Aktuális

A magas átoltottság az oltatlan csoportokat is megvédi

Bors

2021. április 3. szombat 09:30

A koronavírussal kapcsolatban szinte nap, mint nap jelenik meg valami újabb rémhír, ám egyre több tudományos alapon nyugvó pozitív tényről is beszámolnak a kutatók. Legutóbb egy új tanulmány arról az elképesztően jó hírről számolt be, hogy a lakosság nagy számának beoltásával az oltatlanok védelme is nő.

Forrás: MTI

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa gyakran foglalkozik a koronavírussal kapcsolatban az embereket foglalkoztató témákkal közösségi felületein. Szerdai vakcinahíradós YouTube-videójában egyszerre több szenzációs hírrel is szolgált.

Nagyobb a védelem, mint hitték

Kemenesi Gábor egy izraeli – itt a legmagasabb az átoltottság aránya a világon – tanulmányt ismertetett, mely azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a társadalom többi csoportjára a 19-50 év közöttiek átoltottsága. A tanulmány roppant jó hírrel szolgált, ugyanis úgy tűnik, hogy az oltatlanok is nagyobb biztonságba kerülnek a lakosság nagy részének beoltását követően.

– Izraelből jött egy nagyon jó tanulmány, ami azzal foglalkozik, hogy vajon amikor a felnőtt közösség átoltottságra kerül, az milyen hatással van az oltást nem kapott gyermekközösségekre, tehát a 18 év alattiakra. Az látszott ebből a tanulmányból, hogy amennyiben a felnőtt közösség átoltódik, párhuzamosan csökken az esetszám a gyermekek körében is – magyarázta a videóban Kemenesi, aki hozzátette, hogy így a be nem oltottak is jóval nagyobb biztonságban lesznek, vagyis az ő védelmük is nő.

Egy hasonló ábra populáció szinten mutatja ugyanezt Izraelben. Az esetszámok tekintetében minden korosztályban párhuzamosan esnek az esetszámok. Ugye Izrael egy óriási átoltottsági szinttel rendelkezik. Ez nagyon biztató adat. Mutatja, hogy ha a felnőtt lakosságot átimmunizáljuk, és visszaszorítjuk a járványt, akkor annak minden szinten jó hatása lesz – fűzte tovább Kemenesi, ám kiemelte, hogy a maszkviselés és a távolságtartás a vakcinát már felvett lakosság számára is elengedhetetlen.

Jól vizsgáznak a vakcinák

Egyre több eredmény fut be a vakcinákról, arra vonatkozóan, hogy mennyire védenek a koronavírus ellen. Kemenesi Gábor ezzel kapcsolatban is jó híreket hozott.

– Tudjuk, hogy a vakcina megvéd a súlyos megbetegedés és a halálozás ellen, de nem tudtuk, hogy vajon a vírus terjedésétől is véd-e, vajon véd-e a tünetmentes megfertőződéstől. A Pfizerrel és a Modernával Amerikában csináltak egy tanulmányt több ezer emberrel. Folyamatosan tesztelték őket és vizsgálták, hogy milyen a tünetmentes fertőzés megjelenése. Az első dózis után 14 nappal már a beoltottak 80 százaléka védett volt még a tünetmentes fertőzéssel szemben is. A második dózist követő 14 nappal pedig 90 százalékuk. Ez kegyetlen jó hír. – Valószínűleg ezt látjuk az izraeli adatokból is, ezért zsugorodik a járvány, mert 100 emberből 90-nél még a tünetmentes fertőzést is meggátolja – mutatott rá a virológus.

Már az első dózis is véd, de azt nem tudjuk, hogy mennyire összehasonlítható a már tudományos igényességgel leírt második dózis utáni védelemmel. Ezeket az eredményeket meg kell várni. Jelenleg azt tudjuk, hogy a második dózis után 7-14 nappal védenek a most elérhető vakcinák.

Az immunrendszer több lábon áll

Az immunitással kapcsolatban az antitestes védelemről lehet a legtöbbet hallani, hiszen ez kiválóan mérhető.

– Az immunrendszernek több lába is van, ott van például a sejtes immunitás. Nagyjából azt kell elképzelnünk, hogy az antitestes immunválasz úgymond lepattintja a vírust, a betolakodót leköti, a sejtes immunválasz pedig jobban mediálja a fertőzést és sokkal jobban kijövünk belőle… ha még kikopnak az antitestek is a vérből, a sejtes immunitás aktiválódik a fertőzésnél és jobban átvészeljük a betegséget – magyarázta a szakember és egy újabb tanulmányra hivatkozva további jó híreket közölt.

Mindegyik variánssal – brit, brazíliai, dél-afrikai – szemben még az eredeti vírussal történő fertőződés után is aktiválódnak a sejtes immunitás lábai, ilyen szempontból a variánsok hatása is várhatóan tompítódik. És hozzátenném, hogy a most forgalomban lévő vakcinák aktiválják a sejtes immunitásunkat is – fogalmazta meg a víruskutató, aki kiemelte, egyéni szinten nem kell aggódni a mutációk miatt, hisz ezek leginkább virológiai és járványügyi szempontból fontosak. A lakosság feladata felvenni a vakcinát és ugyanúgy védekezni, ahogy eddig.

További cikkek

Szörnyűség

Kislányával együtt elraboltak és megerőszakoltak egy kaposvári nőt

Szexi

Letapasztotta a mellbimbóit, így már nem tiltja le az Insta Barbit

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

„Elképesztő sorok voltak” – írta Jámbor az aláírásgyűjtésről, aztán jött Hont, és megmutatta a valóságot

metropol.hu

A Kosnak most nagyon jó meglátásai, sugallatai lesznek

origo.hu

Családja gyászolja a budapesti rablóüldözőt, aki hősi halált halt

hirtv.hu

Vezércikk: Úgy néz ki, Márki-Zay zavarkeltése többet visz, mint amennyit hoz

szoljon.hu

Elhunyt Szatmári Imre, a szolnoki gasztronómia kiválósága

vg.hu

A gerincvelő gyulladásának egy ritka változatát okozhatja az AstraZeneca oltása

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely: Sz…rok rá, mi van a hangfelvételeken + videó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 18.: fontos kérdéseknek a végére teszünk pontot, lelkileg megújulunk

ripost.hu

Már nem kell sokat várni, ekkor ér Magyarországra a havazás

origo.hu

Megkerestük Karácsony Gergelyt, hogy miért használta ismét a buszsávot