Baleset

Ikladi vonatbaleset: Válságos, sokkos állapotban van a mozdonyvezető – megrázó fotók

Létrehozva: 2022.10.14.

Módosítva: 2022.10.14.

Jelenleg is válságos, sokkos állapotban van annak a mozdonynak a vezetője, aki egy trágyaszállító kamionnal ütközött ma délelőtt. A balesetben 21 ember sérült meg, öten súlyosan.

Rendőrök, tűzoltók, mentőkocsik és mentőhelikopterek lepték el péntek délelőtt a nyugodt kis település, Iklad egyik vasúti átjáróját, miután a Balassagyarmatról Aszódra tartó járat egy trágyát szállító teherkocsival ütközött. A helyiek közül többen is hallották, hogy a vonat vezetője vészfékezett.

Hallottuk, hogy kürtöl a vonat, nem is egyszer. Aztán pedig a csattanást. Iszonyatosan hangos volt – mesélte lapunknak egy ikladi. Hozzátette, utána már csak a mentők szirénázására lettek figyelmesek, ekkor rohantak ki a helyszínre. Biber Anett, a MÁV szóvivője lapunknak elmondta, a mozdonyt vezető sofőr betartott minden szabályt.

A mozdonyvezető az utasításoknak megfelelően végezte a munkáját, betartva a járműre és a pályára engedélyezett sebességet, az ütközés ugyanis 45 kilométeres sebességnél történt – mondta a Borsnak Biber. Azt, hogy volt-e idő vészfékezni, egyelőre nem tudni.

 Ezt a balesetvizsgálat fogja később kideríteni, mert a sofőr beszorult a vezetőállásba, így nem tudtunk ez irányba kommunikálni vele, a katasztrófavédelem munkatársai szabadították ki, azonban súlyosan megsérült, ahogyan a vezető jegyvizsgáló és rajtuk kívül három utas

 – sorolta. A vonaton 22-en utaztak, közülük 21-en megsérültek, öten súlyosan. A vonat pedig totálkáros lett.

Totálkáros lett a mozdony Fotó: Móricz István

A járművet az elsődleges műszaki megállapítások alapján nem lehet megmenteni, valószínűleg selejtezni kell. Egy mozdony fogja eltávolítani a teherkocsitól, majd emelővel fogják visszatenni a vasúti pályára, és egy mozdonnyal fogják Balassagyarmatig vontatni – magyarázta a szóvivő. A kár értéke hatalmas. – Nagyságrendileg több tízmillió forint – tette hozzá a szóvivő.

Úgy tudjuk, a súlyos sérülteket a helyszínről mentőhelikopter vitte kórházba, a mozdonyt vezető férfi pedig sokkos állapotban van.

 Egyelőre nem tudni, pontosan mi okozta a balesetet, információink szerint a teherautót vezető férfi megbízható és óvatos sofőr volt, aki már hosszú évek óta vezet kamiont, emellett a pályán, bár jelzőlámpa nincs, de andráskereszttel jelölik az átjárót.

A vonaton 22-en utaztak, közülük 21-en megsérültek, öten súlyosan Fotó: Móricz István

Emellett még az út is belátható, így érthetetlen, mi történt. Talán a nagyon fás és bokros részről hajtott a sínekre, és nem vette észre a szerelvényt – vélekedett egy helybeli.

Az Országos Mentőszolgálat azt közölte, hogy hatalmas erőket mozgósítottak a balesethez. "A helyszínre a Központi Mentésirányítás azonnal 8 földi egységet és egy mentőhelikoptert is riasztott. A perceken belül helyszínre érkező mentőerők 15 könnyebb és 5 súlyosabb sérültet láttak el és szállítottak kórházba". 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek