Aktuális

Tisztába tette a szakember, melyik vakcinára mit kérjünk harmadik oltásnak

Bors

Létrehozva: 2021.11.24.

A harmadik oltás felvételét ajánlják a szakértők mindenkinek, aki több mint négy hónapja kapta meg a vakcina második dózisát. Az országos tisztifőorvos is arra kéri az embereket, hogy kérjék az emlékeztető oltást, mivel sokkal agresszívabban terjed az új variáns.

A delta variáns nyolcszor gyorsabban terjed a vuhani alapvírusnál, emellett a gyártók felméréséből kiderült, hogy 4-6 hónap elteltével csökken a koronavírus elleni oltóanyagaik hatékonysága az új vírusváltozat esetében. A fertőzöttségi adatokon is ez látszik, hazánkban is, ahogy szinte egész Európában már tartósan meghaladja a tízezer főt a napi új fertőzöttek száma. 

A beoltottak száma 6 024 568 fő, közülük 5 794 499-en már a második oltásukat is megkapták, 1 millió 834 ezren pedig már a harmadik oltáson is túl vannak. De még mindig hárommillió ember nem oltatta be magát egyszer sem. Virológusok egyöntetű véleménye, hogy a negyedik hullám közepén csak friss vakcinavédelemmel érezhetjük magunkat biztonságban, ami a második dózis utáni 12 naptól, négy hónappal később a harmadik dózis utáni 12 naptól érhető el. 
Az elsőként oltott rizikócsoportba tartozó idősek, krónikus betegek különösen veszélyeztetettek ebben az időszakban, ezért a harmadik adag felvétele nekik kiemelten fontos lenne

– hívta fel a figyelmet Rusvai Miklós virológus. 

A vírus megváltozása miatt többlet antigénhatásra van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy a védelmi szintet az első két oltás által biztosított 80-90 százalékos szintre emelje

– mondta Müller Cecília a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

101 oltóponton működnek 

Emiatt szervezett a kormány oltási akcióhetet, hogy a tömeges oltással biztosítsák a lakosság többségének mihamarabbi friss immunvédelmét a koronavírussal szemben, amivel sikerülhet ellaposítani a járványgörbét, és ezzel elkerülni az egészségügy túlterheltségét. 

November 22-28. között Magyarország 101 megyei és városi kórház oltópontján kiemelt kapacitással akár regisztráció vagy időpontfoglalás nélkül is várják az oltakozni kívánókat reggel 7 és 19 óra között. Első, második vagy harmadik oltás is kérhető, attól függően, hogy ki hol jár az oltási sorban. A harmadik oltást augusztus elseje óta lehet kérni, ami a hivatalos álláspont szerint lehet más, mint az első kettő. A virológusok véleménye szerint kifejezetten előnyös a vakcinák keverése. 

Akár egy év védettséget is adhat

A hivatalos szakmai javaslatot minden oltóorvos megkapta, hogy melyik vakcinára milyet lehet ráoltani, illetve milyen kizáró okai lehetnek az adott páciensnél egy-egy oltóanyagnak. Amennyiben nem tapasztalt mellékhatást, mindenki kérheti ugyanazt harmadikként, mint amivel korábban oltották. De lehet más típusút is választani, ha ennek nincs egészségügyi kizáró oka, például bizonyos krónikus betegségeknél. 

Mindegyik hazánkban alkalmazott oltóanyag megfelelő harmadik oltásnak, a kevert vakcinálás a leghatékonyabb, tehát legyengített vírus (Sinopharm) és mRNS (Moderna, Pfizer) vagy vektor alapú (Janssen, AstraZeneca, Szputnyik) kombináció, vagy mRNS és vektor alapú keverés.

De mindig az orvos tanácsát vegyük figyelembe, mert egyéni kivételek mindig vannak. Az eddigi tapasztalatok alapján nincs mellékhatása a különböző típusú vakcinák keverésének, sőt a kutatások szerint kifejezetten előnyös a vakcinák mixelése, még erősebb immunvédelmet eredményez – ismertette a virológus professzor. Rusvai Miklós szerint mivel szezonális megbetegedésről van szó, a harmadik, erősítő oltással akár 1 évig védettek lehetünk a koronavírus és a ma ismert variánsai ellen.

Szputnyik most nincs

Szputnyik vakcina jelenleg nem érkezett Magyarországra, így ezt most nem lehet választani, azonban Pfizerből jelenleg bőséges készlet áll rendelkezésre, ami a fiatalok, krónikus betegek oltására is alkalmas oltóanyag. A társbetegséggel küzdők emellett Modernát is kaphatnak. Magunk választhatunk az ötféle oltóanyagból, de az oltóorvos fog dönteni a kórelőzményünk ismeretében.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27412_resized.jpg?avcount=1714026620
origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27407_resized.jpg?avcount=1714026620
origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156848_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157360_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Már a tengerentúlon is aggódnak a románokért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27406_resized.jpg?avcount=1714026620
origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159363_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160835_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Miért nem jött vissza játszani?" - elkékült és holtan esett össze a 10 éves, mosolygós kisfiú

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157001_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez a szervezőbizottság szégyene lenne" – Áll a bál Párizsban, nagy a baj az olimpia helyszínén

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében