Szerencsére a kelet-európai konyha igen gazdag mákos receptekben, tőlünk nyugatra és Ázsiában inkább a drogfogyasztás juttatja az emberek eszébe ez a növény.
Ma már hazánkban is kizárólag a rózsaszín virágú mák termeszthető, a többit a magas alkaloidtartalom miatt kitiltották. A mák gubóját a mákmagok kinyerése után a gyógyszeripar használja, mivel tudni illik, a mák az ópium alapanyaga. Az ópium készítéséhez a zöld termés megvágása után képződő, megszilárdult tejnedvet használták. Egy magyar tudós, Kabay János fedezte fel, hogyan lehet úgy kinyerni a gyógyszeripar számára fontos vegyületeket, hogy az értékes máktermés megmaradhasson. Az ópiumból az egyik legerősebb hatású fájdalomcsillapító, a morfin kinyerése is szintén a magyar gyógyszerész nevéhez fűződik.
Bár a magyar étkezési szokásokban a mák központi helyet foglal el, kevesen tudnak annak gyógyhatásáról. A máknak számtalan kedvező élettani hatását bizonyították már, így például azt is, hogy rendszeres fogyasztása erősíti a szervezet ellenálló képességét. Tele van csontépítő, magnéziummal, (OMEGA4) növényi zsírsavval, aminosavakkal, enzimekkel: plusz foszfort, kalciumot, káliumot és vasat is találunk benne. Lassítja az öregedési folyamatokat; fékezi a csontok leépülését, és elkezdi újra építeni a ritkult csontszöveteket. Fogyasztása csökkenti az embólia és a trombózis kialakulásának kockázatát és a magas vérnyomást.
Csontritkulásban szenvedők kezelésében a mákolaj rendszeres fogyasztása néhány hónap alatt is jelentős javulást eredményez: rendkívül magas foszfortartalma ugyanis a kalcium csontokba való felszívódását segíti, így már a kialakult betegség kezelése is kimagaslóan hatékony a mákolaj segítségével. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. Mindemellett B-vitaminban igen gazdag, ezért jó idegnyugtató, altató hatású is. Azt viszont tudnunk kell, hogy nem azonnal, hanem hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását.
A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, mézzel ízesítjük, befőttesüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle.
Naponta (délelőtt vagy délután) 1- 0,5 deci tejbe egy púpozott evőkanál darált mákot keverünk, és megisszuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.