Karácsonykor két szívet megdobogtató jelenséggel találkozunk. Az egyik az ünnepi mini falu, ahol megelevenedik a havas táj, az ünnepi fény és a különleges hangulat, a másik pedig a mézeskalács, amit gyerekek s felnőttek egyaránt, örömmel fogyasztanak. Geresdlakon azonban e két formát ötvözték és minden évben kisütik a falut mézeskalácsból. A folyamatról Kettné Schmidt Tímea, a mézeskalácsfalu kitalálója mesélt a Borsnak.
Az ötlet egyszerűbb volt, mint gondolnánk.
– Nagyon szeretek sütni. 14 éve, 2007-ben kitaláltam, mi lenne ha sütnék egy kis falut. Ez már akkor kinőtte magát, mert több ismerősöm is csatlakozott az ötletemhez, és a helyi iskola karácsonyi műsorára kisütöttünk egy mini települést. Nagy örömömre szolgált, hogy a mézeskalács-falu osztatlan sikert aratott – mesélte Tímea, aki azt is elárulta, hogy a következő két évben szintén egy kis falut alkottak a süteményből, s ezután jutott eszükbe, mi lenne, ha magát Geresdlakot sütnék ki.
– Szerencsére többen kedvet kaptak ehhez a kezdeményezéshez. Mindig meghirdetjük a következő évi sütés időpontját, és ilyenkor 3-4 hétvégére elkérjük a helyi Közösségi Ház konyháját, ahol a faluval foglalkozunk. Úgy időzítjük a sütéseket, hogy advent első vasárnapjára teljesen kész legyen az építmény – avatott be a részletekbe az ötletgazda.
Fotó: Saját
A falun nagyjából 20-an dolgoznak. A törzscsapathoz, akik a kezdetektől fogva benne vannak a projektben, mindig csatlakoznak újak, akik ügyesen segédkeznek a konyhában.
– Szinte mind nők vagyunk, a férfiak nagyon ritkán állnak be – mondta nevetve Tímea, aki kiemelte: a mézeskalács összetevőinél odafigyelnek, hogy helyi termelőktől szerezzék be az alapanyagokat, így a felhasznált tojás és méz kivétel nélkül geresdlaki.
– A tésztát a sütés előtt bekeverjük, összegyúrjuk, és két napig állni hagyjuk. Amikor többen összegyűlünk, kisütjük az épületek elemeit, majd amikor kihűltek a darabok, kidíszítjük őket. Ha a díszítés is megszáradt, akkor rakjuk össze a házakat – magyarázta Tímea, aki azt is elárulta, miket szoktak kisütni évről évre.
Fotó: Ria Zahn
– Az állandó épületek közé tartozik a két templom, a harangház, az önkormányzat, a közösségi ház, az iskola és az óvoda, valamint a helyi múzeumok. Ezek minden évben elkészülnek, és ezt a kompozíciót színesítjük valamilyen meglepetéssel. Az utcákat is valósághűen kidolgozzuk – mesélte a sütifalu első embere.
Kettné Tímea elmondta, a meglepetés mindig változik. Volt olyan év, amikor a falu rendezvényeit – szüreti bál, gőzgombócfesztivál, augusztus 20-a – sütötték meg, a legapróbb részletekig, beleértve a kilátogató embereket is. De amikor a templom felújítását sütötték ki, az ácsokat és a kőműveseket is megjelenítették.
Fotó: Ria Zahn
A mézeskalácsfalunak saját múzeuma van, ahol november végétől januárig látogatható a rendhagyó kiállítás.
– Hagyományosan advent első vasárnapján nyitunk, és karácsony után is állnak még az épületek. Január közepén szétszedjük a sütiket, igaz, a szebbeket megőrizzük és a következő faluba is beletesszük – mesélte a sütifalu kitalálója, aki azt is elmondta: a szétszedett mézeskalácsokat már nem lehet megenni, annyira megszáradnak.
– A látogatókat viszont mindig megvendégeljük egy kis mézeskaláccsal, ugyanabból a tésztából, amiből a falu is készül – tette hozzá Tímea. Az egyedülálló mézeskalácsfalu egyre felkapottabb, évente több ezren tekintik meg a kiállítást.
A kiállítás telefonos egyeztetést követően tekinthető meg.
Az alábbi telefonszámokon lehet érdeklődni: 30/957-96-47, 69/349-101, 30/648-25-60.
Helyszín: 7733 Geresdlak, Hunyadi u. 21.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.