Aktuális

Hátborzongató videó: így terjed a koronavírus egyetlen köhögéssel az áruházakban

Bors

Létrehozva: 2020.04.09.

Sokkoló videón ábrázolták finn kutatók, milyen könnyedén terjed átlagos körülmények között a koronavírus egy áruház sorai közt. A 3D animáció jól mutatja, hogy a koronavírusos beteg köhögésével levegőbe jutott fertőző aeroszol nemcsak könnyedén átjut a másik sorba a polcok felett, de a vírus még hosszú perceken át kimutatható a levegőben.

A finnországi Aalto Egyetem, a Finn Meteorológiai Intézet, a finnországi Állami Technológiai Kutatóközpont (VTT) és a Helsinki Egyetem szakemberei azért készítették el a számítógépes modellt, hogy felhívják a figyelmet arra, mekkora veszélynek vannak kitéve a vásárlók. A kutatók szerint csak az jelent megoldást, ha a lehető legkevesebbszer megyünk vásárolni, és megpróbáljuk csökkenteni a boltban töltött időt.

– A kutatócsoport tanulmányának eredményei is mutatja, milyen fontos, hogy betartsuk az egészségügyi előírásokat. A finnországi Országos Egészségügyi és Jóléti Intézet ezért is tanácsolja azt, hogy ha nem érezzük jól magunkat, feltétlenül maradjunk otthon és tartsunk távolságot mindenkitől. Fontos továbbá, hogy figyeljünk oda kezünk higiéniájára, és inkább a könyökünkbe vagy zsebkendőbe tüsszentsünk – mondta Jussi Sane, a finnországi Országos Egészségügyi és Jóléti Intézet szakértője.

(via)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek