Paripa

Nemzetközi siker! Na ezért akar még Kuala Lumpur főpolgármestere is magyar rendőrlovat - Videó

Létrehozva: 2022.12.07.

Védik országunk határait, ünnepi pompában tűnnek fel állami rendezvényeken, jelen vannak nyáron a Budai Várban, de tekintélyt parancsoló fellépésükkel a szurkolói balhéknak is véget tudnak vetni a magyar rendőrlovak. De milyen fajta alkalmas ezekre a feladatokra, hogyan választják ki őket: Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Készenléti Rendőrség lovas alosztályának edzésén jártunk.

Reggel hét órakor, szakadó esőben érkeztünk meg a Készenléti Rendőrség lovas alosztályának központi istállójába. A kellemes szalmaszagban a női és férfi rendőrök éppen a nyergelésnél tartottak, hang nélkül folyt a munka, edzéshez szerszámozták fel a lovakat. Miközben fotós kollégám lelkesen kattintgatott, én Madarász Róbert őrnagyot kérdeztem arról, mik a jó rendőrló ismérvei.

Madarász Róbert alezredes, Készenléti Rendőrség lovas alosztályának vezetője
Fotó: Markovics Gábor / Bors

Nagy termetű, jó izomzatú, jó idegrendszerű, jó monotonitástűrő 

– foglalta össze röviden a Készenléti Rendőrség Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály Lovas Alosztály vezetője, aki elmondta, hogy ezeknek a kritériumoknak tökéletesen megfelel a magyar nóniusz fajta, ezért legfőképpen velük dolgoznak, de van néhány a már majdnem feledésbe merülő, nemzeti kincsnek számító szintén magyar gidrán ménük is. - Európán belül, sőt nemzetközi szinten is egyedinek számít, hogy magyar rendőrök csakis magyar lovakon ülnek. Amikor tíz éve elindultunk a lóvásárlásban, akkor a kiválasztási szempontok vezettek a nóniuszokhoz. Harctérre tenyésztették ki, a Habsburgok határozták meg a tenyésztési irányvonalat. Hogy olyan legyen, ami strapabíró, betegségekkel szemben ellenálló, igénytelen a takarmányban. A nóniusz az első fajta a hadtörténetben, ami meg tudta fordítani a harctéri statisztikákat. Mi ezeket a jó tulajdonságait a fajtának messzemenőkig ki tudjuk használni. Tökéletesen megállják a helyüket bármilyen rendőri feladatban.

Fotó: Bors
Fotó: Bors
Kora reggel már nyergelik a lovakat az edzésre


 

Határőrzéstől a Budai vári szelfizésig

Az őrnagy büszkén mesélt a Borsnak arról is, hogy a közhiedelemmel ellentétben, a lovasrendőrök feladata nem merül ki a határvédelemben, sőt ennél sokkal több és komplexebb elvárásoknak kell megfelelniük.

Bors Komplex feladatokat kell ellátniuk a magyar lovas rendőröknek

Kevesen tudnak róla, de a téli időszakban fellépünk például a falopások ellen, vannak ugyanis olyan területek, ahová csak lóval lehet eljutni 

– magyarázta Madarász Róbert őrnagy aki elárulta, hogy feladatuk például a nagy tömegeket vonzó rendezvények, mondjuk egy nemzetközi focimeccsen a rend betartása. - Szerencsére még mindig van a rendőrlovaknak, lovasrendőröknek tekintélye. Ha idelátogat egy külföldi, hol találkozik lóval, hol tud lovat mondjuk megsimogatni, vagy kérdéseket feltenni? Hát mondjuk a Budai Várban, vagy a Margit Szigeten, ahol szintén jelen vagyunk, mindenkinek válaszolunk, közös fotóra is igent mondunk. Ez is egyedi, számunkra ez is fontos! Ezek mellett nagy hangsúlyt kap a lovak és lovasok képzésében a díszelgési, diplomáciai megjelenések során adott lovasszolgálat. Ha a ló, lovas együtt, egységesen tud megjelenni, vagy akár több lovas együtt, az felkészültséget jelent. Ez a felkészültség tükrözi a magyar lovashagyomány őrzésének mértékét más, külföldi méltóságok és a magyar közönség előtt is – fejtette ki az őrnagy.

 

Fotó: Bors Kuala Lumpur főpolgármestere is magyar rendőrlovakat szeretne

Tenyésztés és nemzetközi siker

A nóniuszt sokan leírták, hogy csak sima ágyúhúzó ló, ma meg már Malajziából is érdeklődnek iránta.

- Nemzetközi szinten az is egyedinek, ritkaságnak számít, hogy az állományunkban a heréltek mellett mének is vannak – folytatta Madarász Róbert őrnagy, aki azt is tudatta lapunkkal, hogy a világon egyedülálló, hogy fedező méneket is foglalkoztatnak a lovas rendőri szegmensben. - Ezek a hivatalos elbírált tenyészménnek számító lovaink parancsnoki feladatokat látnak el. Éppen azért, hogy minél inkább meg tudjuk mutatni az adott fajtáink kiválóságait és a rendőri munkában hogyan állnak helyt. Az a tervünk a két fedező ménünkkel, hogy az utódaikat külföldön tudjuk értékesíteni. Ma már Csehországban és Belgiumban is dolgoznak a rendőrség szolgálatában magyar lovak, de a törökök is jelentkeztek már. A legextrémebb érdeklődés Malajziából érkezett, Kuala Lumpur főpolgármesetere is ilyen fantasztikus magyar lovakat szeretne. Ez számunkra hatalmas büszkeség.


 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186902_auto_resized.jpg
origo.hu

Presser Gábor és Koncz Zsuzsa árulásai – megszólal Nagy Feró

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27753_resized.jpg?avcount=1714849219
origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188818_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most jött: áll a kocsisor Budapesten, tömegbaleset történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182822_auto_resized.jpg
vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183474_auto_resized.jpg
ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27759_resized.jpg?avcount=1714849219
origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17109512_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186385_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hideg zuhany: másfél év után válik a tévés műsorvezető, felesége zokogva tálalt ki

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/H8M-qQQGOEUvW1fqdXmG1QOk0xzAA6qogp15FuNSYZk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI2MmNhMzFmZGQwMTQ4MGJiMWMwNGQ2OTkzZTBiNGFl.jpg
Háború

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ewPkSeq1RdHtmzyHnDgeY7AmAtkQpzcVH3vT5nrMD1A/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzViZmJiYjYyMzlhYjRhYzM4MWE3NjFjNDEzZTBhN2Zl.jpg
Tragédia

Most ismétlődött meg a múlt hét legmegrázóbb magyarországi tragédiája