Életmód

Kiderült a titok: így tűnik el tényleg a hasháj

Létrehozva: 2023.05.15.

A felülések és egyéb hasizomerősítő gyakorlatok tónusosabbá teszik a hasizmot, ám a derekadról nem tüntetik el a zsírt.

Ezt a rendszeres kardioedzéssel érheted el, méghozzá nem is mindegy, milyennel. A leghatásosabb az intervall-edzés, amely a közepes és nagy intenzitású szakaszok váltakozását jelent. Azaz például futásnál a laza kocogást váltogatod a gyors futással. A 20 perces intervall-edzés a kutatások szerint a zsírégetés szempontjából hatásosabb, mint a 40 perces, állandó ritmusú edzés. Ráadásul szinte minden mozgásformába beleviheted ezt a szemléletet. Íme néhány ötlet hozzá.

lapos has
Fotó: Pixabay

TŰZZ KI LÁTHATÓ CÉLOKAT!

Fuss vagy biciklizz közepes tempóban, majd szúrj ki egy postaládát a nem túl távoli horizonton, és odáig sprintelj. De begyorsíthatsz a hegyre felvezető szakaszon, vagy az utca végéig is.Ha elérted, térj vissza a lassabb ütemű sporthoz. Ha a lélegzeted visszatért a normális tartományba, megint sprintelhetsz egyet.

MÉRD AZ IDŐT!

Nézd az órát, és két perc közepes tempójú mozgás után dobj be egy perc nagy intenzitásút. Ismételgesd ezt 30 percig.Hallgass zenét! Készíts intervall-playlistet: egy lassabb, közepes intenzitású szám után jöjjön egy gyors, majd újra egy lassabb. Sétálj, fuss, vagy táncolj a kedvenceid ritmusára.

HA SZERETNÉL MEGSZABADULNI AZ ÚSZÓGUMITÓL ERRE IS ÉRDEMES FIGYELNED!

1. SÓ

Nem csak a sima, asztali sót érdemes kerülni. Bánj óvatosan a fűszerkeverékekkel, az ételízesítőkkel, a hagymakrémekkel, fűszergranulátumokkal, hiszen ezek is rengeteg sót tartalmaznak. Csakúgy, mint az előre pácolt vagy füstölt élelmiszerek. A só olyannyira megköti a vizet, hogy képtelen távozni a szervezetből, így túlsúly formájában a derék és a has környéki részekre telepszik. Ha túl sós ételt eszel, igyál a szokásosnál kétszer többet, hogy érezhetően távozhasson a szervezetből. Az extra adag vízmennyiséggel megakadályozhatod a puffadást, hasfeszülést is.

2. KÜLÖNLEGES SZÉNHIDRÁTOK

A leggyorsabban mobilizálható energiaforrásként tartják számon a glikogént, amely állati keményítő. Vízben oldhatatlan, és szőlőcukor-molekulákból áll. Keletkezéséhez inzulin szükséges, ennek hiányában szőlőcukorrá bomlik, és ez megemeli a vércukorszintet. Sportolók esetében ez igen fontos lehet, ám a hétköznapi embereknek, akik rendszeresen, de nem versenyszerűen sportolnak, vigyázni kell a plusz szénhidrátforrásokkal. Gondolunk itt például az étrend-kiegészítő tablettákra, fehérjeturmixokra. Ezek vizet kötnek meg, amelyek ha nem tudnak távozni, túlsúllyá alakulnak. Csak akkor élj ilyen étrend-kiegészítőkkel, ha garantáltan elegendő zsírt is elégetsz a használatuk mellett.

3. NAGY MENNYISÉGŰ NYERS ÉTEL

A nyers ételek hatása igen pozitív, aki teheti, fogyasszon minél többet, de! A nyers ételek sokkal rövidebb ideig tartják normális szinten a vércukrot, mint a főtt ételek. Ugyanakkora mennyiségű főtt vagy párolt sárgarépa kétszer annyi ideig biztosít teltségérzetet és normális vércukorszintet, mint egy adag nyers répa. Ilyenkor pedig a hirtelen vércukorzuhanás annyira gyorsan jön, hogy az éhező embernek bizony ennie kell, méghozzá szénhidrátban vagy cukorban minél gazdagabb ételt, hogy elkerülje a szédülést, ájulást. Ezek azonban már pluszkalóriákat jelentenek, ami hízáshoz vezet. Fogyassz minél több főtt vagy párolt zöldséget köretként. Vagy készíthetsz zöldséges pitéket, felfújtakat is, amelyek laktatóak, mégis kalóriaszegények. A gyümölcsök közül ehetsz naponta tízórai vagy uzsonna gyanánt aszalt gyümölcsöket is.

4. PUFFASZTÓ ÉTELEK

Ha rendszeresen eszel puffasztó ételeket, akkor egyrészt kellemetlen tünetekre számíthatsz a gyomorban, másrészt a sok irritáció hatására gyomorsavtúltengés is kialakulhat. Ez rendszerint magával vonja a sav marását megelőző vagy csillapító ennivalók fogyasztását, ilyenek például a kalóriában gazdag pékárúk, kekszek. A nagymértékű gázosodás pedig jelentősen megnöveli a derék körfogatának méretét. Puffasztó élelmiszer például a brokkoli, a karfiol, a káposztafélék, a hagymafélék, a paprika, valamint a citrusfélék. Természetesen kis mennyiségben ezek mindegyike bátran fogyasztható, csak a napi gyakoriságú, nagy mennyiségű fogyasztás lehet veszélyes.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083755_auto_resized.png
origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26453_resized.jpg?avcount=1711658119
origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090910_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyerekként is nehéz volt, na de most megbirkózol-e ezzel a helyesírási teszttel?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091834_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17078457_auto_resized.png
metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088677_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26452_resized.jpg?avcount=1711658119
origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086012_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080391_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Együtt tette meg a bejelentést a kislánnyal kapcsolatban Young G Béci és Norina

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711658119
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080249_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Extrém drága kocsiban fotózták le Balogh Edinát, mindenkinek leesett az álla ettől a csúcsjárgánytól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091872_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei