adócsökkentés

Újabb bejelentés: Gyermektelenek számára tervez adócsökkentés a kormány

2022. február 24. csütörtök 06:36

A kormány újabb adócsökkentést tervez, amely a gyermektelen, átlagbért keresőket is érinti.

Az államtitkár a Mediaworks Hírcentrumának nyilatkozva kiemelte: az adócsökkentéssel mindenki nyer, az állam, a cégek és a magánszemélyek is. Szerinte ugyanakkor a baloldal másban hisz, emiatt - mint fogalmazott - április után brutális adóemelések és megszorítások jönnének, ha az ellenzék kerülne hatalomra.

Tállai András felidézte, hogy 2021-ben a hat legnagyobb közteherből - azaz a társasági és a jövedéki adóból, az áfából, az szja-ból, a járulékokból és a munkaadók által fizetendő szociális hozzájárulási adóból - kerekítve 15 600 milliárd forint folyt be, míg 2010-ben 8300 milliárd forint, vagyis tizenegy év leforgása alatt a bevétel majdnem megduplázódott, de az emelkedés nem az adók növelése miatt következett be.

 "A kormány 2010 óta több nagy közterhet is a felére vágott, vagyis az adóbevétel megduzzadása éppen a terhek mérséklésére vezethető vissza" -  mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvasható interjúban.

Felidézte azt is, hogy 2009-ben húsz százalékot tettek ki a vállalati nyereség adóterhei, ma kilenc százalék az elvonás. A munkáltatók közterhe tizenhárom éve 33,5 százalék volt, jelenleg 13 százalék. Szólt arról is, hogy a kormány 2016-ban többéves bérmegállapodást kötött a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel: ha a vállalkozások emelik alkalmazottaik fizetését, akkor a kormány csökkenti a közterheket. A politikus szerint 2021-ben majdnem kilenc százalékkal nőttek idehaza a keresetek.

Az államtitkár szerint a baloldal programja újra az adóemelés: színre lépésükkel az egész adórendszer borulna, amely 2010 óta növekedési pályára állította a gazdaságot, és rengeteg pénzt hagy a gyermekes családoknál.

Kitért arra is, hogy a személyi jövedelemadó esetében 2009-ben 36 százalék volt felső kulcs, de az alsót is 18 százalékban határozta meg az akkori törvényhozás. "Ma 15 százalék itthon a személyi jövedelemadó, ami az Európai Unió egyik legalacsonyabb mértéke. Most már az egy gyermeket nevelők is érzékelhető kedvezménnyel számolhatnak, a négy- vagy többgyermekes anyákat mentesség illeti meg, és év eleje óta - az átlagbérig - a 25 évnél fiatalabbaknak nem kell az szja-val törődniük" - mondta Tállai András, megemlítve azt is, hogy a gyermekes családok idén adó-visszatérítést kapnak.

Hozzáfűzte: a Fidesz-KDNP-kormány, ha módja lesz rá, tovább halad az adócsökkentés útján. Az államtitkár - megismételve Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági évnyitón tett bejelentését - közölte: a gyerektelen, átlagbérrel rendelkezők adóterhe most még magasabb, mint az uniós átlag, ezért itt is adócsökkentéssel kell majd beavatkozni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kispestre igazolt az Újpest csapatkapitánya

borsonline.hu

Súlyos kijelentés: ennyi ideje van hátra a nagybeteg Putyinnak?

borsonline.hu

Négy csillagjegy, akinek le fog esni az álla az Újholdnak köszönhetően

ripost.hu

Erről a 3 csillagjegyről azonnal megérzik a férfiak, hogy milyen forró szerető

hirtv.hu

Egy pillanat alatt odalett 3 fiatal élete: borzalmas baleset történt Fejér megyében

origo.hu

Az autóban felejtette a fiát, majd fejbe lőtte magát az apa

mindmegette.hu

Fogyássztori: így dobott le 25 kilót terhessége után Kitti

mindmegette.hu

4 koktél + 1 pezsgőlimonádé, amivel feldobhatod a kerti partit

borsonline.hu

Most közölték a meteorológusok: Nem várt fordulatot vesz az időjárás

borsonline.hu

Újabb tragédia: négygyermekes üzletember fulladt a vízbe

borsonline.hu

Szinte a vírusnál is fertőzőbb ez az új játék!

További cikkek

Kulisszatitok

Pornósok árulták el, milyen szag terjeng egy forgatáson

Gyilkosság

Fához kötözve találták meg a pornósztár meztelen holttestét