Aktuális

Muchának jólesik a Fradi gondoskodása

szabó

Létrehozva: 2020.04.05.

A Fradi nem feledkezik meg a koronavírus-járvány veszélyeztetett korcsoportjába tartozó egykori focistáiról, szakembereiről. A 68 éves Mucha Józsefnek is felajánlották a segítséget, akinek jólesik ez a törődés.

Forrás: Hatlacki Balázs

Remekelt egykor az FTC-ben a Nyilasi, Ebedli, Mucha középpályás sor. Előbbi duó teljesítménye egyenesen unikum, ám a hatszoros válogatott Mucha tudását is máig megsüvegelik a drukkerek.

Lehetett volna bányamérnök, ám végül a focit választotta, miért?

Bányászcsaládból származom, édesapám futballozott is Mázán – emlékszik vissza.

– Később szakirányú technikumot végeztem, de az NB I-es futball vonzóbb jövőt kínált. Megyei ifjúsági válogatottságig vittem, majd az országos kerettagságra is beértem. Jöttek is értem a fővárosi klubok, az MTK-t viszont megelőzte a Fradi, amit később nem bántam meg.

Már 1970 tavaszán helyet kapott a zöld-fehérek felnőtt együttesében.

Hoztam is áldozatot érte eleget. Naponta jártam távolsági busszal és villamossal esztergomig, illetve dorogi lakhelyemről az Üllői útra és vissza.

Az 1974–1975-ös KEK-ezüstérmet tartja a pályafutása csúcsának?

Egyértelműen. Az aranyérem azért volt lehetetlen, mert a szovjet válogatottal szinte megegyező Dinamo Kijev fölénk nőtt. 

Zseniális hármast alkottak Nyilasi Tiborral és Ebedli Zoltánnal. Legendaként kezelik?

Azért ebből a trióból nekem úgymond a robotolás jutott, de ilyen társakkal együtt futballozni felejthetetlen élmény volt! Ebedli technikai képzettségéről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, mi­ként ahogy egykori klubomról is. Most, a koronavírus-járvány idején is hívtak bennünket, öregeket telefonon, és minden segítséget felajánlottak. Jólesik a törődésük.

Tudja, reggelente maszkban, kesztyűben sétálok, kocogok egy kicsit, újságot vásárolok, majd hazatérve tévézek, és telefonon beszélgetek Szokolai Lacival, Martos Győzővel. Így telnek ezek a vírusos napok. Már alig várom, hogy vége legyen, és lemehessek a Balatonhoz.

Közel járt az 1982-es vb-szerepléshez, de végül nem jutott ki, nehéz volt feldolgozni?

Ez életem fájó hiánya. Mészöly Kálmán kapitány úgy döntött, inkább a nálam fiatalabb Csongrádi Ferit viszi.

Ennek nem egy korábbi szóváltásuk az oka?

Kizárt, de tény, egy Vasas-meccsen ütköztem Kálmánnal, majd mindkét részről elhangzottak csúnya jelzők... Ezt Albert Flóri hallotta, és szinte a fülemnél fogva vitt oda, majd bocsánatkérésre kényszerített.

Az élet Fradi-edzőként is keserű pirulát nyeletett önnel.

Azt sem volt könnyű feldolgozni. Előbb Nyilasi Tibor, majd Novák Dezső vezetőedző pályaedzőjeként is „lubickoltam” a feladatokban. Novák mellett például a magyar futball első BL-csoportos Fradijára én is büszke lehetek segítőként. Aztán 1996-ban érkezett a focistaként legendás Varga Zoltán, aki már nem tartott rám igényt. De azért két NB I-es és egy nemzetközi kupameccs ne­kem is jutott vezetőedzőként.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek