Aktuális

Koronavírus - Székeket dobáltak a karanténban lévő iráni diákok

Reim Károly, Kóré Károly

2020. március 9. hétfő 21:30

Kilencre nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma Magyarországon. A karanténban lévő irániak egy része továbbra sem működik együtt a kórház dolgozóival. Orbán Viktor kormányfő videókonferencián vett részt.

Forrás: AFP

Videón tárgyaltak a kormányfők 

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt a koronavírus terjedése kapcsán megszervezett nemzetközi videókonferencián vett részt, amelyre Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezdeményezésére került sor – mondta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A kormányfő a rendkívüli eseményről közösségi oldalára is posztolt egy fotót. 

Rendőröknek kellett közbelépniük

Jelenleg kilenc koronavírusos beteg van karanténban Magyarországon, közülük öten iráni di­ákok, akiket a budapesti Szent László Kórházban kezelnek.

Az együttműködés azonban igencsak problémás velük. Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a hétfői sajtótájékoztatón elmondta: több esetben nem megengedhető magatartást tanúsítottak, lázadtak az elkülönítés ellen, így az ápolók és a személyzet biztonsága érdekében már szombaton is szükség volt rendőri intézkedésekre.

Néhányan ráadásul randalírozni kezdtek, székeket do­báltak ki a kórtermekből. A hatóságok ezért úgy határoztak, hogy szigorítást vezetnek be az iráni állampolgárokkal kapcsolatban. Határozatlan ideig felfüggesztették a vízumok kibocsátását a részükre, akiknek pedig folyamatban volt a szükséges iratok rendezése, azoktól megtagadják az országba való belépést. Akik azonban iráni állampolgárok, és Magyarországon tartózkodnak, azokra nem vonatkozik a vízummegvonás. Felhívták a figyelmet: azokat a külföldieket, akik megszegik a közegészségügyi szabályokat, ki fogják utasítani az országból.

Nálunk emelkedett a fertőzöttek száma

Egy újabb iráni diáknál és egy magyar nőnél diagnosztizálták a legújabb koronavírus-fertőzést – közölte a Központi Operatív Törzs. Mindketten a már korábban új koronavírus pozitív betegekhez kapcsolódó járványügyi kontaktus-kutatás során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe. Jelenleg a Szent László Kórházban vannak karanténban.

Egyikük a Semmelweis Egyetem egyik korábbi iráni hallgatója (február elsejéig járt az intézménybe), másikuk pedig annak az idős, 74 éves férfinek a felesége, akinél már diagnosztizálták a betegséget. Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktuskutatás. A népegészségügyi hatóság kikérdezi őket is, ahogy minden egyes fertőzöttet, hogy az elmúlt két hétben hol és kikkel álltak szoros kapcsolatban.

Velük együtt ha­zánkban 9 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván. Közülük 5 iráni, 1 brit és 3 magyar állampolgár (egy 70 éves beteg férfi és a felesége, továbbá a brit állampolgárságú beteg magyar felesége). Egy Debrecenben ápolt férfi kivételével mindenkit a Szent László Kórházban kezelnek, de őt is hamarosan a fővárosba fogják szállítani – közölte Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. 24 órán belül megváltoztatják a koronavírussal kapcsolatos magyar protokollt is, ami alapján el kell végezni a teszteket. Ez földrajzi és klinikai szabályokat is érint.

Országos látogatási tilalom van érvényben

Látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos, Müller Cecília Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében az új koronavírus miatt. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház hivatalos Facebook-oldalán hívja fel a figyelmet, hogy aki megszegi az előírást, komoly pénzbüntetésre számíthat. A látogatási tilalom nem érinti a különösen méltányolandó eseteket, például a végstádiumban lévő betegektől való elbúcsúzást.

Ilyenkor azonban a szolgáltató köteles megfelelő védőöltözetet biztosítani a látogatóknak. A tilalom március 8. napjától visszavonásig érvényes. Aki megsérti a határozatban előírtakat, a jogszabályban meghatározott 30 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedő bírsággal sújtható. Hamarosan újabb szigorítások várhatóak: ma déltől például teljes korlátozás lépett életbe az észak-olaszországi repülőgépekkel kapcsolatban.

