Támogatás

A magyar föld sorsa a magyar gazdák kezében van

2022. január 25. kedd 14:28

A magyar gazdák csak a közvetlen támogatások keretében évente közel 500 milliárd forint kifizetésben részesülnek. 2010 után Európa egyik legszigorúbb földtörvényével védte meg a kormány a magyar földet, a támogatásokat is háromszorosára növelték ezen időszak alatt.

Megvédjük a magyar földet című sajtótájékoztató az Agrárminisztériumban Nagy István - agrárminiszter

Az, hogy milyen élelmiszer milyen úton és milyen áron kerül az asztalunkra, mindannyiunk közös érdeke 

– ismertette Nagy István agrárminiszter, aki hozzátette: az EU-s elvárások, a fenntartható jövő szempontjai miatt már készülnek a műtrágyáról, szerves trágyára való átállásra, ami a jövőben nagy volumenben lesz elérhető. Ezzel azt is elkerülhetjük, hogy a mezőgazdasági munka alaptermékének számító műtrágya egyetlen oligarcha kezében legyen.

Nagy István a Bors kérdésére azt is elmondta, hogy a Brüsszel által támadt magyar pálinkát és az akácot is sikerült megvédeni. – Mindkét termék a magyarság része, elképzelhetetlen a magyar vidék akácfák nélkül. 

Sikerült megértetni az uniós képviselőkkel, hogy az akácfa, az akácméz és a pálinka szervesen hozzátartozik nemzeti identitásunkhoz. 

A pálinka olyan egyedi magyar sajátosságú, minőségi termék, aminek olyan piaci előnyt sikerült biztosítani, aminek köszönhetően hosszú időn keresztül ott lesz a magyarok asztalán – ismertette az agrárminiszter.

 Bár az unióval sok küzdelmet kell folytatnunk, de mögöttünk a magyar vidék. A közös agrárpolitikai költségeinek csökkentését indítványozták az európai parlamentben. 

A MAGOSZ-szal és az Agrártárcával közösen petíciót indítottunk ez ellen, amit 2 hónap alatt kétszázezer ember írt alá, ezzel sikerült Brüsszel támadását visszavernünk.

 – emelte ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy folyamatos a párbeszéd a magyar gazdák és a kormány között, ez azt a tény is bizonyítja, hogy az elmúlt tizenkét év során nem voltak agrártüntetések. 

– A Fidesz-KDNP az elmúlt 12 év során mindig kiállt a magyar gazdák érdekeiért idehaza és Brüsszelben egyaránt. Még 2010 előtt a baloldali kormány kiárusította volna a hazai földeket külföldieknek, ma a magyar föld csak a magyaroké. Akkor állandósultak a gazdatüntetések, most ugyanez a baloldal akar visszatérni. Magyarországon 68 nap múlva országgyűlési választások lesznek, ezért minden társadalmi csoportnak, így a magyar gazdáknak is tudniuk kell, kitől mire számíthatnak a közéletben– emelte ki Nyitrai Zsolt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézze meg a Tűzszekerek futás-jelenetét Vangelis felejthetetlen zenéjével - videó

metropol.hu

Sokkoló vallomás, így végzett magával Nyertes Zsuzsa barátnője

borsonline.hu

Megmutatta a paralimpikon, milyen nagy már a pocakja

hirtv.hu

Előzési manőver vezetett tragédiához

ripost.hu

Kiderült, mennyit ér Berki Krisztián hagyatéka

mindmegette.hu

Megható gesztus az Év étterme gálán: egy Ukrajnából menekült mosogatófiú vette át a Babel Budapest díját!

vg.hu

Győrffy Balázs: együtt jelentünk erőt

borsonline.hu

Olyan messze menekülne Angelina Jolie szigora elől a lánya, amennyire csak lehet

lakaskultura.hu

Városi kertészkedés: dús növényzet a betondzsungel közepén

borsonline.hu

Két hónap, és az életünk örökre megváltozik, de augusztusban lesz igazán nagy káosz

További cikkek

Dráma

Megrázó részletek: ezért akart öngyilkos lenni a fiú a Margit hídnál

Bizarr

Nem hiszed el, mit operáltak ki a nő fenekéből