Aktuális

Visszaadják a gyerekkorunkat a Palatinus csúszdái

Bors

2021. július 15. csütörtök 15:30

A keddi kánikula még a légkondicionált irodában is elviselhetetlen volt, így kollégánk úgy döntött, hogy munka után nem hazafelé veszi az irányt. Elugrott a margitszigeti Palatinus strandra, ahol 1919-ben a fővárosban először nyílt lehetőség a szabad ég alatti fürdőzésre.

Forrás: Ripost

Délután négykor, amikor a kánikula éppen tetőzik, a legjobb választás, ha valamelyik strand felé veszi az irányt az ember fia, lánya. És melyik fürdőhely jutna elsőként a pesti nép eszébe, ha nem a Palatinus, vagyis a Pala, amelyik idestova 102 éve várja a hűsölni vágyókat nyaranta? Bár a strand patinás, mégis tele van újítással, vagyis haladnak a korral, aminek az egyik leghasznosabb példája, hogy egy fillér készpénzt sem kell magunknál tartanunk, hiszen a büfékben minden elektronikusan zajlik, vagyis egy a belépéskor kapott karkötővel fizethetünk.

Sokan vannak, de bőven el lehet férni

Bár délután is rengetegen voltak a strandon, kényelmesen el lehetett férni, és hamar találtunk egy medence közeli zöldterületet, ahol letelepedhettünk. Bár negyvenéves múltam, mégis hamar előkerült a bennem élő gyerkőc, hiszen jól emlékszem még azokra a nyarakra, amikor a hullámmedence óránkénti programja nélkülem nem indulhatott el. Ez egyébként még ma is éppen akkora élmény, mint évtizedekkel ezelőtt. Szóval van, ami szerencsére nem változik – mondta kollégánk, aki persze csúszdázni sem volt rest.

Felébred bennünkaz egykori kölyök

12 éves lehettem, amikor utoljára csúsztam le a Pala legendás játékszerei egyikén, de ez most negyvenéves fejjel is éppen akkora élmény, mint anno. Talán csak az izgalom nagyobb egy kicsit. A csúszás előtti pillanatban leginkább csak az önbecsülés az, ami arra készteti a magamfajta irodakukacot, hogy megmutassa, aputesttel is lehet elég bátor, de a „becsapódás” pillanatában felébred az a tizenkét éves kölyök, és máris indul vissza a toronyba, hogy újra és újra érez ze a szabadesés örömét, amit a legmeredekebb csúszda kínál – ecsetelte újságírónk, aki természetesen a büfésoron vezette le az időutazásos kaland fáradalmait.

Ropogós a lángos

A számos vendéglátóegységben mindent lehet kapni, amire a strandolásban kifáradt testnek szüksége lehet. Árak tekintetében talán kicsit erős a büfésor, de cserébe a minőség is ma gas, így az ár-érték arány kielégítő. Oké, hogy egy fokhagymás lángos is éppen csak ezer forint alatt van, de legalább malomkerék méretű, és belül puha, kívül ropogós, ahogyan az a lángossütők titkos nagykönyvében meg van írva. Ha pedig az ember jóllakott, nincs is jobb, mint a nyugodt termálmedencében élvezni a nap utolsó sugarait, hogy aztán fáradtan, de mégis feltöltődve induljunk a kijárat felé.

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meglátta az egyetlen üres helyet a járdán, úgy parkolt le, ahogy csak a legnagyobb profik tudnak

ripost.hu

Nyomtalanul eltűnt a 15 éves Kinga – nagy erőkkel keresi a rendőrség

origo.hu

Súlyos autóbalesetet okozott Arnold Schwarzenegger - fotók

vaol.hu

A jegyváltástól a pontatlanságig – Sok kritika éri az új szombathelyi szolgáltatót

origo.hu

21 nap alatt is leszokhat a dohányzásról

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Steins Máthé Dominikot, a magyar szurkolók a hollandokat dicsérték

vg.hu

Autóbalesete volt Arnold Schwarzeneggernek

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 23.: Aki hozzád tartozik, úgyis visszajön…

mandiner.hu

Parlamenti önéletrajzával szemben a jelek szerint nincs közgazdász diplomája az MSZP-s Bangónénak

origo.hu

Napi balfék: Balázs Klári is őt felügyeli!