Aktuális

Novák Katalin: a pedagógusok a szülők szoros szövetségesei a gyermek tehetséggondozásában

Bors

Létrehozva: 2021.09.09.

A pedagógusok a szülők szoros szövetségesei a gyermek nevelésében, tehetséggondozásában - hangoztatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön Budapesten, a Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát önkormányzat-díj átadóján.

 Novák Katalin közölte: a szülők általában nem tudják reálisan felmérni gyermekük képességeit, a tehetséggondozó szakembereknek viszont van összehasonlítási alapjuk.

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt másfél év különösen nehéz volt, de a tehetséggondozók megküzdöttek a fiatalokért - mondta.

A díjakat olyan tehetséggondozó szakemberek, pedagógusok kapják, akik a kötelezőnél többet tesznek, akik a nehézségek ellenére is ott voltak a szülők, gyermekek mellett, és az elmúlt másfél évben is mindent megtettek azért, hogy a fiatalokat felkészítsék a megmérettetésekre - tette hozzá a miniszter.

"Magyarországnak nincsenek ásványkincsei, de van egy olyan kincsünk, amire büszkék lehetünk: a tehetséges fiatalok" - fogalmazott Novák Katalin, aki szerint emiatt a világban zajló versenyt "mi magyarok az eszünkkel és a szívünkkel nyerhetjük meg."  A miniszter beszélt arról is, hogy jövőre 4,4 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Tehetség Programra, amellyel évente 300-350 ezer fiatalt segítenek. A program célja, hogy a tehetségek, bárhol is születnek az országban, megkapják a támogatást ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki tehetségükből - hangsúlyozta.

Kitért arra is: idén második alkalommal indították útjukra a Stipendium Peregrinum-ösztöndíj nyerteseit, akik fejenként 2-22 millió forint közötti állami támogatással tanulhatnak a világ legjobb egyetemein. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára azt mondta: az önkormányzatok feladata az is, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek segítik a tehetségekkel foglalkozókat, és ezzel példát mutassanak más településeknek is.A jó önkormányzatok - túl az anyagi lehetőségeken, az intézményi kereteken - teret biztosítanak arra, hogy azokat, akik a településen a kötelezőnél többet tesznek, bemutassák a lakosságnak - tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: minden ember érték, és a társadalom akkor működik jól, ha minden ember megtalálja a helyét és azt a helyzetet, amelyben a képességeit a legjobban tudja kamatoztatni. A tehetséggondozó szakemberek képesek arra, hogy előcsalogassák a tehetséget, és motiválják a tehetséges fiatalokat - mondta, hozzátéve: a tehetségekre azért is szükség van, hogy a gyerekek olyan példákat lássanak, akik igazi értékeket képviselve jobbá teszik az emberiség jövőjét.

Rácz Zsófia, a fiatalokért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a legtöbben mindig az utolsó lépést veszik észre, az odáig vezető utat nem, a díjátadó célja ezért az, hogy a tehetségeket gondozók is kiléphessenek a reflektorfénybe, és az emberek meglássák "áldozatos munkájukat". A tehetséggondozó szakemberek munkája olyan misszió, amelyhez rengeteg türelem, kitartás, elhivatottság szükséges - mondta a helyettes államtitkár.

A Bonis Bona-díj célja, hogy erkölcsileg és anyagilag is elismerjék a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző szakembereket. Idén életműdíjat kapott - posztumusz - Deákné Oláh Marianna, a XV. Kerületi Károly Róbert Általános Iskola volt tanára, valamint Kovács László Rátz Tanár Úr Életműdíjas tanár, Sztrés Erzsébet, az orosz nyelv Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny versenybizottságának ügyvezető elnöke és Varga Balázs Domonkos, az V. kerületi Eötvös József Gimnázium volt igazgatóhelyettese.

Elismerést vehetett át továbbá ötven tehetséggondozó, -fejlesztő és -segítő szakember, valamint három tehetséggondozó szervezet. A Tehetségbarát önkormányzat-díjat olyan önkormányzatok nyerhetik el, amelyek folyamatosan segítik a tehetséges fiatalok felkutatását, támogatását és példamutató együttműködést folytatnak a tehetséggondozó szervezetekkel. A kitüntetést idén Jászfelsőszentgyörgy, Kaba, Kecskemét, Mohács, Nyíregyháza és Zalaszentgyörgy önkormányzata kapta.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088003_auto_resized.png
origo.hu

Egy 10 éves gyermek 38 másodperc alatt győzte le a többszörös világbajnok sportolót

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26453_resized.jpg?avcount=1711659619
origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091872_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091834_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086839_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091212_auto_resized.jpg
vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26452_resized.jpg?avcount=1711659619
origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17043919_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090910_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyerekként is nehéz volt, na de most megbirkózol-e ezzel a helyesírási teszttel?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711659619
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080391_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Együtt tette meg a bejelentést a kislánnyal kapcsolatban Young G Béci és Norina

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei