Aktuális

Bizarr fényjelenségek és moraj előzi meg a földrengéseket

Bors

Létrehozva: 2021.01.06.

Több száz évig tartotta lázban a tudományos társadalmat az a ti­tokzatos fényjelenség, amely közvetlenül a földrengések előtt villant fel. A hátborzongató fénygömbök, kék és zöld villanások okára azonban fény derült.

December 29-én 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot, az alaprengést több száz utórengés is követte, az erőssége pedig akkora volt, hogy Magyarország több pontján is megmozdult a föld.

A földrengések pusztító hatása mellett azonban a tudósok egy érdekes jelenséget is kiszúrtak, a földrengések előtt ugyanis furcsa, különböző színű és formájú jelzőfények villantak fel. Most kiderült, hogy a furcsa fényjáték hátterében a kőzetek állnak.

Gömböket és színes felvillanásokat láttak

A különös jelenséget már az 1600-as évektől megfigyelték, napjainkig 65 alkalommal je­gyezték fel őket. Megjelenésük mindig más:

ismeretesek furcsa fénygömbökként vagy éppen kékes és zöldes felvillanásokként, de a szemtanúk beszámoltak kísérteties, villámokhoz hasonló szikrázásokról és vörös, seprűszerű fényről is.

Felbukkanásuk független a rengés erősségétől, ugyanúgy megfigyelték őket kisebb földmozgások, mint hatalmas, pusztító rengések során is, például többen számoltak be fényekről az 1906-os nagy San Franciscó-i rengést követően.

Hosszú ideig azonban a legtöbben csupán hallucinációnak vagy érzékcsalódásnak vélték a különös tűzijátékot, mígnem egy 1960-as évek végén, az országot megrázó rengéssorozat után japán tudósok egy 1969-es fotón meg nem örökítették a természeti jelenséget. Onnantól fogva már a tudományos világ is pontosan tudta: közel sem hallucinációkról van szó.

Morgás hívta fel a figyelmet

Nemcsak a fények, hanem különös hangok és szeizmikus jelenségek is kísérhetik a földrengéseket. 2019 novemberében ugyanis Mayotte szigetén furcsa morajlásokat hallottak, és bár földrengést nem tapasztaltak, a sziget mégis megmozdult. Sokáig csak keresték a magyarázatot, a végén azonban kiderült: Madagaszkár partjaihoz közel hatalmas, föld alatti vulkán kezdett formálódni, ami rengés nélkül mozgatta át a szigetet.

Hazánkban is feltűntek

Mégis sokáig csak találgatták a fények okát, miközben egyre szaporodtak a furcsa jelenségek: 1999-ben még a tele­vízióban is leadták a törökországi rengést megelőző gömböket, de lefilmezték a 2007-es perui, a 2008-as sichuáni, a 2009-es l’aquilai és a 2010-es chilei rengéseket megelőző fényjátékot, a 2011-es hatalmas, japán rengés előtt pedig megint csak furcsa vörös, seprűszerű felvillanásokról számoltak be, amit emberek tömege észlelt, hiszen egy nagyforgalmú út közepén pattogtak a szikrák.

Legutoljára 2017-ben, a 8,2-es erősségű mexikói földmozgások alkalmával bukkantak fel, akkor éppen kékes, villámszerű csóvák kíséretében. Magyarországon is beszámoltak már hasonlóról: 1810-ben, a január 11-ei móri földmozgást megelőzően a munkából hazatérő jobbágyok különös morajlásról és táncoló fényekről számoltak be, a természeti jelenséget ezután bőszen kutatták is, a Tudós Bizottság kérdőíveket is szétosztott, hogy tanulmányozhassák a megfigyelt eseményeket és annak hátterét.

A kőzetek és a nyomás okozza

A végleges magyarázat azonban egészen a 21. századig váratott magára, 2014-re ugyanis már elégséges dokumentált bizonyíték, fotó és felvétel került a kutatók birtokába ahhoz, hogy végre megállapíthassák, hogy a fényjáték hátterében nem földöntúli dolog vagy éppenséggel ufójelenség áll, hanem meglepő módon nem mások, mint a kőzetek okozzák.

A Seismological Research Letters nevű szakfolyóiratban a tudósok leírták, hogy a fénykisülések egészen a kőzetek kristályszerkezetéig vezethetőek vissza, és egyszerűen az okozza, hogy a földmozgást megelőzően a kőzetekre olyan nagy nyomás nehezedik, hogy azokból elektromos energia szabadul fel, ami végül a látott és dokumentált fénykisülésekbe torkollik. Hozzátették, hogy bár a földrengésfények okát megfejtették, a terület még számos feltáratlan tényezőt tartogat, ezeket a tudósok pedig a mai napig folyamatosan kutatják.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185848_auto_resized.jpg
origo.hu

Hihetetlen, de besüt a nap a barlangstrand mennyezetén - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27724_resized.jpg?avcount=1714767312
origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186663_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183912_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184997_auto_resized.jpg
ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182822_auto_resized.jpg
vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27726_resized.jpg?avcount=1714767312
origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186108_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173453_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184870_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714767312
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/pMfUVbPq5nv4odW8oYVKy_zuJQiozIVH3tFgcaYzFg0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzczYjY2NGVkMjNmMDQxNDVhN2I1MjAzMjEwYTYxOGQ3.jpg
Szívszorító

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt