Aktuális

Mától öt másodperc alatt átmegy a banki utalás

BoBe

2020. március 2. hétfő 12:00

Elindult az öt másodperces átutalás, amit minden banknál igénybe vehet a hét minden napján. Sőt már telefonszámmal és e-mail címmel is küldheti az összeget, csak internetbank kell hozzá. De hogy mit is jelent ez? Mutatjuk!

Forrás: shutterstock

Eddig a banki átutalások 2-3 óra alatt teljesültek a munkanapokon munkaidőben. Azonban aki péntek délután várta az összeget, előfordulhatott, hogy egész hétvégén nem jutott a pénzéhez.

Jó hír, hogy ez mától megszűnik, hiszen az Azonnali Fizetési Rendszer bevezetésének köszönhetően legfeljebb öt másodpercet vesz igénybe az intézkedés a hét minden napján 0–24 óráig.

Így akár éjszaka is utalhat egy bajba jutott rokonnak, ha éppen arra lenne szükség.

Ingyenes és automatikus a szolgáltatás 

Ehhez nem kell más, mint hogy legyen egy internetbankja vagy az okostelefonján a saját bankjának a mobilalkalmazása, mert a kezdeményezés csak online, vagyis internethasználattal működik.

Ez azt  jelenti, hogy ha személyesen sétál be a bankfiókba, és úgy akar elutalni egy összeget, akkor arra nem vonatkozik ez a gyors eljárás. A jogszabályok minden magyarországi bankra érvényesek, tehát automatikusan átállnak erre a rendszerre, önnek egyetlen forintjába sem kerül.

Egyelőre csak itthon  utalhat ilyen formában, de hamarosan már Európán belül is tervezik bevezetni.

Azt is érdemes tudni, hogy ez csak az eseti, azaz egyszeri utalásokra vonatkozik, valamint tízmillió forint alatti összegre, vagyis a munkabér, a jóváírások, a családi pótlék és a nyugdíj a régi rendszer szerint érkezik majd.

De nem kell aggódnia, a szakemberek szerint 2-3 év múlva már minden utalásra kiterjesztik a villámgyors tranzakciót, így a nyugdíjra sem kell majd órákat, vagy legrosszabb esetben napokat várnia.

Évente kell hitelesíteni az azonosító számát

Nemcsak a gyorsaság változott az új rendszerrel, hanem egy úgynevezett másodlagos azonosítót is megadhat a bankjában. Ez azt jelenti, hogy megadhatja a telefonszámát vagy az e-mail címét is, és akkor nem a számlaszámával, hanem ezekkel tud majd utalni.

Ez megkönnyítheti a kézbesítéseket, hiszen a saját telefonszámát mindenki tudja, de a hosszú számlaszámát nem biztos, hogy fejben tudja tartani. Ehhez be kell mennie saját bank­fiókjába, és regisztrálnia kell a kívánt elérhetőségét. Fontos, hogy évente hitelesítenie kell ezt, ha a bank nem kap visszajelzést évente, akkor automatikusan visszalépteti a számlaszámára az intézkedéseket. 

Nincs ok a pánikra: hívja vissza a félreutalt összeget!

Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik, ha például telefonszámot cserél vagy törli az e-mail postafiókját? Ezeket a változásokat azonnal jelezze a bank felé, hiszen ha nem teszi, akkor lehetséges, hogy másnak érkezik meg az önnek szánt összeg.

De akkor se kezdjen el pánikolni, hiszen a visszahívó rendszer ugyanúgy működik, mint eddig. Ha észreveszi, hogy nem megfelelő helyre ment el egy utalás, azonnal jelezze az adott banknál, és bár öt másodperc alatt biztosan megérkezett az összeg a másik félnek, vissza lehet hívni.

Azonnal értesítik a másik felet, hogy utalja vissza a váratlanul jött összeget. Újabb kérdés lehet, hogy mi történik akkor, ha megszakad az internetkapcsolat vagy bármilyen komplikáció merül fel? Egy törvényi előírás szerint ha a tranzakció nem teljesül húsz másodperc alatt, a rendszer automatikusan elutasítja azt. Tehát nem tudja kétszer elutalni az összeget, amit elsőre nem tudott. 

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Most adták ki a meteorológusok: borzalmas, ami az ország felé tart

888.hu

Vancsa Zalán ötmillió euróért ír alá a Manchester Cityhez

origo.hu

Leszámolt a vásárlók vágyaival a Tesla, nem kapják meg, amit akarnak

mandiner.hu

Németh Zsolt: Az Európa Tanácsnak szerepet kell vállalnia a megromlott európai biztonsági helyzet megoldásában

vaol.hu

Meghalt egy férfi Szombathelyen, nem baleset történt - fotók

origo.hu

Az ember szemén látszik a halál időpontja

nemzetisport.hu

Videó: a svéd kézisek odébb tették a rossz helyen parkoló autót Budapesten

vg.hu

Megvan, hová temetik Csollány Szilvesztert

origo.hu

Ezek most Magyarország legolcsóbb új autói, ki nem találná, melyik márka áll az élen

mandiner.hu

Márki-Zay Gulyás Mártonról: Ő nyíltan meleg, és szerintem kommunista. Nagyon szeretem!

haon.hu

Rablást kísérelhettek meg egy Hatvan utcai ékszerüzletben

origo.hu

Így forgatták Tom Holland Uncharted-filmjének leglátványosabb akciójelenetét - videó