Aktuális

Autóval a Balatonra: nem kell, hogy rémálom legyen!

B. B. A.

Létrehozva: 2018.06.16.

<p>Aki nem tájékozódik időben, könnyen lehet, hogy a szabadsága első értékes óráit a dugóban tölti, ha a Balatonra vagy éppen Horvátországba tart. Persze pár apró trükkel elkerülhető a felesleges stressz.</p>

Felkerült az utolsó V betű az ország valamennyi iskolájában a táblára, mától hivatalosan lehet lógni, hiszen elkezdődött a vakáció. Rengeteg család veszi célba a Balatont a hétvégén, de aki Horvátországba tart, annak is meg kell küzdenie az M7-esen sokszor tapasztalható rémálmokkal. A dugóval, a hőséggel, a hirtelen jött záporral vagy épp az útfelújítások, balesetek miatti forgalomkorlátozással.

A zsúfolt autópályán – főleg hétvégente – akár 80-90 kilométerre is csökkenhet a sebesség baleset vagy egyéb rendkívüli esemény nélkül is. Ez megkeserítheti a nyaralás első óráit, hiszen órákat vehet el a lubickolásból, később pattinthatunk fel egy jó pofa sört a Balatonon visszatükröződő napsütésben gyönyörködve. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tarsolyában számos hasznos tipp van a közlekedők számára, amivel elkerülhető az idegbaj.

Segít a GPS

A legtöbb közösségi autós navigációs szoftvert ellátják friss, aktuális közlekedési információkkal. Érdemes figyelni például a Waze nevű szoftvert, amivel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. partneri kapcsolatban van, így ott biztosan hiteles, friss infókat lehet beszerezni – váratlan balesetekről, kisebb útjavításokról. Aki nem GPS-szel vagy navigációval közlekedik, annak az Útinform diszpécserei tudnak segítséget nyújtani. 

Keletről sem egyszerű a Balatonra jutni

Nem csak Budapestről veszik célba a Balatont vagy a magyarok által közkedvelt déli szomszédunkat, Horvátországot. Sokan utaznak Debrecenből, Nyíregyházáról, Miskolcról arrafelé. Pécsi Norbert, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője a Borsnak kifejtette: az M3-on közlekedőknek zajvédőfal-építés miatt kell sebességkorlátozásra készülni, Mogyoródnál pedig egy csomópontépítés szól bele a közlekedés megszokott rendjébe. Az M1-esen közlekedők júliustól Hegyeshalom irányába számíthatnak egy 12 kilométeres szakaszon teljes körű felújításra és korlátozásra.

Tippek az autósoknak

1. Kerüljük el a csúcsforgalmat

Pénteken 14 és 20 óra között, szombaton 8 és 13 óra között indulnak a legtöbben Budapestről a Balatonra. Igyekezzünk elkerülni ezt az időszakot!

2. Kerüljünk, ha kell

A Bors titkos útvonalat javasol: érdemes Budaörsről már Alcsútdoboz felé venni az irányt a 811-es úton, ha a Balaton a cél. Az út egy órával hosszabb, de biztosan dugó nélkül tehető meg.

3. Használjuk a külső sávot is

A főváros felé vezető oldalon háromsávos az M7-es Székesfehérvártól egészen Budapestig. A külső sáv használatával megelőzhető lehet a torlódás.

4. Tájékozódjunk indulás előtt

Erre kitűnő eszköz a www.utinform.hu weboldal vagy a társaság telefonos ügyfélszolgálata: 06-1/336-2400

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek