 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek