Divat

Teltházas show keretében mutatkoztak be a magyar tervezők a milánói divathéten

Címkék
divat

2022. szeptember 30. péntek 15:50

A budapesti divathét sikereit követően a magyar divattervezők Olaszországban nyűgözték le a szakmai közönséget és a divatrajongókat. A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) és a Camera Nazionale della Moda Italiana (CNMI) stratégiai együttműködésének köszönhetően nyolc magyar márka mutathatta be 2023-as tavaszi-nyári kollekciójának darabjait a Milano Fashion Week (MFW) keretében, a PELSO pedig egy önálló prezentációra kapott lehetőséget. Az ADI Design Museumban helyet kapó, 48 lookot felvonultató divatbemutatón több mint 300 néző vett részt, melléjük többezer látogató csatlakozott, akik a Fashion Hubban megtekinthető prezentációra voltak kíváncsiak.

Szeptember 20-26. között ismét megrendezésre került a négy legnagyobb divathét egyike, a Milano Fashion Week, ahol az MDDÜ és a CNMI közös mentorprogramjában öt magyar tervező - ABODI, CUKOVY, KATA SZEGEDI, ZSIGMOND és a THEFOUR - vonultathatta fel legújabb kollekcióját a kifutón egy kollektív divatbemutató keretében. A MFW Fashion Hubjában pedig egy héten keresztül hat hazai márka - ABODI, CUKOVY, KATA SZEGEDI, NINI, UNREALINDUSTRY és a PINETIME – darabjait tekinthették meg az érdeklődők. A magyar divatmárkák immár nyolcadik alkalommal, az MDDÜ által létrehozott Budapest Select ernyőmárka alatt mutatkoztak be. Ennek célja, hogy a tehetséges hazai tervezők egyéni márkajegyeiket megtartva, de a piac felé egységes kommunikációval nagyobb figyelemben részesüljenek a nemzetközi megjelenések során. A magyar tervezőknek így lehetősége nyílt megismerkedni a nemzetközi, többek között az amerikai és kínai szaksajtóval, valamint az MDDÜ és a CNMI meghívását elfogadó buyerekkel.

Fotó: Alessandro Levati/SGP

A Budapest Select kiállítás az ADI Design Museum dizájntörténeti részében kapott helyet olyan márkákkal körülvéve, mint az Alessi, a Ferrari vagy a Kartell. A hazai tervezők kiállítását a legnevesebb szakemberek közül is sokan megtekintették, mint a divatipar területén már-már legendává vált Suzy Menkes, az International Herald Tribune korábbi divatszerkesztője, a VOGUE International korábbi szerkesztője. A kiállításon innovatív megoldás fogadta a résztvevőket, ugyanis az UNREALINDUSRTY állványainál VR szemüvegen keresztül a márka virtuális üzletét is „bejárhatták”. A márkák egyhetes prezentációjának eladásösztönző célzata is volt, hogy az érdeklődők fizikai közelségbe kerüljenek a darabokkal, a buyerek így elsőkézből szemlélhették meg a termékeket, amelyekből rendelhettek a következő szezonra.

Fotó: Alessandro Zeno

Hatalmas érdeklődés övezte a szeptember 23-án megrendezett Budapest Select kollektív divatbemutatót, amelyen a márkák egymás után mutatták be új modelljeiket, egy holisztikus képet kialakítva a nézőkben a magyar kreatíviparról. Olyannyira népszerű volt a milánói divathétnek ez a programja, hogy az ülőhelyek elfogytával is hatalmas volt az érdeklődés, hogy megtekintsék a divatbemutatót, amelyen a felvonuló szettek egy izgalmas, művészileg sokszínű képet festettek a hazai kínálatról - köszönhetően a stábnak, Paolo Turina stylist, a sminkesek és a fodrászok munkájának.

 

„Ez a divatbemutató a Magyar Divat & Design Ügynökség és a Camera Nazionale della Moda Italiana partnerségének sikerét is bizonyítja, a két ügynökség közösen mentorált tervezőire egyre többen kíváncsiak. Stratégiai célunk, hogy a magyar tehetségeket tovább támogassuk a nemzetközi siker és elismertség útján, ezzel Magyarországnak a régióban betöltött központi szerepét, illetve nemzetközi szinten az országimázst is erősítve” 

– összegezte Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója a Milánóban elért eredmények jelentőségét.

A Budapest Select ernyőmárka alatt felvonuló tervezők mellett a PELSO fürdőruhamárka is lehetőséget kapott alkotásainak bemutatására. A Balaton ihlette kollekció virág-, daru- és szendermintákkal borított ruháit egy, a milánói dómtér melletti tetőteraszon tekinthették meg az érdeklődők. A nyári hangulat megteremtését segítette a Balaton jellegzetes árnyalatát megidéző türkiz kifutó, amelyen felvonultak a modellek. 

A magyar divattervezők divatbemutatója és az eseményről készült összefoglaló videó a linkre kattintva az Ügynökség hivatalos YouTube-csatornáján nézhető vissza.

Fotó: Alessandro Zeno

A Magyar Divat & Design Ügynökségről

A Magyar Divat & Design Ügynökség a Magyar Turisztikai Ügynökség leányvállalataként alakult meg 2018-ban. Az ügynökség fő célja az ország hírnevének erősítése a magyar divat és design nemzetközi megismertetése révén. Az egyik fő küldetésének az export növelését tekinti, miközben a hazai gyártást és a hagyományos kreatívipart is erősíti. Integratív szervezetként az MDDÜ célja az együttműködés és tudásmegosztás előmozdítása a divat- és a designipar szereplői között Magyarországon és a régióban a hosszútávú siker érdekében.

Fotó: Salvatore Dragone

Milano Fashion Week

A Magyar Divat & Design Ügynökség koordinációs központként működik az információ- és tudásmegosztás, valamint az együttműködési lehetőségek feltérképezése és megvalósítása terén az iparág különböző szereplői között. Iparági feladatai közül fontos a divatdiplomácia, amelynek célja a professzionális kapcsolatok és stratégiai partnerségek kialakítása más országok divatközpontjaival. Az Ügynökség 2018-ban megállapodást kötött a Camera Nazionale della Moda Italianával, amely lehetővé teszi, hogy az Olasz Divatkamara stratégiai partnerként működjön, támogatva a magyar divatot a fejlődésben és a nemzetközi piacra lépésben. A 2021-ben meghosszabbított partnerség jegyében a felek közös Nemzetközi Mentorprogramjának keretében számos márka mutatkozik be minden szezonban a Milano Fashion Weeken az Ügynökség által létrehozott Budapest Select ernyőmárka alatt, lehetővé téve a tervezők számára, hogy egységes kommunikáció által, de saját márkajegyeiket megtartva nagyobb figyelmet kapjanak külföldi szerepléseik alkalmával.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15400811_auto_resized.jpg
origo.hu

Ursula von der Leyen véletlenül leleplezte az ukránokat, gyorsan cenzúrázták a beszédét - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10437_resized.jpg?avcount=1669976106
origo.hu

A finn miniszterelnök drámai bejelentést tett Oroszországról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15401309_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megrendítő vallomást tett Petronella: elárulta, hogyan élte meg a szexháremben töltött fájdalmas napokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15399445_auto_resized.jpg
metropol.hu

Ez durva lesz, pár órán belül jön a havazás, de van egy rosszabb hírünk is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15401490_auto_resized.png
hirtv.hu

Vezércikk: Több gyanúsítottat is kihallgatott a rendőrség a Városháza-gateben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10438_resized.jpg?avcount=1669976106
origo.hu

Eltűnt Kasza Tibi és családja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15401746_auto_resized.jpg
astronet.hu

A második adventi hétvége sok örömet tartogat a horoszkóp szerint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10418_resized.jpg?avcount=1669976106
origo.hu

Hogyan vigyázhatunk egymásra? (x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15401228_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az igazság Meghan Makle-ről, mindenki fél tőle

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15399379_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megfagyott a levegő a forgatáson: Polgár Árpád hazaküldte Gáspár Evelint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10417_resized.jpg?avcount=1669976106
she.life.hu

Így küzdöttem le a menstruáció előtti édességvágyat és értem el az álomalakot

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/12/-_vBpEd2iqIbWiaOQF-3PuM5IxCjjvQ0tjcyvKrtmzk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0NDZlM2MxZTVlMTQ5ODQ5YWYzM2Q4MTUwOTVlNmQy.jpg
Közélet

Orbán Viktor: Tragikus volna, ha a gázra és a nukleáris energiára is kiterjesztené a szankciókat az EU

https://cdn.borsonline.hu/2022/12/1w-BFjmAGSwalcsPvekuCxkiMBOWEGafNThiBJzuCJs/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2YzN2UyYWVhYzJlMDQ3NzA4MjE2MzUxNmJlYzM5ZjU1.jpg
Szex

Hatalom és perverzió: Petronella sokkoló részleteket árult el Jeffrey Epstein pedofil orgiáiról