A biztonság és a tisztánlátás érdekében szerdáig felfüggeszti nyelvtanfolyamait a budapesti Goethe Intézet is, miután egyik, iráni tanulójuk koronavírussal fertőződött meg. A koronavírussal történő álhírterjesztés ellen a hatóságok továbbra is szigorúan fellépnek, jelenleg négy büntetőeljárás van folyamatban, egyiküket már azonosították is.

Este hat után megáll az élet Milánóban

Megfázásos tünetekkel küldtek haza egy Milánó mellett élő magyar ápolónőt. Mint kiderült, a hölgyet nem a koronavírus támadta meg, néhány nappal később ezért újra munkába is állhatott. Bármikor találkozhat azonban fertőzött betegekkel, ám eddig szerencséje volt.

Katalin lakókörnyezetében és munkahelyén jelenleg is készenlétben állnak az érintettek.

Milánótól 20 kilométerre lakom egy kisvárosban, ahol viszonylag nyugodt a helyzet. A vasárnap éjjeli rendelet viszont sok változást hoz majd, az eddigi bezárások, mozik, szórakozóhelyek, edzőtermek, sportlétesítmények után 18.00 után az éttermek, áruházak, bárok is bezárnak.

Tudomásom szerint az üzemek működnek, de biztosan lesznek korlátozások. Többen otthonról dolgoznak, akinek a tevékenysége ezt lehetővé teszi. Az enyém nyilván nem engedi, a kórházak egy részében viszont a látogatásokat teljes egészében beszüntették, igaz, ez nem minden intézményben van így – mondta a Borsnak az egészségügyi dolgozó. 

Több-kevesebb sikerrel próbálják az ellátást biztosítani. Lehet kapni maszkot és kézfertőtlenítőt, az én munkahelyemen viszont nem rendelték el a maszk használatát, csak szükség esetén. Kézfertőtlenítés, gyakori kézmosás, kesztyű használata ajánlott.

Az ápolónő egy kicsit tart attól, hogy a vírust maga is elkaphatja, de ez nem tántorítja el a munkától. Komolyan veszi a hivatását.

– Természetesen előfordulhat, hogy én is elkapom, de bízom a saját immunrendszeremben.

Diagnosztizált fertőzöttekkel nem találkoztam, igaz, csak és kizárólag akkor szűrik a betegeket, ha bizonyos kritériumoknak megfelelnek. Ebből kifolyólag nem tudni, ki fertőzött és ki nem, hiszen tünetmentesen is lehet valaki hordozó – szögezte le Katalin, akit a hetekben egy ízben hazaküldtek a munkahelyéről.

– Voltak megfázásos tüneteim, ezért egy időre kiírtak táppénzre. A koronavírus legjellemzőbb tünete viszont a magas láz és a száraz köhögés, én egyiket sem észleltem magamon – fejezte be az egészségügyi dolgozó.

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

kisalfold.hu

Egy tóban találtak rá az eltűnt csornai történelemtanár holttestére

borsonline.hu

Döbbenet: Imrét újraélesztés közben akarta félrelökni egy vásárló, mert nem fért oda a tejhez

origo.hu

A rendőrök orra előtt fogyott ki a benzin, ami ezután jött, arra senki sem volt felkészülve

szon.hu

Törölközőben mutatta meg magát az Exatlon riportere, Nagy Réka

origo.hu

Most már tényleg jön a Steam Deck

nemzetisport.hu

MU: C. Ronaldo nem volt elégedett, letiltotta a Transfermarktot

origo.hu

Már az Antarktiszon is megjelentek a villanyautók

ripost.hu

„Szia drágám, délután jövök érted!” – Így segíthetsz a 3 évesen árván maradt Dávidnak

nemzetisport.hu

NB I: Puskás Akadémia–Ferencváros – élőben az NSO-n!

origo.hu

A magyar válogatott védő a világ leggazdagabb focicsapatába igazolhat